OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Je gezicht scrubben: dit moet je weten

Scrubben is eigenlijk een beetje een ouderwets woord; als we spreken van het verwijderen van dode huidcellen van gezicht of lichaam dan spreken we liever van exfoliëren. Daarbij kun je fysiek exfoliëren (met een scrubkorreltje ofwel scrubben met een washandje) of chemisch exfoliëren (met een ingrediënt zoals salicylzuur dat in je poriën doordringt en van binnenuit ook allerlei rotzooi zoals overtollig talg en vuil opruimt). Beiden hebben zo hun voordelen. Al kan scrubben met een washandje over het gezicht iets te hard zijn voor een gevoelige huid. Terwijl je voor het scrubben van de benen bijvoorbeeld best een washandje kunt gebruiken. In dit artikel lees je waarom scrubben en exfoliëren zo voordelig is en hoe je aan de slag gaat.

Wat is scrubben?

Een scrub is een op crème gebaseerd huidverzorgingsproduct dat kleine exfoliërende deeltjes bevat. Wanneer je een scrub over de huid masseert, helpt het om de huid glad te maken door droge, dode huidcellen te verwijderen. Wees voorzichtig met de scrub die je kiest. Scrubs met kunstmatige korreltjes zoals jojoba-korrels zijn zachter dan die met natuurlijke korrels van ingrediënten zoals abrikozenpitten. Dat soort korreltjes kunnen soms irritaties veroorzaken. Dit geldt vooral voor een gevoelige en een acne-gevoelige huid. Het belangrijkste verschil tussen een scrub en exfoliator is dat scrub een op crème gebaseerd huidverzorgingsproduct is dat kleine exfoliërende deeltjes bevat, terwijl een exfoliator een mechanisch of chemisch middel is dat je op de huid aanbrengt. Beiden verwijderen dode cellen van het huidoppervlak.

Waarom is exfoliëren (scrubben) belangrijk?

Misschien weet je al dat exfoliëren je huid een stralende glans geeft, maar het verbetert ook de gezondheid van de huid. Op dagelijkse basis vernieuwen onze huidcellen zich en de cellen die de buitenste lagen van onze huid vormen sterven af als de nieuwe cellen ze vervangen. Exfoliëren ofwel scrubben zorgt ervoor dat dode huidcellen volledig worden verwijderd. Als we de dode huidcellen niet verwijderen, kan onze huid er dof uitzien en na verloop van tijd kunnen onze poriën verstopt raken. Dit laatste leidt vaak tot een uitbraak van acne of een vette huid.

Waarmee exfoliëren ofwel scrubben?

Zoek je naar iets natuurlijks om mee te scrubben dan kun je in je keukenkastje kijken. Je kunt bijvoorbeeld een natuurlijke exfoliant maken door kokosolie te vermengen met gebruikt koffiedik of kristalsuiker. Meng net zo lang tot je tevreden bent met de consistentie en breng met kleine cirkelvormige bewegingen op de huid aan. Spoel het scrubmengsel van gezicht of lichaam af en hydrateer hierna gelijk met een bodylotion. Andere natuurlijke ingrediënten, zoals havermout en bakpoeder, werken ook goed voor gezichts- en lichaamsscrubs. Zelfs een washandje of een gezichtsborstel kan je helpen de huid te scrubben. Wees wel voorzichtig met dit soort tools en thuisingrediënten, want het kan ruwer zijn voor de huid. De huid van het lichaam kan meestal meer hebben dan die van het gezicht.

- Fysiek exfoliëren ofwel scrubben
In feite zijn mechanische of fysieke exfoliators scrubs, die de huid reinigen door middel van wrijving. Deze exfoliators ofwel scrubs gebruiken schurende deeltjes zoals microkorrels van zout of suiker, die het huidoppervlak polijsten wanneer ze tegen de huid worden gewreven. Daarnaast zijn lichaamsborstels, puimstenen en exfoliërende wanten enkele andere hulpmiddelen die helpen bij fysiek exfoliëren.
 
- Chemisch exfoliëren
Chemische exfoliatie daarentegen omvat chemicaliën zoals hydroxyzuren en retinol, met enzymen om je huid te vernieuwen. AHA-exfoliators en BHA-exfoliators zijn twee hoofdtypen exfoliators. AHA (alpha hydroxyl acid) exfoliators bevatten in wateroplosbare zuren die over het algemeen afkomstig zijn van suikerhoudende vruchten. Citroenzuur, appelzuur, wijnsteenzuur en glycolzuur zijn enkele componenten die vaak worden aangetroffen in AHA-exfoliators. Deze zuren helpen de buitenste laag van de huid af te pellen en een egale teint te bereiken. BHA's (bèta-hydroxyzuur) zijn in olie oplosbaar en kunnen diep in de poriën dringen om overtollige talg en dode huidcellen te verwijderen en poriën te ontstoppen. In feite zijn dit soort exfoliators ideaal voor de vette en acne-gevoelige huid.

Het gezicht scrubben

Voor je gezicht kun je beter voor chemisch exfoliëren kiezen. Daarbij is het belangrijk om te weten wat je huidtype is. Iedereen met een gevoelige huid zou zachtere opties voor exfoliatie moeten kiezen, zoals een wasbeurt met een laag percentage van een AHA of BHA of een chemische exfoliant. Ook voor mensen met een droge huid is een chemische exfoliant op het gezicht beter. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de huid van gezicht en nek veel kwetsbaarder is dan de huid van de rest van het lichaam. Probeer bijvoorbeeld Vichy’s Exfoliërend Mineraal Masker met AHA en vulkanisch gesteente. Hoe vaak zo’n scrub te gebruiken: één keer per week volstaat. Wil je vaker exfoliëren dan kan dit met bijvoorbeeld Normaderms 3-in-1 Reiniger voor dagelijks gebruik, verrijkt met exfoliërend glycolzuur en salicylzuur speciaal voor een onzuivere huid. Exfolieer ofwel scrub je de huid dan is het heel belangrijk om overdag (en eigenlijk altijd) een SPF te dragen met minimaal een factor SPF 30 zoals UV-Age Daily.

Het lichaam scrubben

Het is handig om zowel je gezicht als lichaam te scrubben in een warme, stomende douche of bad. De warmte van een douche verzacht de huid en laat de natuurlijke oliën van het lichaam vrij, terwijl je poriën worden geopend. Dit helpt bij het exfoliatieproces en het verwijderen van dode huidcellen. Voor het lichaam kun je een fysieke scrub gebruiken. Hoe vaak: in principe volstaat een keer in de week, zoals elke zondag. Neem daarbij al je lichaamsdelen mee, van het scrubben van je benen tot je handen. Het is ook goed om je handen te scrubben, want je gebruikt je handen dagelijks veel en ze worden ook keer op keer blootgesteld aan UV-straling. Scrubben helpt in feite de huid in conditie houden en verjongen.

go to top