WAT IS HYALURONZUUR NU PRECIES, EN WAAROM DOET HET WONDEREN VOOR JE HUID?

WAT IS HYALURONZUUR NU PRECIES, EN WAAROM DOET HET WONDEREN VOOR JE HUID?

Hyaluronzuur is een populair huidverzorgingsingrediënt dat tegenwoordig veel terugkomt in serums, sheetmaskertjes en moisturizers. Bij ‘zuren’ moet je vast denken aan een peeling, maar hyaluronzuur heeft niks te maken met peelen. Het is ook verre van ‘agressief’. Tal van dermatologen zweren bij hyaluronic acid (de Engelse benaming) voor dagelijks gebruik, omdat dit molecuul zich in de huid aan water bindt waardoor het je huid als het ware opvult.

Dit resulteert in een mooi ‘volle’ huid die jonge vrouwen vaak van nature hebben. Sterker nog, babyhuidjes barsten ervan. Misschien is het je met het verstrijken van de jaren opgevallen dat je huid minder volume heeft? Zeker als je ook nog eens te maken hebt met jojo-diëten, waardoor je huid zijn kracht verliest. Hiernaast is hyaluronzuur een natuurlijke opvuller voor fijne lijntjes en rimpels. Nu heeft hyaluronzuur nog veel meer in huis, en dat lichten we graag toe.

WAT IS HYALURONZUUR?

Van nature hebben we al een bron van hyaluronzuur in het lichaam, namelijk opgeslagen in ons bindweefsel, de huid en het zenuwweefsel. Dit suikermolecuul is een water-liefhebber (de natuurlijke vorm is enerzijds verbonden aan collageen en bindt zich anderzijds aan water, voor stevigheid) en het zorgt er daarbij voor de huid gehydrateerd en gewrichten soepel blijven. Hyaluronzuur is dus een bouwsteen om ons lichaam flexibel en vochtrijk te houden.

WAT DOET HYALURONZUUR?

Het magische ingrediënt heeft zich in wetenschappelijke kring al bewezen als een stof die de huid van heel veel vocht kan voorzien – één gram hyaluronzuur kan namelijk maar liefst zes liter water vasthouden. Zes liter! Het is een zogenaamde humectant, en dol op water. Nog indrukwekkender: hyaluronzuur kan dit voor je huid betekenen zonder te overdrijven en de huid te veel water te geven. Overdaad kan (verrassend genoeg) ook in het geval van vochtpeil schaden, omdat het substanties afbreekt die het huidoppervlak doorgaans intact houdt. Hiernaast revitaliseert hyaluronic acid de huid los van de oppervlaktelaag, zodat de huid zachter, gladder en stralender oogt. Hierdoor wordt de verschijning van fijne lijntjes en rimpels ook verzacht. Prettige bijkomstigheid: het is geschikt voor elk huidtype, waaronder een (allergie)gevoelige, zelfs naar rosacea neigende huid. Ter opsomming:

* Hyaluronzuur voorziet de huid van de perfecte dosis vocht;
* Hyaluronzuur vervaagt fijne lijntjes en rimpels;
* Hyaluronzuur maakt de huid soepeler en steviger;
* Hyaluronzuur versterkt het beschermlaagje van de huid;
* Hyaluronzuur is ontstekingsremmend, waardoor (acne) wondjes sneller helen;
* Hyaluronzuur wapent de huid met antioxidanten tegen vrije radicalen.

WAAROM IS VERZORGING MET HYALURONZUUR BELANGRIJK?

Het vermogen van het lichaam om hyaluronzuur (én collageen) te produceren en te vernieuwen neemt af naarmate je ouder wordt, volgens onderzoek. Hiernaast kunnen extreme weeromstandigheden, waaronder verwarming in de winter, bepaalde huidverzorgingsproducten- en onderliggende problemen kleine breukjes in de beschermende huidbarrière veroorzaken, waardoor water ontsnapt.

Het menselijk lichaam is er zelf toe in staat hyaluronzuur te produceren en te vernieuwen, waardoor ongeveer 3g HA per dag wordt geproduceerd. Een gemiddeld persoon heeft ongeveer 15 gram hyaluronzuur in het lichaam dat over het gehele lichaamsweefsel wordt verdeeld. De huid neemt hyaluronzuur heel goed op als het bijvoorbeeld op het gezicht wordt gesmeerd.

WAT DOET HYALURONZUUR PRECIES IN HET LICHAAM?

Hyaluronzuur vervult belangrijke functies in het lichaam, die betrekking hebben op een gezonde huid. Het reguleert het hydraterend vermogen, de stofwisseling en het herstellend vermogen van de huid. Hyaluronzuur wordt meestal in de lederhuid gevonden, maar het stofje komt ook voor in de epidermis. In de lederhuid houdt het stofje een waterreserve vast om uitdroging van de opperhuid te voorkomen en de waterbalans optimaal te houden. Hyaluronzuur heeft een dynamische omloopsnelheid van minder dan een dag in het lichaam.

Voor het totaalbeeld: hyaluronzuur speelt een vitale rol bij het behoud van gezond bindweefsel, de elasticiteit van de huid en wondgenezing. Ook houdt hyaluronzuur de gewrichten, bloedvaten en fibrolasten soepel. De fibroblast is de belangrijkste cel van het bindweefsel, een niet-elastische vezel die zorgt voor de stevigheid van de huid.

