OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is collageen en waarom is het zo belangrijk voor je huid?

‘Vanaf eind twintig, begin dertig verlies je per jaar maar liefst 1% collageen, dat je huid stevig houdt’

Collageen, liefst heb je er veel van: deze proteïnen vormen namelijk de bouwstenen van een veerkrachtige huid. Sterker nog, het zorgt voor sterke botten en spieren. Collageen is namelijk bindweefsel, dat ons krachtig, levendig en soepel houdt van binnenuit. Ons lichaam bestaat voor maar liefst veertig procent uit collageen. Die volle huidstructuur? Dat heb je te danken aan collageen. Helaas loopt de aanmaak hiervan al terug vanaf je twintigerjaren. Het resultaat: een slappe huid, een gezicht dat ineens wat minder strak toont. Toch is er een mogelijkheid (zelfs meerdere) om de collageen-productie aan te wakkeren, via je voedingspatroon of de juiste huidverzorging.

Wat is collageen precies?

Collageen is dus eigenlijk bindweefsel, en wel het belangrijkste eiwit in ons lichaam. Het zit overal: niet alleen in je botten, maar ook in je buik, in je tanden. Het is de reden dat je nu rechtop zit of staat! Gelukkig wordt collageen elke dag opnieuw door het lichaam geproduceerd, maar de huid verslapt dus als je collageen-waardes dalen. Samen met water, vormt collageen het grootste deel van je huid. Collageen is daarbij verantwoordelijk voor tussen de 80% en 90% van het gewicht van de huid, water uitgesloten. Door de microscoop lijkt het op een drievoudige helix – een spiraalvormige structuur – gemaakt van drie ketens van een honderdtal aminozuren. 

Vanaf welke leeftijd daalt collageen?

Collageen heeft alles te maken met huidveroudering. Niet schrikken, maar vanaf eind twintig, begin dertig jaar verlies je maar liefst 1% van je gekoesterde collageen-hoeveelheid per jaar. De naam komt van het Griekse woord kólla, wat lijm betekent. Dit is een verwijzing naar collageen type I en type III, die samen verbonden zijn in de huid. Veerkracht en stevigheid, dat biedt collageen. Een simpel rekensommetje wijst uit dat je huid op je tachtigste 75% minder collageen aanmaakt dan op je twintigste. De huid van ouderen is, zoals bekend, dan ook slapper dan die van jongere mensen.

Wat doet collageen voor je algehele gezondheid?

‘Roken, blootstelling aan de zon en ongezond eten kunnen ervoor zorgen dat je collageen-productie op de rem komt te staan’

Wat doet collageen voor je algehele gezondheid?
Zoals genoemd zit collageen – deze overvloedige proteïne, dankjewel – niet alleen in je spieren, botten en huid, maar ook in je bloed en kraakbeen. Een extra dosis collageen kan dus zeker geen kwaad. Het helpt onder meer bij: 

1. Het bevorderen van huidelasticiteit
Hierdoor wordt de huid van het gezicht stralender en voller, volgens onderzoek waarbij vrouwen een collageen-supplement innamen. Zo gaat het dus huidveroudering tegen. Tegelijkertijd zorgt die elasticiteit ook voor minder uitzakkende knieën en cellulitis, zoals uit dit onderzoek uit 2015 bleek.

2. Het beschermen van de organen
Collageen is onderdeel van het bindweefsel rondom de darmen, waarbij het de ‘beschermende voering’ van ons spijsverteringsstelsel kan beschermen. Heel belangrijk, want dit voorkomt spijsverteringsproblemen zoals ‘leaky gut’.

3. Het helpen opbouwen van spieren en verbranden van vet
Zo bevat collageen een geconcentreerde hoeveelheid glycine – een aminozuur dat helpt bij de synthese van creatine – waardoor spieren van voldoende voeding worden voorzien om zich door een fikse work-out heen te slaan. 

Hoe kun je meer collageen aanmaken?

Op nummer één: zweer ongezonde gewoontes af. Lifestyle-keuzes die de collageen-productie tot een halt kunnen roepen zijn roken, blootstelling aan de zon en een ongezond dieet. Hiernaast zijn er een aantal gezondheidsaandoeningen waardoor de collageen-opslag uitdroogt. Zonder dit belangrijke bouwsteentje kan de huid rimpels gaan vertonen en het lichaam te maken krijgen met pijn in de ledematen.

Hoe wordt collageen het beste opgenomen?

‘Witvlees, quinoa, zalm, bonen, linzen, noten, bladgroenten, bessen en citrusfruit zijn collageen-bommetjes’

Er zijn legio opties, die we je natuurlijk niet willen onthouden. Wil je collageen het liefste smeren, drinken of slikken? Van doelgerichte huidverzorging tot net iets anders in je boodschappenmandje voor een gezonde maaltijd die avond. Lees mee. 

Tip één: voeding voor collageen-aanmaak
Investeer nu in je gezondheid (en je huid) en het betaalt zich later uit. Bekijk daarom eens nader wat er op je bord ligt. Het is de goedkoopste manier naar een mooie huid! Denk hierbij aan een dieet met goede proteïnen en oliën, vezels, vetzuren, fruit en groenten. Deze voedingstypen bevatten een hoge kwaliteit aminozuren – de basis van een stevige huid – alsook ontstekingsremmende- en antioxidant-ingrediënten, waardoor huidcellen zich sneller vernieuwen en beschermd worden tegen agressies van buitenaf zoals vrije radicalen. Witvlees, quinoa, zalm, bonen, linzen, noten, bladgroenten, bessen en citrusfruit zijn collageen-bommetjes. Voor een gezonde huid, haar en nagels. Wat maaltijdtips: probeer eens bottenbouillon, een geweldige bron van collageen. Hiernaast kun je bijvoorbeeld gelatine in poedervorm door een soepje of stoofschotel mixen.

Tip twee: beste huidverzorging voor meer collageen
Van collageenpeptiden, die beter doordringen in je huid, tot Retinol ofwel Vitamine A, dat collageen stimuleert en werkt op rimpels, acne en hyperpigmentatie. Naarstig op zoek naar de beste verzorging waardoor je lichaam extra collageen aanmaakt nu je een jaartje ouder wordt? We hebben het hieronder voor je op een rij gezet.

 • Collageenpeptiden
  Je zult collageen niet terugvinden bij de ingrediëntenlijst van je vochtinbrengende crèmes. Simpelweg door het feit dat het qua omvang groter is dan de poriën in je huid, waardoor collageen niet kan worden opgenomen. Daarom zijn andere ingrediënten interessant, die de collageen in je huid op gang helpen én bovendien versterken. Zo zijn er de zogeheten peptiden; actieve stoffen die samenwerken om de synthese van collageen te stimuleren en de afname ervan te stoppen. De gecombineerde werking van de actieve ingrediënten in Vichy LiftActiv resulteren in een toename van de stevigheid van de huid, een vermindering van fijne lijntjes en rimpels rond de ogen, op het voorhoofd en bij de nasolabiale plooi (de plooien tussen neus en lippen). Kleine veranderingen, zoals de aanwezigheid van peptiden, kunnen er mede voor zorgen dat de collageen-fabriek van je huid langer op volledige capaciteit blijft werken.

 • Retinol en retinoïde
  First-class, worden ze wel genoemd. Dit zijn de meest effectieve ingrediënten om het proces van huidveroudering te vertragen, met name omdat het de aanmaak van collageen stimuleert. Retinoïde zijn afgeleiden van Vitamine A – crèmes die plaatselijk worden aangebracht om de verschijning van fijne lijntjes en rimpels alsook pigmentatie, acne, onzuiverheden en mee-eters te vervagen en te verminderen. Het zorgt er bovenal voor dat cellen sneller vernieuwen, waardoor er nieuw collageen wordt gevormd en dode skincellen worden verwijderd. Resultaat: een gladde, heldere huid.

 • Vitamine C
  Nog een collageen-VIP die niet mag ontbreken in je badkamerkastje is Vitamine C, een krachtige antioxidant. Het voorkomt photo-aging (door blootstelling aan de zon), het vermindert ontstekingen en heelt wondjes op de huid sneller. Daar blijft het niet bij. Lees meer over Vitamine C in dit uitgebreide artikel. 

 • Zonbescherming
  We hebben het eerder gezegd, en we zeggen het nog eens: zonnebrand. Dit is je allerbeste wapen tegen huidveroudering, maar zorg dan wel voor een broad-spectrum zonnebrand met hoge factor. Die je bovendien elke twee uur royaal opbrengt. Omgevingsfactoren, zoals UV-straling, breken collageen namelijk af. Van plan uitgebreid te gaan liggen zonnebaden? Liever niet, als je huid je lief is.

  Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top