OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is Hyaluronzuur nu precies, en waarom doet het wonderen voor je huid?

 • favoriet

Hyaluronzuur, het is een mondvol, dat huidverzorgingsingrediënt, tegenwoordig veelvuldig verwerkt in populaire serums, sheetmaskertjes en moisturizers. Bij ‘zuren’ moet je vast denken aan een peeling, maar Hyaluronzuur heeft niks van doen met peelen. Het is ook verre van ‘agressief’. Tal van dermatologen zweren bij Hyaluronic Acid (de Engelse benaming) voor dagelijks gebruik, omdat dit molecuul zich in de huid aan water bindt waardoor het je huid als het ware opvult.

Denk: een prachtig ‘volle’ huid die jonge meiden vaak van nature hebben. Sterker nog, babyhuidjes barsten ervan. Misschien is het je met de jaren weleens opgevallen dat je huid namelijk wat inboet op dat volume? Zeker als je ook nog eens te maken hebt met jojo’en, waardoor je huid zijn kracht verliest. Hiernaast is het ook een natuurlijke opvuller voor fijne lijntjes en rimpels. Denk Hyaluronzuur, denk een dewy, glowy effect. Weliswaar heeft Hyaluronzuur nog meer in huis, en dat leggen we je graag in detail uit.

Wat is Hyaluronzuur?

‘Hyaluronzuur is enerzijds verbonden aan Collageen en bindt zich anderzijds aan water, voor een volle, stralende huid’

Van nature hebben we al een bron van Hyaluronzuur in het lichaam, namelijk opgeslagen in ons bindweefsel, de huid en het zenuwweefsel. Dit suikermolecuul is een water-liefhebber (de natuurlijke vorm is enerzijds verbonden aan collageen en bindt zich anderzijds aan water, voor stevigheid) en het zorgt er daarbij voor de huid gehydrateerd en gewrichten soepel blijven. Hyaluronzuur is dus een bouwsteen om ons lichaam flexibel en vochtrijk te houden.

Wat doet Hyaluronzuur?

Het magische ingrediënt heeft zich in wetenschappelijke kring al bewezen als een stof die de huid van heel veel vocht kan voorzien – één gram Hyaluronzuur kan namelijk maar liefst zes liter water vasthouden. Zes liter! Het is een zogenaamde humectant, en dol op water. Nog indrukwekkender: Hyaluronzuur kan dit voor je huid betekenen zonder te overdrijven en de huid te veel water te geven. Overdaad kan (verrassend genoeg) ook in het geval van vochtpeil schaden, omdat het substanties afbreekt die het huidoppervlak doorgaans intact houdt. Hiernaast revitaliseert Hyaluronic Acid de huid los van de oppervlaktelaag, zodat de huid zachter, gladder en stralender oogt. Hierdoor wordt de verschijning van fijne lijntjes en rimpels ook verzacht. Prettige bijkomstigheid: het is geschikt voor elk huidtype, waaronder een (allergie)gevoelige, zelfs naar rosacea neigende huid. Ter opsomming:

 • Hyaluronzuur voorziet de huid van de perfecte dosis vocht;
 • Hyaluronzuur vervaagt fijne lijntjes en rimpels;
 • Hyaluronzuur maakt de huid soepeler en steviger;
 • Hyaluronzuur versterkt het beschermlaagje van de huid;
 • Hyaluronzuur is ontstekingsremmend, waardoor (acne) wondjes sneller helen;
 • Hyaluronzuur wapent de huid met antioxidanten tegen vrije radicalen.

Waarom is verzorging met Hyaluronzuur belangrijk?

‘Hyaluronzuur speelt een vitale rol bij het behoud van gezond bindweefsel, de elasticiteit van de huid en wondgenezing’

Het vermogen van het lichaam om Hyaluronzuur (én Collageen) te produceren en te vernieuwen neemt af naarmate je ouder wordt, volgens onderzoek. Hiernaast kunnen extreme weeromstandigheden, waaronder verwarming in de winter, bepaalde huidverzorgingsproducten- en onderliggende problemen kleine breukjes in de beschermende huidbarrière veroorzaken, waardoor water ontsnapt.

Het menselijk lichaam is er zelf toe in staat Hyaluronzuur te produceren en te vernieuwen, waardoor ongeveer 3g HA per dag wordt geproduceerd. Een gemiddeld persoon heeft ongeveer 15 gram Hyaluronzuur in het lichaam dat over het gehele lichaamsweefsel wordt verdeeld. De huid neemt Hyaluronzuur heel goed op als het bijvoorbeeld op het gezicht wordt gesmeerd. 

Wat doet Hyaluronzuur precies in het lichaam?

Hyaluronzuur vervult belangrijke functies in het lichaam, die betrekking hebben op een gezonde huid. Het reguleert het hydraterend vermogen, de stofwisseling en het herstellend vermogen van de huid. Hyaluronzuur wordt meestal in de lederhuid gevonden, maar het stofje komt ook voor in de epidermis. In de lederhuid houdt het stofje een waterreserve vast om uitdroging van de opperhuid te voorkomen en de waterbalans optimaal te houden. Hyaluronzuur heeft een dynamische omloopsnelheid van minder dan een dag in het lichaam.

Voor het totaalbeeld: Hyaluronzuur speelt een vitale rol bij het behoud van gezond bindweefsel, de elasticiteit van de huid en wondgenezing. Ook houdt Hyaluronzuur de gewrichten, bloedvaten en fibrolasten soepel. De fibroblast is de belangrijkste cel van het bindweefsel, een niet-elastische vezel die zorgt voor de stevigheid van de huid.

Kun je Hyaluronzuur crème zelf maken?