KUN JE HYALURONZUUR CRÈME ZELF MAKEN?

Het is inderdaad mogelijk om een DIY-recept te hanteren voor hyaluronzuur crème met onder meer gedestilleerd water,glycerine en hyaluronzuurpoeder. Dit raden we alleen absoluut niet aan. Je hebt hiervoor een natuurlijk hyaluronzuurpoeder (van goede kwaliteit) nodig. In plaats hiervan kun je beter direct een goede hyaluronzuurformule kopen. Betrouwbare huidverzorgingsmerken maken dit in een laboratorium en hanteren strenge eisen voor de productie, waardoor het product goed geconserveerd blijft en er geen bacteriële besmetting ontstaat. Het nieuwste van Vichy op het gebied van hyaluronic acid: de H.A. Epidermic Filler Serum met 1,5% pure hyaluronzuur, vulkanisch water en vitamine CG.

HYALURONZUUR EN HUIDVEROUDERING: HOE WERKT HET ANTI-AGING?

Als de huid minder hyaluronzuur aanmaakt, naarmate je ouder wordt, resulteert dit in verslapping van de huid en het verduidelijken van rimpels en fijne lijntjes. Hyaluronzuur kan met zijn krachtige hydraterende eigenschappen helpen de effecten van veroudering af te remmen en te repareren, waardoor de huid gehydrateerd en gladder wordt. Advies: gebruik hyaluronzuur in combinatie met een zonnebrandcrème voor een maximale bescherming tegen de schadelijke effecten van blootstelling aan UV-straling.

WAAROM KIEZEN VOOR EEN HYDRATERENDE CRÈME MET HYALURONZUUR?

Hyaluronzuur staat dus bekend om zijn hydraterende anti-aging eigenschappen. Het vermindert de symptomen van een uitgedroogde huid, fijne lijntjes en rimpels waardoor de huid er gladder, jonger en voller uitziet. Een aanwinst voor het behoud van een gezonde, rimpelvrije huid dus. Hyaluronzuur is een uitstekend ingrediënt in de formule van vochtinbrengende crèmes en serums, waarbij de hyaluronic acid van synthetische of natuurlijke oorsprong kan zijn. De huidverzorgingsproducten van Vichy bieden een natuurlijke bron van hyaluronzuur. Mooie voorbeelden: Minéral 89 en H.A. Epidermic Filler Serum voor gezicht en ogen.

IS HYALURONZUUR VEILIG TIJDENS DE ZWANGERSCHAP?

Meer dan 90% van de vrouwen krijgt last van veranderingen in de huid tijdens de zwangerschap. Deze veranderingen kunnen resulteren in donkere kringen onder de ogen, een zichtbaar drogere huid, waardoor fijne lijntjes en rimpels duidelijk zichtbaarder worden. Hyaluronzuur in crèmes is volledig veilig om te gebruiken tijdens je zwangerschap. Het kan er zelfs voor zorgen dat je huid minder uitdroogt en sneller herstelt tijdens je zwangerschap of na de bevalling. Hyaluronzuur in de vorm van fillers en andere niet-essentiële chirurgische ingrepen raden we af tijdens de zwangerschap. Houd het bij hyaluronzuur aanwezig in crèmes en serums om je huid gehydrateerd en gezond te houden.

WAAROM HYALURONZUUR SMEREN IN COMBINATIE MET ANDERE ANTIOXIDANTEN?

Vitamine C en hyaluronzuur (HA) zijn twee ingrediënten die vaak worden aangetroffen in huidverzorgingsproducten en dat is geen wonder, want ze versterken de huid met een krachtige anti-aging werking. Zeker tezamen. Producten die vaak vitamine C en hyaluronzuur bevatten zijn onder meer anti-aging producten, vochtinbrengende crèmes en serums. Het dagelijks gebruik van beide ingrediënten kan opmerkelijke resultaten voor het gezicht opleveren, waaronder minder rimpels en minder donkere vlekken.

WELKE VICHY PRODUCTEN BEVATTEN HYALURONZUUR?

Vichy biedt verschillende producten aan die dit natuurlijke ingrediënt, hyaluronzuur, bevatten. Vichy’s nieuwe H.A. Epidermic Filler Serum met 1,5% pure hyaluronzuur is een innovatief anti-aging serum dat tekenen van dagelijks hyaluronzuurverlies op de epidermis tegengaat, zoals rimpels, fijne lijntjes en kraaienpootjes. Verder is er nog het Liftactiv Serum 10 Supreme om de tien tekenen van huidveroudering zichtbaar te verbeteren. Terwijl de Aqualia Thermal lijn ideaal is om de vochtcirculatie in de cellen te bevorderen en te stimuleren. Een geliefd product, Minéral 89, bevat naast 89% mineraliserend water ook hyaluronzuur om de huidbarrièrefunctie te versterken. Wil je je huid tegelijkertijd beschermen tegen UV stralen en een goede anti-agingcreme met hyaluronzuur? Dan is de Vichy Anti-Oxidanten Booster een aanrader.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE