OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

Verzorgingsadvies voor haar- en hoofdhuid

Verzorgingsadvies voor haar- en hoofdhuid wanneer je kampt met roos

Wat werkt er nu echt tegen roos? Dat vraag je je wellicht af, als je kampt met veel vlokken ofwel schilfers tussen je haar en op je kleding. De meesten van ons krijgen ergens gedurende onze levensloop wel te maken met haarroos, een hoofdhuid aandoening. Hierbij kunnen een aantal eenvoudige tips helpen, waaronder natuurlijk een effectieve anti-roos shampoo. Vergeet hiernaast niet het effect van een hoofdhuidmassage en andere manieren om hoofdroos te behandelen en roos te voorkomen. Het kan soms net even omschakelen zijn naar nieuwe lifestyle-gewoontes waardoor je roos op de hoofdhuid (maar bijvoorbeeld ook een fenomeen zoals baardroos of roos op de wenkbrauwen, ook wel genaamd seborroïsch eczeem) gericht kunt aanpakken. Van hoofdhuid masseren tot lauwwarm water gebruiken tegen een hoofdhuid die droog aanvoelt. Je staat er niet alleen voor als je hoofdroos hebt. Volg eens het volgende advies op.  

Advies 1: Was je haar regelmatig met milde producten

Pak er geen agressieve shampoos bij die de beschermende huidbarrière kunnen aantasten. Gebruik zachte shampoos, geschikt voor dagelijks gebruik en aangepast om de droge of vette staat van je hoofdhuid te adresseren. De shampoo wil je aanbrengen door het product in de hoofdhuid en haarfollikels te masseren. De eerste stap tegen hoofdroos.

Advies 2: Krab niet op je hoofdhuid

Het kan zo verleidelijk zijn, we weten het, maar krabben aan je hoofdroos maakt het echt alleen maar erger. Hoewel het dan misschien even lijkt alsof die schilfers juist eindelijk eens loskomen. Heb je last van jeuk? Blijf dan vooral van die schedel af. Gebruik een verzachtende antiroosshampoo en kies voor een zachte hoofdhuidmassage om een en ander te verlichten. Door te krabben loop je risico op een hoofdhuidinfectie, irritatie en – juist niet de bedoeling – extra roosschilfers. Raadpleeg je dermatoloog mocht je last hebben van extreme jeuk aan de hoofdhuid.

Advies 3: Was je haar met lauwwarm water

Belangrijk advies voor wanneer je onder de douche staat met hoofdroos: spoel het haar na het wassen overvloedig uit met lauwwarm en eventueel zelfs gefilterd water om een jeukende hoofdhuid en mogelijke irritatie te verzachten en deze zoveel mogelijk te kalmeren. 

Advies 4: Masseer je hoofdhuid

Heerlijk toch? Een hoofdhuidmassage is net zo goed als een lichaamsmassage. Het biedt je hoofdhuid gelijk wat meer ontspanning, en dat heb je nu wel nodig. Je hoofdhuid kan de vruchten plukken van een massage als de schedel geplaagd wordt door roos. Breng natuurlijke oliën zoals kokosolie, amandelolie of jojoba-olie direct gericht op de schedel aan met een pipetje of haarkleurapplicator. Masseer de oliën licht in. Het aanbrengen helpt schilfers afbreken en de hoofdhuid tot rust te komen. Krab of wrijf hierbij niet te hard aan je hoofdhuid.

Advies 5: Scheer wanneer je last hebt van baardroos

Baardroos, het bestaat. Het is het type roos dat zich op andere plekken dan de hoofdhuid bevindt, genaamd seborroïsch eczeem. Voor mannen wordt er geadviseerd om je baard of snor elke dag te scheren, mocht je op deze plek inderdaad last hebben van roos. Zo voorkom je een snellere toename van roos in baard of snor en verzorg je tegelijkertijd de huid.

Advies 6: Kam je haar regelmatig (maar niet te vaak)

Het is een fijne lijn, niet te veel en niet te weinig kammen. Zoek de balans op, en borstel niet als je hoofdhuid erg jeukt in de hoop het daarmee te verlichten. Borstel wel regelmatig en vooral ook voorzichtig omdat hiermee de kans op haarroos vermindert door de normale afschilfering van de huid op de schedel een handje te helpen.

Advies 7: Stijl je haar niet te heet

Voor niemand is te heet en te vaak stijlen goed voor het haar. Doe dit dus met beleid. In het geval van specifiek roos op de hoofdhuid: zet de haardroger op standje medium in plaats van op de allerhoogst mogelijke stand. Nergens voor nodig, je haar droogt hoe dan ook. 

Advies 8: Vermijd het gebruik van ‘agressieve hulpmiddelen'

Voor niemand is te heet en te vaak stijlen goed voor het haar. Doe dit dus met beleid. In het geval van specifiek roos op de hoofdhuid: zet de haardroger op standje medium in plaats van op de allerhoogst mogelijke stand. Nergens voor nodig, je haar droogt hoe dan ook. 

Advies 9: Probeer het gebruik van stylingproducten te verminderen

Heb je een heel arsenaal fijne verzorgingsproducten in je badkamerkastje staan die je ook maar wat graag gebruikt? Heb je ineens last van roos op je hoofdhuid dan is het zaak om deze aan een inspectie te onderwerpen: heb je ze wel allemaal nodig? Vermijd te veel stylingproducten op je hoofdhuid. Dit kan stress opleveren voor je schedel, gelinkt aan de verschijning van hoofdroos.

Advies 10: Gebruik geen haaraccessoires

Hoedjes, haarbanden, sjaaltjes, ze verwarmen de hoofhuid allemaal. Hierdoor gaat de hoofdhuid zweten en worden de talgklieren gestimuleerd die op hun beurt talg aanmaken. Dit kan leiden tot roos. Bewaar het gebruik van dit soort accessoires bijvoorbeeld voor een speciale gelegenheid.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_25_HAIR_AND_SCALP_ADVICE.jpg