OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

THE MICROBIOME ON THE SCALP

Het microbioom van de hoofdhuid

Het mensenlichaam weet zichzelf op talloze manieren te beschermen, herstellen en verzorgen. Dit komt mede door een goed functionerend microbioom, een verzameling aan micro-organismen dat onzichtbaar op onze huid en in onze darmen leeft. Maar ook op het oppervlak van onze hoofdhuid woont microflora, perfect afgestemd op de omgeving. Een omgeving die bovendien de ontwikkeling van deze microflora wil bevorderen: van microholtes tot de juiste vochtigheid, aangename temperatuur en rijke voedingsstoffen (waaronder talg en hoofdhuidlipiden). Deze aanwezigheid is gunstig omdat het de concurrentie met andere potentiële pathogene (ziekmakende) micro-organismen beperkt. Van alle andere huiddelen van het lichaam herbergt de hoofdhuid de dichtstbevolkte levende microflora, namelijk: 106 per cm²! Terwijl dit aantal op de huid van andere delen zoals de onderarmen slechts 103 per cm² bedraagt. Deze cijfers zijn gigantisch en heel belangrijk voor de gezondheid; ons hele lichaam bevat ongeveer 1012 cellen, wat betekent dat de hoofdhuid ongeveer 1/10.000ste van het aantal cellen van onze cellen in micro-organismen behelst. Is het microbioom in balans dan verkeert de hoofdhuid in optimale staat en verkleint de kans op haarroos ofwel hoofdroos. Zodoende kan bijvoorbeeld talg op de hoofdhuid worden gereguleerd, waardoor er geen vette schilfers ontstaan.

Bloeiende microflora op de hoofdhuid

Bijna de helft van alle micro-organismen is een gist, namelijk Malassezia. Sinds het prille begin van ons leven heeft dit gist alle vettige delen van onze huid gekoloniseerd. Met zijn laag lipiden (meestal talg) is de hoofdhuid een zeer geschikte omgeving voor de uitlokking van micro-organismen. Malassezia deelt zijn omgeving met bacteriën zoals stafylokokken en coryneforms (staafvormige) bacteriën. Een doorgaans tijdelijke, mogelijk pathogene microflora, veroorzaakt door contact met anderen of via de lucht, is klein en het wordt gelukkig gemakkelijk verwijderd door regelmatig wassen met shampoo. Dit kleine levende wezen, demodex folliculorum, is aanwezig waar de huid vettig is (denk aan de wangen, het voorhoofd en de neus) en ook in de follikel van haren (wimpers, wenkbrauwen, haar.) Van variabele grootte (0,1 mm á 0,4 mm) eet deze kleine mijt graag dode cellen en oliën (talg). In het geval van seborroïsche dermatitis of haarroos kan de proliferatie van demodex buitensporig zijn en irritaties veroorzaken, vooral bij mensen met een kwetsbaar immuunsysteem. Toch hoef je hier meestal niet bang voor te zijn: over het algemeen is deze kleine parasiet erg discreet en veroorzaakt hij geen problemen.

Beïnvloeding van de microflora leidt tot risico op haarroos

Het is belangrijk dat de microflora op je hoofdhuid goed gedijen, gezond zijn, in balans blijven. Anders kan haarroos op de loer liggen. Onder invloed van verscheidene factoren kan de hoofdhuid van een individu worden verstoord. Sommige aandoeningen van de hoofdhuid worden geassocieerd met de verstoring van microflora. Zo kan genoemde Malassezia te snel vermenigvuldigen en hyperproliferatie veroorzaakt roos.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_51_THE_MICROBIOME_ON_THE_SCALP.jpg