OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

Is haaruitval een vitaminetekort?

Net zoals lichaamshaar wordt haar op de hoofdhuid continu vernieuwd. Dit is de reden dat tussen de 50 en 100 haren per dag verliezen volstrekt normaal en natuurlijk is. In sommige situaties kan weliswaar een ernstigere vorm van haarverlies ontstaan, die ook goed zichtbaar is met dunner wordend haar en zelfs kale plekken. Dit soort haaruitval kan veroorzaakt worden door genen of omgevingsfactoren (denk aan veranderingen in het seizoen en dus weer of blootstelling aan vervuiling). Hiernaast kan een vitaminetekort de oorzaak zijn van haarverlies, want een gezond dieet is zeer bepalend voor de gezondheid van je haar. In dit artikel gaan we dieper in op haaruitval oorzaken door specifiek verkeerde voeding en vitaminetekorten.

Het omkeren van haarverlies

Volg je een dieet waarbij je veel gezonde voedingssoorten niet mag eten (denk aan het keto dieet, waarbij zelfs koolhydraten uit groenten worden gelimiteerd) dan kan dit bij veel mensen leiden tot haarverlies. Dit staat ook wel bekend als telogeen effluvium, tijdelijk haarverlies. Hierbij is sprake van het soort haaruitval dat vaak direct gelinkt kan worden aan vitaminetekorten. Heb je hier last van? Laat het vooral een wake-up call zijn! Het is tijd om je voedingspatroon te veranderen als je haar en gezondheid je lief zijn. Het goede nieuws: haar groeit doorgaans hoe het voorheen deed nadat je weer een uitgebalanceerd dieet (met zoveel mogelijk groenten) hebt omarmd en je crashdiëten hebt verbannen tot het verleden.

Wat voor vitaminetekort veroorzaakt haarverlies?

Er zijn tal van beperkende en onevenwichtige diëten waarbij uit naam van gewichtsverlies hele voedselgroepen worden geschrapt. Of dit nu zo goed is voor de rest van je gezondheid is ondertussen maar de vraag. Dit soort diëten kunnen een oorzaak zijn van haarverlies, omdat ze simpelweg niet voldoende proteïnen, mineralen en vitaminen benodigd voor gezonde haargroei bevatten. Onder de vitaminen die broodnodig zijn voor optimale haargezondheid zijn met name de B-vitaminen bijzonder belangrijk voor je haar:

  • Vitamine B3 (niacinamide) verbetert de bloedcirculatie bij de haarwortel. Dit kan gevonden worden in amandelen, champignons, asperges, avocado, tuinbonen, zwarte radijs, peterselie en boerenkool ofwel kale.
  • Vitamine B5 (of pantotheenzuur) geeft een boost aan haargroei. Je kunt dit vinden in selderij, bloemkool, hazelnoten en walnoten, knoflook en avocado.
  • Vitamine B6 verhoogt de werking van andere vitaminen en het helpt ook de haarvezel te versterken. Neem het vooral op in je dieet via bijvoorbeeld gevogelte, gedroogde bananen, zonnebloemzaden, kool, spinazie en tomaten.
  • Vitamine B8 (of biotine) reguleert de talgproductie op de hoofdhuid. Tip: extra handig als je bijvoorbeeld last hebt van vette schilfers door haarroos. Vitamine B8 kan gevonden worden in biergist, champignons, peulvruchten, boerenkool ofwel kale, amandelen, tomaten en kiemen.
  • Vitamine B12 stimuleert de vernieuwing van de haarfollikel. Haal je portie binnen middels vlees, orgaanvlees, vis, gevogelte en spirulina algen.Terwijl de rol die het speelt in de haarcyclus nog niet volledig is doorgrond en vastgesteld door wetenschappers zou vitamine D van belang kunnen zijn bij het voorkomen van haarverlies, en dan vooral bij vrouwen. Haaruitval door een vitamine D-tekort zou vaker voor kunnen komen in de winter, aangezien de synthese van deze vitamine in het lichaam afhankelijk is van blootstelling aan de zon. Het is in minder sterke mate ook te vinden in voeding, denk aan: levertraan, vette vis, orgaanvlees, eieren, kaas en boter.

Je dieet weer in evenwicht brengen

Vitaminen zijn extreem belangrijk voor de algehele gezondheid en structuur van je haar, maar andere elementen zoals proteïnen, koolhydraten, lipiden en ijzer zijn ook essentieel. Dit is waarom een uitgebalanceerd en gevarieerd voedingspatroon cruciaal is. Als je last blijft houden van opvallend haarverlies ondanks een gezond dieet, raadpleeg je huisarts. Hij of zij zal de oorzaak van het haarverlies kunnen identificeren en – als dit inderdaad komt door een vitaminetekort – je adviseren welke voeding te eten. Eventueel met ondersteuning van een aantal voedingssupplementen zodat je weer op krachten komt. Bepaalde supplementen, en dan met name die vitamine B8 ofwel biotine bevatten, zijn bijzonder goed om de gezondheid van je haar op peil te houden.

Bronnen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4560543 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23428658 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20178699 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6709511/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30547302 https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas-00786928/document https://eurekasante.vidal.fr/maladies/peau-cheveux-ongles/chute-cheveux-alopecie.html?pb=complements-alimentaires

Beperkende of onevenwichtige diëten zonder vitamines kunnen oorzaken zijn van haarverlies.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_05_Is_hair_loss_a_vitamin_deficiency.jpg