WAT DOET EEN MOISTURIZER EN WAAROM IS HYDRATEREN ZO BELANGRIJK VOOR DE HUID?

Zonder moisturizer is je verzorgingsroutine niet compleet – of je huid nu vet en onzuiver, gecombineerd, droog of juist heel gevoelig is: het is belangrijk om de huid volop te hydrateren.

MOISTURIZER, WAT IS DAT?

Zonder moisturizer is je verzorgingsroutine niet compleet – of je huid nu vet en onzuiver, gecombineerd, droog of juist heel gevoelig is: het is belangrijk om de huid volop te hydrateren. Niet zeker van je huidtype? Doe dan Vichy’s SkinConsult, een test van slechts twee minuten op basis van vijftien jaar huidonderzoek. Ontwikkeld met kunstmatige intelligentie en dermatologen. Sterker nog, de uitslag overlapt voor 97% met dermatologisch advies wanneer je een dermatologisch consult zou boeken. Moisturizer komt altijd van pas, want deze staat letterlijk voor: vochtinbrengende huidverzorging. Voor je ochtendritueel of juist ’s avonds, voor het slapengaan. Het kan verschillende texturen hebben. Een moisturizer is daarbij niet per definitie hetzelfde als dagcrème. Ook een serum (een meer geconcentreerd verzorgingsproduct) kan namelijk ‘moisturizing’ (van origine een Engels woord) ofwel vochtinbrengend zijn. Hoewel bepaalde dagcrèmes wel specifiek gericht zijn op een hydraterende werking, zoals die uit Vichy’s Aqualia Thermal-lijn. Elke moisturizer reguleert vocht, waardoor de vochtbalans in de huid op peil blijft.

WAT DOET EEN MOISTURIZER OFWEL VOCHTINBRENGENDE VERZORGING VOOR DE HUID?

Smeer een fijne moisturizer op je gezicht en de huid maakt stofjes aan die ervoor zorgen dat deze van voldoende vocht wordt voorzien. Zie een moisturizer eigenlijk als een spons, die vocht vasthoudt en de huid niet meer zo snel verlaat. Met een moisturizer wordt de epidermis (opperlaag van de huid) sneller hersteld. Resultaat: deze raakt minder snel geïrriteerd én gevoelig – winst voor wie kampt met een gevoelige huid, dus. Is je huid bijzonder vochtarm (ook in het geval van een vettige huid, want talg is niet hetzelfde als vocht) dan kunnen bovendien fijne (droogte) lijntjes ontstaan. Dit voorkom je door te hydrateren. Vind hier een aantal heerlijk voedende moisturizers, die glans en souplesse bieden aan de huid van het gezicht.

WAAROM IS HYDRATEREN ZO BELANGRIJK VOOR DE HUID?

Zoals genoemd, dorstlessen! Als dat niet aangenaam klinkt. Hydratatie is hiernaast belangrijk als het aankomt op het beschermen van de huid tegen externe factoren, zoals luchtvervuiling. Hoe meer water je huid vasthoudt, des te beter de huidbarrière kan functioneren. Hierbij is Hyaluronzuur ook een waanzinnig populair en doeltreffend ingrediënt, dat volop vocht biedt. Lees hier meer over hyaluronzuur.

HOE KIES IK DE JUISTE MOISTURIZER VOOR MIJN HUID?

We begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Met alle stappen huidverzorging die voorhanden zijn (tip van de dag: moisturizer wil je dus beslist niet overslaan) en het gigantische aanbod aan verschillende moisturizers. Het antwoord is simpel: kies een moisturizer die speciaal is geformuleerd voor jouw huidtype. Niet zeker wat jouw huidtype is (deze kan gedurende je leven ook veranderen): doe dan Vichy’s SkinConsult AI. Dit is een huidveroudering algoritme, ontwikkeld samen met dermatologen. Je maakt een selfie van de huid, beantwoord een aantal vragen en je krijgt een passende diagnose: dit is jouw huidtype, dit zijn de pluspunten van jouw huid en op deze punten, zoals rimpels, wil je letten. Ben je er inmiddels uit? Let dan op het volgende.

MOISTURIZER EN EEN DROGE HUID

Het huidtype dat moisturizer drínkt alsof zijn leven ervan afhangt. Heb je een droge, wat meer ruwe huidtextuur dan heb je vast al rijen moisturizers in je badkamerkastje staan. Denk bij een ‘vochtinbrenger’ voor de droge huid aan ingrediënten zoals Hyaluronzuur en Glycerine, ideaal voor de vochtarme huid. Aqualia Thermal Rehydraterende Crème Rijk, versterkt met mineraliserend water, komt hier bijvoorbeeld mooi van pas.

