OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Elastine: Wat is het en hoe helpt het je huid?

Als we het over huidveroudering hebben dan hebben we het vaak over collageen, een belangrijk bouwblokje van de huid die deze stevig houdt. Collageen wordt bovendien vaak in één adem genoemd met elastine, eveneens een huidproteïne maar met een andere werking. We horen over deze twee eiwitten in relatie tot huidverzorging omdat ze uiteindelijk samenwerken om de huid vorm en stevigheid te geven.

Collageen zorgt voor stevigheid, terwijl elastine ervoor zorgt dat de huid kan uitrekken (zoals wanneer we expressief zijn met ons gezicht en lachen) en vervolgens terugkeert naar de oorspronkelijke vorm. Elastine is dus de reden dat lichte lachrimpels niet in het gezicht blijven staan als je je gezicht weer ontspant. Je kunt collageen zien als het raamwerk dat de huid haar kracht en basis geeft, terwijl elastine de huid de vorm geeft die collageen biedt na uitrekken of veranderen vanwege verschillende uitdrukkingen. In dit artikel lees je alles over elastine en het behoud van elastine in de huid voor een jeugdige, gezonde uitstraling.

Wat is elastine?

Elastine is een eiwit dat, net zoals collageen, wordt aangetroffen in bindweefsels. Het is alleen een ander type eiwit dan collageen. Het heeft letterlijk de eigenschap elastisch te zijn. Het is verantwoordelijk voor het toestaan ​​dat weefsels in het lichaam terugveren naar hun oorspronkelijke vorm, nadat ze zijn uitgerekt of samengetrokken. Om deze reden wordt het vaak vergeleken met een rubberen band.

Elastine wordt aangetroffen in slagaderwanden, in de longen, in de darmen en natuurlijk in de huid. Stel je voor hoe bloedvaten uitzetten, bijvoorbeeld wanneer het bloed doorpompt, maar weer samentrekken als ze leeglopen. Of hoe je aan je huid kunt trekken, maar deze weer terugkeert naar zijn normale vorm zodra je loslaat. Elastine is verantwoordelijk voor al deze acties die de huid positief beïnvloeden.

Hoe verandert elastine naarmate we verouderen?

Naarmate we ouder worden, verliezen we niet alleen collageen maar ook elastine. Elastine, het eiwit dat de huid het vermogen geeft om zich uit te rekken en terug te veren. Letterlijk, elastisch en veerkrachtig te zijn. Elastinevezels verliezen hun veerkracht en de huid veert niet zo goed terug, wat resulteert in de verslapping die we zien rond de ogen, kaaklijn en nek. Omgevings- en levensstijloorzaken kunnen elastose (minder elastine) verergeren en versnellen. Factoren waaronder:

- Blootstelling aan de zon
- Luchtvervuiling
- Ongezonde voeding
- Roken
- Snel veel gewichtsverlies
 
Collageen, intussen, wordt meer verknoopt en stijver. Als een bakstenen muur die geleidelijk wordt gemarkeerd en afgebroken. Dit resulteert in een zwakker kader voor de huid, zodat deze instort en buigt en bovendien rimpels vormt. Wonden genezen langzamer en de huid wordt dunner, waardoor de huid nog kwetsbaarder wordt voor omgevingsstressoren. Het is voor zowel het behoud van elastine en collageen heel belangrijk om je huid goed te beschermen tegen UVA- en UVB-stralen en luchtvervuiling.

Wat is het verschil tussen collageen en elastine?

Het belangrijkste voordeel van collageen is kracht. Het bestaat uit zeer sterke vezels met een indrukwekkende treksterkte en is de basis waarop de buitenste laag van de huid is verankerd. Elastine is niet zo overvloedig in de huid aanwezig als collageen, maar is van cruciaal belang voor de huidfunctie. Het geeft de huid zijn jeugdige zachtheid en elasticiteit en vormt een driedimensionaal netwerk tussen de collageenvezels. Deze eiwitten komen op verschillende diepten in de huid voor. Collageen is overvloedig aanwezig in de onderste lagen van de dermis, terwijl elastine zich in de middelste laag bevindt.

Hoe de elasticiteit van de huid verbeteren?

Hoewel de elasticiteit van de huid er van nature op achteruit gaat, kun je de conditie van de huid wel op peil houden met goede verzorging.

- Collageen en elastine supplementen
Er worden tegenwoordig collageen supplementen en elastine supplementen aangeboden. Er is enig bewijs dat oraal gehydrolyseerd collageen door de darm kan worden opgenomen en via de bloedbaan aan de huid kan worden afgegeven. Weliswaar is er veel meer data nodig om te bewijzen of elastine supplementen of collageen supplementen daadwerkelijk het vermogen hebben om de elasticiteit van de huid aan te vullen.

- Retinol en retinoïden
Retinol is een vorm van vitamine A. Het is te vinden in vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten, zoals oogserums en gezichtscrèmes. Het is niet zo krachtig als voorgeschreven retinoïden. Er is bewijs dat actueel retinol in combinatie met vitamine C effectief is in het verbeteren van de elasticiteit van de huid. Retinoïden op recept stimuleren de collageenproductie in de huid. Ze omvatten tretinoïne en retin-A. Veel onderzoeken hebben de effectiviteit aangetoond van voorgeschreven retinoïden om de effecten van fotoveroudering in de huid te verminderen en om te keren.
 
- Hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een van nature voorkomende stof die voornamelijk in het bindweefsel van de huid wordt aangetroffen. Hyaluronzuur kan vocht vasthouden en de huid soepel houden. Hyaluronzuur raakt uitgeput door blootstelling aan ultraviolette (UV) straling en door veroudering. Het gebruik van serums of crèmes verrijkt met hyaluronzuur kan de huid helpen om wat van zijn natuurlijke elasticiteit terug te krijgen. Dit kun je zien als een soort elastine crème.
 
- Laserbehandelingen
Lasertherapiebehandelingen worden gebruikt om veel medische aandoeningen te behandelen. Er bestaan verschillende lasertherapietechnieken: niet-ablatieve fractionele laser (NAFL) en intense gepulseerde lichttherapie (IPL). Deze procedures hebben een positief effect op de teint van de huid én de aanmaak van nieuw collageen. De elasticiteit van de huid neemt toe.
 
- Chemische peelings
Chemische peelings zijn procedures die door een dermatoloog worden uitgevoerd om de huid te revitaliseren. Er zijn drie soorten: licht, medium en diep. Chemische peelings kunnen elastose (vermindering van elastine in de huid) en de effecten van fotoveroudering verminderen en de collageenproductie verhogen. Samen met je dermatoloog kun je de juiste peeling voor je huid bepalen.
 
- Bindweefselmassage
Bindweefselmassage is een krachtige massage van het onderhuidse bindweefsel, ter verbetering van de huidconditie. Het masseren van het onderhuidse bindweefsel stimuleert de celdeling. Hierdoor worden collageen- en elastinevezels geproduceerd en worden de cellen van het bindweefsel gestimuleerd om te vernieuwen.

go to top