OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Dunne lippen voorkomen & vollere lippen behouden

Onze gezichten veranderen naarmate we ouder worden. Dat is een natuurlijk proces. Vaak wordt er daarbij gelet op vroegtijdige tekenen van huidveroudering zoals fijne lijntjes en rimpels, maar ook verlies van volume in de wangen en onder de ogen waardoor je een hollere verschijning krijgt. Veel mensen weten daarbij niet dat ook je lippen vatbaar zijn voor veroudering, en dan hebben we het niet alleen over de huid daaromheen. Met het klimmen van de jaren worden onze lippen langzaam dunner. Inderdaad, het kan goed zijn dat je op je twintigste of dertigste nog heel volle lippen had, maar op je veertigste een stuk minder. Hier valt wel iets aan te doen. Allereerst door te begrijpen wat de oorzaak is van volumeverlies in de lippen. En vervolgens wat de beste manieren zijn om lipvolumeverlies te voorkomen en te behandelen. Zo kun je nog jarenlang het volume in je lippen behouden.

Wat veroorzaakt dunnere lippen?

Net zoals volumeverlies in andere delen van je gezicht (zoals de wangen en hals) worden dunner wordende lippen veroorzaakt door de afbraak van vetkussentjes onder de huid. Onder de huid liggen een soort dikke kussentjes, die de spieren en botten in het gezicht als het ware dempen. Deze geven onze gezichten een zachte en ronde uitstraling die geassocieerd wordt met jeugdigheid. Lippen zijn geen uitzondering. Er zitten kleine vetkussentjes in je lippen en afhankelijk van je genen kunnen ze van nature dun of behoorlijk vol zijn. Ongeacht of je voldoende vetkussentjes hebt of niet zijn dunnere lippen een onderdeel van veroudering. Naarmate we ouder worden, krimpen al deze vetkussentjes langzaam en worden ze dunner. Hoe vol je lippen ook zijn op jonge leeftijd na verloop van tijd zullen ze volume verliezen. Het resultaat is een dunnere lip (evenals volumedepletie over het hele gezicht). Hoewel iedereen vatbaar is voor dunner wordende lippen zijn de verouderingseffecten prominenter als je geboren bent met van nature dunne lippen.

Kun je volumeverlies in de lippen voorkomen?

Technisch gezien wel, maar dan zou je helemaal moeten stoppen met praten, roken, drinken ofwel enige vorm van expressie met je lippen. Deze expressies leiden namelijk tot de grootste veranderingen in het uiterlijk van je lippen. Dat is uiteraard onmogelijk en daarom is het geheel voorkomen van volumeverlies in de lippen niet eenvoudig. De beste manier om dunnere lippen tegen te gaan is om zaken zoals roken te vermijden en dunner wordende lippen te behandelen met de volgende tips.

Houd je lippen gedehydrateerd

Houd altijd een vochtinbrengende lippenbalsem bij de hand. Lippen hebben conditioners en vochtinbrengende crèmes nodig, net als de gezichtshuid. Vichy’s Aqualia Thermal Lippenbalsem is bijvoorbeeld ideaal voor vochtarme lippen. Of kies voor een lippenbalsem met een kleurtje.

Bescherm je lippen tegen UV-straling

Als je SPF op je lippen draagt, bescherm je ze tegen huidkanker en tegen zichtbare tekenen van veroudering. Boven op het risico op huidkanker, breekt langdurige blootstelling aan de zon geleidelijk je collageen af en dit resulteert in dunnere lippen. Kies daarom voor een zonnebrandcrème speciaal voor het dunne gebied op de lippen zoals die van Idéal Soleil met SPF30.

Minimaliseer herhaalde mondbewegingen

Bepaalde bewegingen die een plooi vereisen – zoals roken, drinken met rietjes en zelfs het tuiten van je lippen voor selfies – kunnen na verloop van tijd het collageenverlies versnellen. Probeer deze acties daarom zoveel mogelijk te vermijden als dit een optie is.

Geef je collageenhuishouding een boost

Water drinken en voldoende slapen hebben een grote invloed op hoe je je voelt en op hoe je eruitziet. Gehydrateerd blijven en de productie van collageen bevorderen door voldoende water te drinken, acht uur slaap te krijgen, een probioticum en/of multivitamine te nemen en een SPF in je lipproducten (vooral wanneer je buiten bent) zal helpen om je lippen er vol uit te doen laten zien.

Veins volume met lipliner

Je kunt niet altijd voorkomen dat je lippen dunner worden, maar je kunt wel voorkomen dat ze er zo uitzien. Hierbij kan lipliner helpen. Zet een lijntje langs je lippen, net buiten het randje, en vul aan met lipgloss of lippenstift om de lippen voller te doen laten lijken.

Dunne lippen opvullen: Overweeg filler

Zien je lippen er bijzonder dun uit en lijkt niets te werken, dan kun je een afspraak maken met een cosmetisch arts om je dunne lippen te laten opvullen. De beste procedure voor vollere lippen is filler. Wees echter voorzichtig bij het kiezen van een goede injector. Te veel vulmiddel ziet er onnatuurlijk uit. Bespreek met je dermatoloog of huidspecialist om erachter te komen wat voor jou geschikt is. Wat je ook kiest, fillers gaan zo zes maanden tot een jaar mee, dus het is niet permanent.

go to top