‘Hyaluronzuur helpt de effecten van veroudering af te remmen en te repareren, met een optimaal gehydrateerde, gladde huid als resultaat’

Het is inderdaad mogelijk om een DIY-recept te hanteren voor Hyaluronzuur crème (Google maar eens rond), met onder meer gedestilleerd water, glycerine en hyaluronzuurpoeder. Alleen, dan moet je natuurlijk dat hyaluronzuurpoeder (van goede kwaliteit) ook nog kopen. Dus waarom niet meteen een hyaluronzuurcrème van een goed merk inslaan? Zo hanteren betrouwbare huidverzorgingsmerken in een lab en bij productie met strenge eisen, waardoor het product goed geconserveerd blijft en er geen bacteriële besmetting ontstaat. Halyuronic Acid, het is inderdaad een wondermiddel, maar smeer wel een kwalitatief product.

Hyaluronzuur en huidveroudering: hoe werkt het anti-aging?

Als de huid minder Hyaluronzuur aanmaakt, naarmate je ouder wordt, resulteert dit in verslapping van de huid en het verduidelijken van rimpels en fijne lijntjes. Hyaluronzuur kan met zijn krachtige hydraterende eigenschappen helpen de effecten van veroudering af te remmen en te repareren, waardoor de huid gehydrateerd en gladder wordt. Advies: gebruik Hyaluronzuur in combinatie met een zonnebrandcrème voor een maximale bescherming tegen de schadelijke effecten van blootstelling aan UV-straling.

Waarom kiezen voor een hydraterende crème met Hyaluronzuur?

‘Hyaluronzuur kan er juist tijdens een zwangerschap of na de bevalling voor zorgen dat de huid minder uitdroogt en sneller herstelt’

Hyaluronzuur staat dus bekend om zijn hydraterende anti-aging eigenschappen. Het vermindert de symptomen van een uitgedroogde huid, fijne lijntjes en rimpels waardoor de huid er gladder, jonger en voller uitziet. Een echte aanwinst voor dertigers in het tegengaan van zichtbare fijne lijntjes en het behoud van een gezonde huid, dus. Hyaluronzuur is een uitstekend ingrediënt in de formule van vochtinbrengende crèmes en serums, waarbij de Hyaluronic Acid van synthetische of natuurlijke oorsprong kan zijn. De huidverzorgingsproducten van Vichy bieden een natuurlijke bron van Hyaluronzuur. Een mooi voorbeeld hiervan, voor dagelijks gebruik, is Minéral 89.

Is Hyaluronzuur veilig tijdens de zwangerschap?

Meer dan 90% van de vrouwen krijgt last van veranderingen in de huid tijdens de zwangerschap. Deze veranderingen kunnen resulteren in donkere kringen onder de ogen, een zichtbaar drogere huid, waardoor fijne lijntjes en rimpels duidelijk zichtbaarder worden. Hyaluronzuur in crèmes is volledig veilig om te gebruiken tijdens je zwangerschap. Het kan er zelfs voor zorgen dat je huid minder uitdroogt en sneller herstelt tijdens je zwangerschap of na de bevalling. Hyaluronzuur in de vorm van fillers en andere niet-essentiële chirurgische ingrepen raden we af tijdens de zwangerschap. Houd het bij Hyaluronzuur aanwezig in crèmes en serums om je huid gehydrateerd en gezond te houden.

Waarom Hyaluronzuur smeren in combinatie met andere antioxidanten?

Vitamine C en Hyaluronzuur (HA) zijn twee ingrediënten die vaak worden aangetroffen in huidverzorgingsproducten en dat is geen wonder, want ze versterken de huid met een krachtige anti-aging werking. Zeker tezamen. Producten die vaak Vitamine C en Hyaluronzuur bevatten zijn onder meer anti-aging producten, vochtinbrengende crèmes en serums. Het dagelijks gebruik van beide ingrediënten kan opmerkelijke resultaten voor het gezicht opleveren, waaronder minder rimpels en minder donkere vlekken.

Welke Vichy producten bevatten Hyaluronzuur?

Vichy biedt verschillende producten aan die dit natuurlijke ingrediënt, Hyaluronzuur, bevatten. Waaronder Liftactiv Serum 10 Surpreme om de tien tekenen van huidveroudering zichtbaar te verbeteren. Terwijl de Aqualia Thermal lijn ideaal is om de vochtcirculatie in de cellen te bevorderen en te stimuleren. Een geliefd product, Minéral 89, bevat naast 89% Mineraliserend water ook Hyaluronzuur om de huidbarrièrefunctie te versterken. Wil je je huid tegelijkertijd beschermen tegen UV stralen en een goede anti-agingcreme met Hyaluronzuur? Dan is de Vichy Anti-Oxidanten Booster een aanrader.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops

De oplossing van Vichy

 • Serum 10 Supreme
 • Lichte fluide tegen opkomende tekenen van huidveroudering.
 • Meest gelezen

  Alles wat je moet weten over salicylzuur

  Ontdek Vichy

  Alles wat je moet weten over salicylzuur

  Salicylzuur is een bekend ingrediënt in de cosmetische industrie en wordt in veel verschillende producten gebruikt. Maar niet iedereen is bekend met deze stof. Als je dit middel op het etiket van je gezichtsverzorgingsproduct ziet staan, zal het je misschien niet zo veel zeggen. Maar dan weet je nog niet wat een geweldig effect producten met dit ingrediënt op de huid hebben, zo kan het bijvoorbeeld helpen bij een huid met neiging tot acné. Wij vertellen je alles wat je moet weten over salicylzuur in je verzorgingsproducten.

  lees het artikel

  go to top