OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wanneer moet je je insmeren met zonnebrandcrème?

Veel mensen denken alleen aan het insmeren met zonnebrandcrème wanneer zij op zonvakantie zijn, maar het is juist belangrijk je elke dag met een goede zonnebrandcrème met hoge SPF in te smeren. De meeste zonmomenten zijn namelijk helemaal niet vakantie-gerelateerd, maar maak je juist dagelijks mee. Zelfs vaak onbewust zodra je naar buiten loopt of achter een raam aan het werk bent. Denk hierbij ook aan die keren dat je gaat wandelen, fietsen, even in de tuin zitten of buitenspelen met de kinderen. UV-straling is schadelijk voor de huid, dat zal elke dermatoloog beamen. En het is niet zo dat UV zoveel zwakker is tijdens de warmere maanden. Tot 80% van de UV-straling van de zon kan door de wolken doordringen, volgens onderzoek. Vitamine D is belangrijk voor je gezondheid (goed voor je humeur en ook je botten) en vitamine D-afgevende ultraviolette stralen zijn er in overvloed. Te veel blootstelling aan de zon vergroot weliswaar het risico op huidkanker en veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering. Wanneer je je dus het beste in kunt smeren met zonnebrandcrème, is iedere dag. Niet alleen op zonnige dagen, maar dus ook op bewolkte dagen. Hierbij tips om jezelf dagelijks goed te beschermen.

Wanneer moet je zonbescherming gebruiken?

Zoals gezegd, elke dag. Zelfs als je niet van plan bent om naar buiten te gaan. Sommige UV-stralen kunnen ook door ramen dringen en je huid raken. Bekende ramen in huis, op kantoor of in de auto blokkeren de meeste UVB-stralen, maar dat geldt niet voor een kleiner deel van de UVA-stralen. Dus zelfs als je niet het gevoel hebt dat je verbrandt, kan je huid toch wat schade oplopen. Getinte ramen helpen meer UVA-stralen te blokkeren, maar dit hangt af van het type. Het wordt aanbevolen om een zonnebrand met liefst minimaal SPF30 een kwartiertje voor blootstelling aan de zon aan te brengen. Het liefst smeer of spray je ook elke twee uur bij, vooral als je veel buiten bent, na zwemmen of zweten. Als je binnenshuis werkt en niet vlak bij het raam zit, heb je wellicht geen tweede smeerbeurt nodig. Breng wel weer SPF aan zodra je naar buiten gaat voor bijvoorbeeld een boodschap. Houd idealiter een pocketformaat zonnebrand bij de hand. Zelfs een korte lunchwandeling kan je huid aantasten. Geen enkele zonnebrandcrème beschermt bovendien voor de volle 100%. Draag daarom hoeden met een brede rand, een zonnebril met UV-glazen of andere beschermende kleding. Draag zonnebrandcrème op elk blootgesteld lichaamsdeel, ongeacht het weer of het klimaat. Zelfs als je ’s ochtends alleen even naar de trein loopt. Incidentele blootstelling loopt namelijk snel op. Zonder dagelijkse zonnebescherming op je gezicht, hals en handen loop je nog steeds kans op vroegtijdig huidveroudering door (onbedoelde) blootstelling aan de zon.

Welke SPF-producten dagelijks gebruiken?

Je beste dagelijkse verdediging tegen zonnestralen is meerdere producten (zoals vochtinbrengende crème en foundation) met SPF. Pas deze toe in meerdere stappen van je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Zodra je klaar bent met het reinigen van je gezicht, gebruik dan een SPF-rijke moisturizer. Een extra beschermlaagje, meer hydratatie en fijne basis voor je make-up. Onthoud dat deze stap een aanvulling is op het aanbrengen van een volledige zonnebrandcrème. Veel make-up- en huidverzorgingsproducten met extra SPF-bescherming bevatten een lage SPF die niet sterk genoeg is om op zichzelf te beschermen. Zie ze dus niet als afdoende in het dagelijks beschermen van je huid tegen UVA- en UVB-straling, maar als een welkome bonus. Wat hiernaast ook een goede aanvulling is in de bescherming tegen UV-straling: antioxidanten, zeker in combinatie met SPF. Denk aan vitamine C die je vindt in Vichy’s Peptide Vitamine C Anti-Aging Ampullen.

Waar dagelijks zonnebrandcrème te smeren?

Veel mensen zijn eraan gewend SPF op hun gezicht en armen aan te brengen als het buiten warm is – en daar blijft het wel bij. Met een bewolkte lucht is het gemakkelijk om aan te nemen dat de zon niet schadelijk is, maar dit klopt simpelweg niet. Vergeet tijdens de koudere maanden ook niet de impact van sneeuw, die 80% van de zonnestralen kan reflecteren. Tenzij je naar het strand gaat, hoef je SPF natuurlijk niet van top tot teen aan te brengen. Concentreer je op alle delen van de blootgestelde huid, inclusief je oren, handen, armen, lippen en nek. Je lippen zijn ook zeker een aandachtspunt als het op SPF aankomt. Nu zijn je lippen namelijk een van de eerste plekken die tekenen van veroudering vertonen, en een verhoogde blootstelling aan de zon vergroot de vorming van lijntjes en rimpels. Als de lippen schilferen, zweertjes of verkleurde plekken vertonen dan kan dit komen door de zon.

Welke soort zonnebrandcrème dagelijks te gebruiken?

Sommige mensen geven de voorkeur aan verschillende zonnebrandmiddelen voor hun gezicht en lichaam. Kies wat het beste werkt voor jou. Vichy biedt zonnebrandcrèmes- en sprays met diverse texturen, van matterend tot intensief hydraterend. Zonnebrandcrèmes voor het gezicht absorberen doorgaans sneller en voelen lichter aan dan andere formules. Voor een gevoelige huid kun je het beste een zonnebrandcrème op basis van mineralen gebruiken die minder snel irritatie veroorzaakt. Wie vatbaar is voor acne kiest het liefst een niet-comedogene formule voor de delen van je lichaam waar snel puistjes verschijnen. Met een donkere huidskleur zijn er keuzes te over voor sterke SPF-formules die niet wit uitslaan of niet goed blenden met je huid. Vichy’s onzichtbare hydraterende mist met SPF 50 kun je gedurende de dag ook gerust over een laagje make-up sprayen. Het laat een droge finish achter. Dit is allemaal generieke bescherming voor het gezicht, de basis. Aanvullend kun je ook specialistische bescherming voor het gezicht toevoegen met niet alleen UV-bescherming maar ook huid-verbeterende ingrediënten zoals Vichy’s nieuwe UV Age.

Hoeveel zonnebrand smeren op je gezicht?

De meeste mensen gebruiken te weinig zonnebrandcrème. De algemene richtlijnen voor op je gezicht zijn minimaal de inhoud van een borrelglas ofwel een hazelnootje zonnebrandcrème. Als je een spray gebruikt, breng deze SPF dan aan tot er een gelijkmatige glans op de huid ontstaat en wrijf het eventueel zachtjes in. Voor het gezicht breng je SPF vanuit het midden van het gezicht aan en werk je vervolgens naar buiten in de haarlijn toe. Zo mis je geen plekjes. Vaak gemiste plekken zijn de haarlijn, de nek en oren. Let hier vooral op.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

  • BESTSELLER

    Frisse Gezichtsmist SPF50
  • Hydrateert langdurig - beschermt tegen UV-stralen - Aqualia Thermal
  • Peptide-C   Anti-Aging ampullen
  • go to top