OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

Welke ziektes veroorzaken haaruitval?

Wat extra haren in je borstel ’s ochtends, niks om over wakker te liggen. Maar alopecia zoals alopecia areata, waarbij je pleksgewijs behoorlijk wat plukken haar kunt verliezen, is wel degelijk iets om op te letten. Is het niet alleen vanwege esthetisch perspectief dan wel omdat je lichaam niet zomaar gezonde haren verliest op plekken die juist met haar bedekt horen te zijn. Het is belangrijk dat je een alopecia areata behandeling ondergaat wanneer dit optreedt. Verschillende ziektes veroorzaken haaruitval, waaronder die gerelateerd aan een ijzertekort. Of auto-immuunziekten, waarbij je lichaam zichzelf – en in het geval van alopecia dus je gekoesterde haar – als het ware aanvalt. Met een haarziekte hoef je niet meteen kaal te worden, wel kan het kale plekken veroorzaken. Alopecia areata en stress kunnen elkaar ook opstoken, dus probeer hier ver van te blijven. In dit artikel duiden we welke ziektes mogelijkerwijs gepaard gaan met haaruitval.

Haaruitval, een natuurlijk fysiologisch fenomeen

Tussen de 100.000 en 150.000 haren op je hoofd, dat heeft zo goed als elk gezond, volwassen individu. Net zoals lichaamshaar, vernieuwt het haar daarbovenop je kroon zich almaar. Hierbij ondergaat elke haarlok op je schedel een duidelijk gedefinieerde cyclus, een geoliede machine: van groei (anageen) naar degeneratie (catageen), stagnatie (telogeen), uitval en post-uitval (exogeen). Dit betekent, kortom, dat het verliezen van circa 50 tot 100 haar per dag normaal en natuurlijk is. Weliswaar zijn er bepaalde gevallen waarbij er veel meer haar wordt verloren dan gewoonlijk – ofwel op de hoofdhuid of op andere lokale gebieden. Denk bijvoorbeeld aan de wenkbrauwen of wimpers. Er zijn talloze haaruitval oorzaken die dit type abnormale haarverlies opwekken. Al wordt het meestal veroorzaakt door genen, hormone of omgevingsfactoren. In sommige gevallen zijn bepaalde ziekten en aandoeningen de boosdoeners. Tijd om deze eens onder het vergrootglas te nemen.

Veel ziektes kunnen zorgen voor meer haarverlies

Houd je vast, elke ziekte die gepaard gaat met koorts, vermoeidheid of stress kan haaruitval triggeren. Dit type haarverlies, genaamd telogeen effluvium, duikt vaak onverwachts op, is diffuus ofwel verspreid en uitbundig. Er valt dan dus ineens heel veel haar uit je hoofd. Gelukkig is dit type haaruitval tijdelijk en hervat het haar weer zijn natuurlijke groei-, stagnatie- en uitvalcyclus zodra de oorzaak van de ziekte is geïdentificeerd en wordt behandeld.

Haaruitval door ziektes geassocieerd met een ijzertekort

Deze heb je vast eerder gehoord: ijzer is essentieel voor de gezondheid van je haar. Daarom kan een ijzertekort haar uitdunnen en verzwakken. Dun, broos haar, niet bepaald gewenst. Een tekort aan ijzer kan zelfs leiden tot diffuus haarverlies. Helaas is extra spinazie (rijk aan ijzer) eten vaak niet afdoende. Het is belangrijk dat je – ofwel jouw dienstdoende arts – de kern van het probleem opspoort en oplost. Waak voor elk ziektebeeld dat wordt geassocieerd met een ijzertekort, zoals anemia ofwel bloedarmoede, of een chronische ontstekingsgevoelige ziekte die wel vaker wordt geassocieerd met haarverlies.

Haaruitval door alopecia areata, een auto-immuunziekte

Deze haarverlies veroorzakende auto-immuunziekte – waarbij het lichaam ontstekingseiwitten aanmaakt, die schade aan weefsels en organen kunnen veroorzaken – richt zich op je haarfollikels en valt deze genadeloos aan. Zomaar 2% van de wereldbevolking, waaronder volwassenen en kinderen, krijgt te maken met alopecia areata. Het kan zich manifesteren op verschillende manieren – van haarverlies met kleine plekjes op de hoofdhuid (pleksgewijze alopecia areata), wat het meest voorkomende patroon is, tot compleet haarverlies op de schedel (alopecia totalis) of, inderdaad, haarverlies over het hele lichaam inclusief de hoofdhuid (alopecia universalis). Hoewel de exacte redenen voor deze ziekte nog niet zijn doorgrond door artsen en wetenschappers, wordt de haarziekte geduid als auto-immuun. Bij bepaalde patiënten kan alopecia areata geassocieerd worden met andere auto-immuunziekten zoals bijvoorbeeld problemen met de schildklier.

Andere auto-immuunziekten die haaruitval veroorzaken

Over het algemeen kunnen auto-immuunziekten die de huid en andere organen aantasten de reden zijn voor jouw plotselinge haaruitval. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lupus erythematosus of Het Syndroom van Sjögren, twee auto-immuunziekten die vooral vrouwen treffen. Deze ziekten veroorzaken vaak diffuus haarverlies en vereisen uitgebreide medische zorg.

‘Elke ziekte die gepaard gaat met koorts, vermoeidheid of stress kan haaruitval uitlokken’

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_07_Which_diseases_can_cause_hair_loss.jpg