MOISTURIZER EN EEN VETTE OF ONZUIVERE HUID

Heeft een vette huid wel moisturizer nodig? Ja, juist! Dat zal elke dermatoloog beamen. Een vette huid is namelijk het resultaat van een vet huidtype in combinatie met een vochtarme huidconditie. Hier is het wel zaak dat je voor een moisturizer kiest die geen olie bevat, want dat is te veel van het goede voor een vettige, onzuivere huid.Aqualia’s Thermal Serum, met een heerlijk frisse textuur, is een aanrader voor dit huidtype.

MOISTURIZER EN EEN NORMALE OF GECOMBINEERDE HUID

Hydrateren, zonder de huid te ‘verstikken’ tijdens bijvoorbeeld hete zomerdagen. Dat is belangrijk voor dit huidtype: normaal of gecombineerd. Het hele jaar door wil je de balans bewaren, waarbij de talgproductie in je huid onder controle wordt gehouden (in het geval van onzuiverheden en mee-eters) maar tegelijkertijd wordt gehydrateerd. In warme weersomstandigheden verliest de huid namelijk sneller vocht. Huidexpert Karin Voorkamp tipt de verzorgende gel-crème van Aqualia Thermal.

MOISTURIZER EN EEN GEVOELIGE HUID

Hydrateren? Absoluut. Extra’s, zoals parfum en kleurstoffen, die de huid kunnen irriteren? Liever niet. Een toevoeging zoals parfum kan een gevoelige huid namelijk uit balans brengen, mits het parfum hypoallergeen is. Het is heel belangrijk om in dit geval met specifiek een moisturizer voor een gevoelige huid te smeren. Tip van Vichy’s huidexpert Karin Voorkamp: ‘Een rehydraterende crème, met 97% ingrediënten van natuurlijke oorsprong, en voor een extra boost: Minéral 89.’

VOLGORDE VAN JE HUIDVERZORGING: WANNEER GEBRUIK JE WAT?

In ieder geval komt een moisturizer altijd na het reinigen en voor SPF. Serums, toners, vochtinbrengende crèmes, zonbescherming. Wat komt nu eerst? Al die verschillende producten kunnen soms nogal wat verwarring oproepen. Gebruik je moisturizer in ieder geval dagelijks na het reinigen van het gezicht. Hanteer het volgende (niet gevreesd, sommige stappen mag je desgewenst overslaan) stappenplan:

Stap één: make-up reiniger
Maak je huid altijd goed schoon. Dat staat natuurlijk buiten kijf. Sommigen zweren bij een double cleanse, waarbij je twee verschillende reinigingsproducten gebruikt om je poriën diep te reinigen. Denk een zuiverende gel en micellaire reiniging.

Stap twee: exfoliator
Hiermee verwijder je dode huidcellen. Doe dit tenminste eens per week. Het maakt een wereld van verschil. Lees hier alles over exfoliëren en waarom het zo belangrijk is.

Stap drie: toner
In het geval van Vichy vormt Mineraliserend Thermaal Water een toner, met een hoge diversiteit aan mineralen. Een toner herstelt na het reinigen de pH-waarde van de huid. Deze pH-waarde, ofwel zuurgraad, beschermt tegen externe invloeden. Toners zijn verfrissend en extra geschikt voor een vettige of acne-gevoelige huid.

Stap vier: serum
Nee, het is geen dag- of nachtcrème. Serums zijn ware ‘krachtpatsers’. In feite zijn het lichtgewicht moisturizers die diep in de huid kunnen doordringen om deze te voorzien van actieve ingrediënten. Het zijn vaak kleinere flesjes, omdat de formules ook veel geconcentreerder zijn. Het geeft je huid een extra dosis power.

Stap vijf: dag- of nachtcrème
Veel dag- of nachtcrèmes werken ook als moisturizers. Ze brengen het vocht in de huid weer op peil. Kies er eentje speciaal voor jouw huidtype. In tegenstelling tot serums zijn deze crèmes vaak wat rijker of romiger van textuur. Vooral de combinatie van een serum en een vochtinbrengende crème werkt extra krachtig.

Stap zes: oogcrème

Zoals de naam al suggereert, is deze speciaal bedoeld voor de delicate huid rondom de ogen. Vaak zijn formules voor oogproducten ook net iets meer geconcentreerd.

Stap zeven: SPF

Nee, je begint niet met een SPF maar sluit je verzorgingsroutine (ook voor make-up) af met een SPF. Het liefst met een hoge zonnefactor zodat je optimaal beschermd bent. Vergeet op zonovergoten dagen ook niet elke twee uur bij te smeren.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE