OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Diagnose de overgang: wel of geen bloedtest laten doen?

Doorgaans is het niet nodig om langs de huisarts te gaan voor een bloedtest om vast te stellen of de overgang inderdaad zijn intrede heeft gedaan – tenzij u uw baarmoeder heeft laten verwijderen. Zo meent Dr. Lorraine Maitrot Mantelet, die zich specialiseert in medische gynaecologie. Volgens haar zijn er talloze medische tekenen die evident en voldoende zijn om enige twijfels over de start van de overgang weg te nemen. Dit kan voelbaar zijn op verschillende vlakken: van depressieve gevoelens tot opvliegers die zich van de ene op de andere dag aandienen. Als donderslag bij heldere hemel. Daarom adviseren we wel om een dokter of specialist te raadplegen om een en ander na te lopen.

Een bloedtest is niet nodig om de overgang vast te stellen

‘Tijdens bezoek aan een specialistisch arts kunt u advies krijgen voor passende zorg tijdens deze geheel nieuwe fase in uw leven’

Alvast iets om van uw lijstje te strepen tijdens deze nieuwe fase in uw leven: een bloedtest of scan is niet nodig om er zeker van te zijn dat de overgang is begonnen. Het is een klinische conditie die heel eenvoudig door zowel een patiënt als dokter kan worden geïdentificeerd. Van leeftijd tot afwezigheid of verstoring van de menstruatie, de aanwezigheid van opvliegers, maar ook stemmingswisselingen, vaginale droogte en andere symptomen waardoor u eigenlijk al weet: de overgang is hier. Zoals actrice Kim Catrall zegt: ‘Het ene moment ben je letterlijk prima in orde, terwijl je even later het gevoel hebt dat je in een vat met kokend water zit en je een soort vrije val meemaakt waarbij je niet weet of je wel goed landt.’ Het is zeker wennen, maar tegelijkertijd zegt een andere Sex and the City-ster (en politicus) Cynthia Nixon: ‘Ik heb zoveel vrijheid ervaren sinds ik niet meer vruchtbaar ben.’ Het belangrijkste is dat er open en eerlijk over wordt gesproken, waarbij fabels opzij worden geschoven. Wel zo prettig om daarom een bezoek bij een specialistisch arts (of dit nu een endocrinoloog of een therapeut is – schaamt u zich vooral niet voor enige depressieve gevoelens, want dit is doodnormaal) in te plannen. Niet alleen om het begin van de overgang vast te stellen, maar ook voor advies over passende zorg tijdens deze nieuwe levensfase. Maakt u het zichzelf vooral zo gemakkelijk mogelijk. Er kan dan ook gelijk verklaard worden waar uw symptomen vandaan komen en of er wellicht nog een behandeling benodigd is.

Oké, zonder bloedtest kan ik ook bepalen of de overgang is begonnen, maar wat als ik er per se een wil nemen?

‘Een slecht functionerende schildklier kan gelijksoortige symptomen oproepen als die vrouwen tijdens de overgang ervaren’

Natuurlijk is daar niks op tegen – als u daar echt op staat. Tegenwoordig is het gewoon om bijvoorbeeld op hormonen of voedselallergieën te testen middels een bloedtestje. Even prikken thuis of bij een lab in de buurt en met ongeveer een week zijn de resultaten binnen. Dat klinkt heel handig, maar tegelijkertijd is het heel belangrijk om na te gaan met wie u in zee gaat. Laat u hierover goed informeren. Hetzelfde geldt voor bloedtesten die betrekking hebben op de overgang. Als u per se een test wil laten doen, raden wij aan om uw gynaecoloog of huisarts te consulteren. Zo weet u zeker dat u in goede handen bent. Allereerst belangrijk om te weten: u kunt een bloedtest laten uitvoeren om te checken of de waardes van FSH (follikelstimulerend hormoon, waardoor de hormoonproductie van geslachtshormonen wordt geregeld) en oestrogeen (1) zijn veranderd. Bij vrouwen in de vruchtbare jaren stimuleert FSH de groei en rijping van follikels in de eierstokken. Tijdens de overgang nemen de FSH-waardes in het lichaam toe, terwijl de oestrogeenwaardes juist dalen. Hoe het ook zij, hormonaal onderzoek is vaak lastig om goed te interpreteren omdat deze afhankelijk zijn van significante schommelingen. Uw dokter kan daarom een extra bloedtest bestellen om TSH (thyroïd stimulerend hormoon) na te lopen, aangezien een slecht functionerende schildklier symptomen kan veroorzaken die veel lijken op die vrouwen ervaren tijdens de overgang. Inderdaad, u zou het dus ook aan uw schildklier kunnen hebben in plaats van al in de overgang te zijn. Al zijn symptomen rondom de overgang vaak zo veelzeggend dat u ook zonder een test wel kunt aanvoelen dat deze nieuwe periode in uw leven is aangebroken: de overgang. Bovenstaande testen kunnen dit weliswaar met zekerheid bevestigen.

Belangrijk om te onthouden tijdens de intrede van de overgang

De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd.

Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.

Waarheid #2: Een bloedtest is niet nodig om de overgang vast te stellen.

Waarheid #3: Uw gynaecoloog kan u vertellen of u zich inderdaad in de overgang bevindt, op basis van fysieke veranderingen (vaginale droogte, onregelmatige menstruatie, etcetera)

Waarheid #4: bloedtesten kunnen nuttig zijn als alle symptomen in ogenschouw worden genomen.

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je
dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

1. www.cngof.fr/menopause

go to top