OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Zo voorkomt u een opgeblazen gevoel en figuur tijdens de overgang

Opzwellen als een ballonnetje tijdens de overgang? Althans, dat gevoel heeft u? Niks nieuws aan de horizon, want het is een veelvoorkomend fenomeen tijdens deze levensfase. Wellicht niet de look die u voor ogen heeft, laat staan dat het prettig aanvoelt. Het goede nieuws: dat ‘opblazen’ is simpelweg te voorkomen met het doorvoeren van kleine wijzigingen in uw dagelijkse lifestyle. Onze expert bij Vichy, voedingsdeskundige Agnieszka Szmurło, deelt hierbij welke stappen te ondernemen om ongewenst uitdijen tegen te gaan. Take note.

Het menselijk lichaam bestaat voornamelijk uit water, zomaar 60 – 70% van het fysiek van een gezond, jong individu. Kunt u dat voor mogelijk houden? Pure H2O. Los van de overgang, verandert de vochtbalans naarmate de jaren verstrijken [1]. Zodra vrouwen de overgang bereiken, wordt dit vaak een van hun grootste worstelingen: een opgeblazen lijf. Is hier nu niks tegen te doen? Jawel, onthult Szmurło, die hierbij graag de nadruk legt op een gezond, uitgebalanceerd dieet om die vochtbalans weer op peil te krijgen. De voornaamste tip: verminder zoutinname. Veel zout in de voeding zorgt er namelijk voor dat het lichaam gaat uitzetten, vocht vasthoudt [2]. In veel (westerse) landen ligt de gemiddelde zoutinname per dag tussen de 9 en 12 gram. Terwijl de World Health Organization een veel lager maximum aanbeveelt: 5 gram zout per dag [3]. In restaurants zit het als smaakmaker in tal van gerechten verstopt, maar thuis kunt u de toepassing hiervan drastisch inperken. Smakeloos? Integendeel.

Hoe kunt u zoutinname terugdringen?

'In veel westerse landen is de zoutinname per persoon te hoog en dat resulteert in vocht vasthouden'

- Voeg geen zout toe tijdens het bereiden van maaltijden. Zorgen om de smaak? Wees creatief! Er zijn talloze andere overheerlijke kruiden en specerijen waardoor een gerecht ineens verrassend goed proeft. Probeer eens peper, basilicum, tijm, komijn of curry. Denk aan een geurig currygerecht uit de Indiase keuken. Beslist niet flauw, of?
- Zet de zoutmolen weg. Niet in het zicht op tafel. In plaats daarvan kunt u verse kruiden – zoals basilicum – knippen en in een kommetje op tafel zetten, om extra over een gerecht te strooien.
- Probeer minder zoutige snacks te consumeren. We hebben het hier over chips, maar ook crackers, gezouten nootjes en gezouten pindakaas. Haal eens een ongezouten pot pindakaas (of amandelboter) bij de natuurwinkel. Wedden dat u het verschil niet eens proeft.

‘Zout is niet de enige smaakmaker! Experimenteer met peper, basilicum, tijm, komijn of curry’

- Kies voor producten met een lager natriumgehalte, zoals vers fruit en groenten, meergranen- en onbewerkt voedsel. In fruit en groenten zit ook veel water, waardoor het vochtafdrijvend werkt.
- Vermijd natriumglutamaat (een kwestie van op de ingrediëntenlijst van een product kijken); een voedingsadditief dat in veel landen wereldwijd en in verschillende cuisines wordt toegevoegd [4].

Voeg een snuf kalium toe

‘Het mineraal kalium, gevonden in avocado en vijgen, doet wonderen voor een opgeblazen lichaam’

Zo is dit een mineraal dat uitstekend helpt bij ‘opzwellen’. Het is een essentiële voedingsstof, die het lichaam nodig heeft om het totale volume aan lichaamsvloeistof alsook zuur, elektrolytenbalans en normale celfunctie te onderhouden. Daarom vermindert het zwellingen bij een hoge inname. Naast supplementen, is er een hele reeks aan ongeraffineerde voedingssoorten rijk aan dit ‘wondermineraal’. Met name fruit en groenten. Eet wat blauwe bessen tussendoor of bereid een plankje met partjes komkommer en paprika, met bijvoorbeeld een dip van hummus of guacamole. Nog wat voeding met een hoog kaliumgehalte: peulvruchten, (zoals linzen, bonen en erwten) gedroogd fruit (gedroogde abrikoos, vijgen, dadels), noten en zaden, plus avocado. Kalium houdt bovendien de bloeddruk bij volwassenen laag, dus het is positief voor de algehele gezondheid [4].

Vermijd alcohol

‘Schrik niet, maar een glas wijn kan net zoveel calorieën bevatten als vier koekjes’

Ooit gehoord van sushi of alcohol face? Het eten van sushi van een restaurantketen ziet u de volgende dag vaak gereflecteerd in de huid; droog, met extra lijntjes. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het overmatig drinken van wijn, waardoor de huid rood kan worden. Nog een reden om ‘droog’ te blijven staan: alcohol zorgt voor een opgeblazen uiterlijk. Gezwollen ogen, gezwollen buik. Laat deze drankjes dus vooral staan in aanloop naar en tijdens de overgang. Minder alcohol betekent ook dat het getal op de weegschaal lager blijft. Wist u bijvoorbeeld dat met 7 calorieën per gram alcohol net zoveel calorieën telt als ‘puur vet’? Schrik niet, maar een glas wijn kan zelfs net zoveel calorieën bevatten als vier koekjes. Een biertje is net zo calorierijk als een pizzapunt. Nu biedt het terugdringen van de alcoholinname niet direct soelaas bij een ‘opgeblazen fysiek’, maar het houdt uw totale calorie-inname wel lager waardoor een gezond lichaamsgewicht behouden wordt [5].

Drink voldoende

Van 50 somethings zoals Patricia Arquette en Jennifer Lopez: deze stralende celebrities zweren bij twee liter water per dag. De reden hiervoor is simpel. Drink onvoldoende vloeistof (en dan wel water) per dag, en het lichaam wapent zichzelf tegen dehydratatie door meer vocht op te slaan. Een gedehydrateerd lichaam zwelt op. Houd daarom altijd een kannetje water of pot verse thee bij de hand [6]

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

[1]. Stachenfeld, N. S. (2014). Hormonal Changes During Menopause and the Impact on Fluid Regulation.
Reproductive Sciences, 21(5), 555–561.
[2]. Toldrá F, Barat J. Strategies for Salt Reduction in Foods. Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture, 2012, 4,
19-25
[3]. Dötsch-Klerk, M., PMM Goossens, W., Meijer, G. W., & van het Hof, K. H. (2015). Reducing salt in food; setting
product-specific criteria aiming at a salt intake of 5 g per day. European Journal of Clinical Nutrition, 69(7), 799–804.
[4]. http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction
[5]. https://www.drinkaware.co.uk
[6]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1):
48–52.

go to top