Wat is Glycerine?
Het is een humectant, Glycerine, een bevochtigingsmiddel ofwel wateraantrekkende stof waar je huid beslist blij van wordt. Alsof elke huidcel zijn eigen zwembadje heeft gekregen – zo wordt Glycerine ook wel aangeduid door liefhebbers. En dan zo’n bad als ‘bron van de jeugd’, want als de huid maar voldoende gehydrateerd is dan is het resultaat er ook naar. Stralend, stevig en voller van aanblik, met minder zichtbare fijne lijntjes en rimpels. Hierbij is Glycerine zelf een kleur- en geurloze vloeistof afkomstig van planten. Een bijzonder krachtig ingrediënt waarmee tegenwoordig vele moisturizers alsook dag- en nachtcrèmes zijn verrijkt.
Wat doet Glycerine voor je huid?
Zie Glycerine als een spons die water naar de buitenste huidlaag, het oppervlak, toetrekt. Het kan hiernaast water aantrekken uit diepere huidlagen of zelfs uit de lucht halen, mocht je je in een vochtig klimaat bevinden. Hiernaast vertraagt Glycerine de verdamping van vocht op het huidoppervlak, zodat die chronische winterdroogte mooi wordt verijdeld. Noem het dus gerust een ‘wapen’ in huidverzorging.
Wanneer wil je Glycerine smeren?
‘Volgens onderzoek kan Glycerine helpen bij terugkerende huidaandoeningen, zoals psoriasis’
In welke huidverzorging zit Glycerine?
Glycerine is een bestseller onder de hydraterende huidverzorgingsproducten. Het ingrediënt wordt gevonden in een verscheidenheid aan huidverzorgingsproducten, waaronder dag- en nachtcrèmes. De belangrijkste eigenschap van Glycerine is de hydraterende kwaliteit (zoals eerder aangeduid) waarbij het waterverlies tegengaat. Het summum voor een gevoelige of droge huid. Onderzoek heeft aangetoond dat Glycerine kan helpen bij terugkerende huidaandoeningen, zoals psoriasis. Hoe dit precies werkt? Glycerine kan de groeicyclus van huidcellen reguleren. (1)
Is Glycerine veilig om te smeren?
Waarom is Glycerine ineens zo populair voor een gezond ogende huid?
Naast Hyaluronzuur is Glycerine momenteel een van de meest gewilde huidverzorgingsproducten op de markt. Glycerine staat ook wel bekend als Glycerol, of Glycerin – de Engelse benaming. Eerder hebben we al uitgelegd wat Glycerine is, maar om iets dieper in de materie te duiken: het is een hygroscopisch molecuul en vergelijkbaar met een ander sterk hydraterend ingrediënt, het zojuist genoemde Hyaluronzuur. Beide ingrediënten zijn ertoe in staat om water aan te trekken en vast te houden. Hierdoor blijft de huid gedurende de hele dag goed gehydrateerd.
Hoe kun je Glycerine het beste gebruiken in huidverzorging?
Interessant feitje: uit onderzoek blijkt dat Glycerine het beste werkt in combinatie met andere ingrediënten. Zo toont de wetenschap aan dat Glycerine in combinatie met Ureum ervoor zorgt dat hydraterende crèmes en andere producten beter in de huid kunnen doordringen (2). Andere onderzoeken wijzen uit dat de mix van jojoba olie en Glycerine het vochtpeil van de huid tot maar liefst 24 uur lang kan verbeteren door trans-epidermaal waterverlies te voorkomen (3).
Tot slot is Glycerine ook een bijzonder effectieve moisturizer wanneer het is verwerkt in een reinigingsproduct. Inderdaad, in een cleanser in plaats van puur een crème. Bij het reinigen van de huid is het belangrijk om vuil en olie te verwijderen, maar tegelijkertijd de gezondheid van de buitenste huidlaag te bewaken. Een ingrediënt zoals Glycerine kan helpen om het hydratatieniveau op peil te houden en huidirritatie te voorkomen tijdens je dagelijkse reinigingsritueel. Probeer bijvoorbeeld eens Vichy Puréte Thermale reinigingsmelk, eveneens geschikt voor een gevoelige huid.
Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.
- 1. Zheng, X. et al, ‘Aquaporin 3 colocates with phospholipase d2 in caveolin-rich membrane microdomains and is downregulated upon keratinocyte differentiation’ in Journal of Investigative Dermatology 121.6 (2003) pp. 1487-1495 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14675200]
- 2. Björklund, S. ‘Glycerol and urea can be used to increase skin permeability in reduced hydration conditions’ in European Journal of Pharmaceutical Sciences 50.5 (2013) pp. 638-645 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23643739]
- 3. Meyer, J. et al, ‘Evaluation of additive effects of hydrolyzed jojoba (Simmondsia chinensis) esters and glycerol: a preliminary study’ in Journal of Cosmetic Dermatology 7.4 (2008) pp. 268-274 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19146603]