OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Droge, gebarsten huid? Glycerine is hét wonderingrediënt

Artikelen Facecare

Wat is Glycerine?

Het is een humectant, Glycerine, een bevochtigingsmiddel ofwel wateraantrekkende stof waar je huid beslist blij van wordt. Alsof elke huidcel zijn eigen zwembadje heeft gekregen – zo wordt Glycerine ook wel aangeduid door liefhebbers. En dan zo’n bad als ‘bron van de jeugd’, want als de huid maar voldoende gehydrateerd is dan is het resultaat er ook naar. Stralend, stevig en voller van aanblik, met minder zichtbare fijne lijntjes en rimpels. Hierbij is Glycerine zelf een kleur- en geurloze vloeistof afkomstig van planten. Een bijzonder krachtig ingrediënt waarmee tegenwoordig vele moisturizers alsook dag- en nachtcrèmes zijn verrijkt.

Wat doet Glycerine voor je huid?

Zie Glycerine als een spons die water naar de buitenste huidlaag, het oppervlak, toetrekt. Het kan hiernaast water aantrekken uit diepere huidlagen of zelfs uit de lucht halen, mocht je je in een vochtig klimaat bevinden. Hiernaast vertraagt Glycerine de verdamping van vocht op het huidoppervlak, zodat die chronische winterdroogte mooi wordt verijdeld. Noem het dus gerust een ‘wapen’ in huidverzorging.

Wanneer wil je Glycerine smeren?

Vooral in het najaar als de huid extra droog is. Met andere woorden, je te maken hebt met een trekkerig ‘winterhuidje’. Dan heb je het liefst goede moisturizers (hydraterende verzorging) met sappige ingrediënten voorhanden waar een uitgedroogde, gebarsten huid om schreeuwt. Handig om te weten: moisturizers zijn doorgaans voorzien van drie typen ingrediënten. Zo zijn er zogenaamde ‘afsluitende moisturizers’ die de huid helpen om een beschermende barrière over de huid te leggen zodat vocht niet kan ontsnappen. Verder zijn er emolliënten, verzachtende middelen, die ruwe delen van de huid verzachten op cellulair niveau. Vaak zijn dit oliën die water afstoten. Ze kunnen verbeteren hoe de huid aanvoelt, maar ze hydrateren niet zozeer. En tot slot is er dan nog Glycerine, aanbevolen door veel huidexperts.

In welke huidverzorging zit Glycerine?

Glycerine is een bestseller onder de hydraterende huidverzorgingsproducten. Het ingrediënt wordt gevonden in een verscheidenheid aan huidverzorgingsproducten, waaronder dag- en nachtcrèmes. De belangrijkste eigenschap van Glycerine is de hydraterende kwaliteit (zoals eerder aangeduid) waarbij het waterverlies tegengaat. Het summum voor een gevoelige of droge huid. Onderzoek heeft aangetoond dat Glycerine kan helpen bij terugkerende huidaandoeningen, zoals psoriasis. Hoe dit precies werkt? Glycerine kan de groeicyclus van huidcellen reguleren. (1)

Is Glycerine veilig om te smeren?

Ja, Glycerine is volkomen veilig om op de huid te gebruiken. Ook wanneer je een gevoelige huid hebt of bijvoorbeeld zwanger bent. Dit is de reden dat het wordt verwerkt in veel uiteenlopende huidverzorgingsproducten. Zo bevat de huidverzorging van Vichy Glycerine, en wel van 100% natuurlijke oorsprong. Dit ingrediënt wordt gesynthetiseerd uit twee planten, namelijk raapzaad en palmolie.

Waarom is Glycerine ineens zo populair voor een gezond ogende huid?

Naast Hyaluronzuur is Glycerine momenteel een van de meest gewilde huidverzorgingsproducten op de markt. Glycerine staat ook wel bekend als Glycerol, of Glycerin – de Engelse benaming. Eerder hebben we al uitgelegd wat Glycerine is, maar om iets dieper in de materie te duiken: het is een hygroscopisch molecuul en vergelijkbaar met een ander sterk hydraterend ingrediënt, het zojuist genoemde Hyaluronzuur. Beide ingrediënten zijn ertoe in staat om water aan te trekken en vast te houden. Hierdoor blijft de huid gedurende de hele dag goed gehydrateerd.

Hoe kun je Glycerine het beste gebruiken in huidverzorging?

Interessant feitje: uit onderzoek blijkt dat Glycerine het beste werkt in combinatie met andere ingrediënten. Zo toont de wetenschap aan dat Glycerine in combinatie met Ureum ervoor zorgt dat hydraterende crèmes en andere producten beter in de huid kunnen doordringen (2). Andere onderzoeken wijzen uit dat de mix van jojoba olie en Glycerine het vochtpeil van de huid tot maar liefst 24 uur lang kan verbeteren door trans-epidermaal waterverlies te voorkomen (3).

Tot slot is Glycerine ook een bijzonder effectieve moisturizer wanneer het is verwerkt in een reinigingsproduct. Inderdaad, in een cleanser in plaats van puur een crème. Bij het reinigen van de huid is het belangrijk om vuil en olie te verwijderen, maar tegelijkertijd de gezondheid van de buitenste huidlaag te bewaken. Een ingrediënt zoals Glycerine kan helpen om het hydratatieniveau op peil te houden en huidirritatie te voorkomen tijdens je dagelijkse reinigingsritueel. Probeer bijvoorbeeld eens Vichy Puréte Thermale reinigingsmelk, eveneens geschikt voor een gevoelige huid.  

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

 • 1. Zheng, X. et al, ‘Aquaporin 3 colocates with phospholipase d2 in caveolin-rich membrane microdomains and is downregulated upon keratinocyte differentiation’ in Journal of Investigative Dermatology 121.6 (2003) pp. 1487-1495 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14675200]
 • 2. Björklund, S. ‘Glycerol and urea can be used to increase skin permeability in reduced hydration conditions’ in European Journal of Pharmaceutical Sciences 50.5 (2013) pp. 638-645 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23643739]
 • 3. Meyer, J. et al, ‘Evaluation of additive effects of hydrolyzed jojoba (Simmondsia chinensis) esters and glycerol: a preliminary study’ in Journal of Cosmetic Dermatology 7.4 (2008) pp. 268-274 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19146603]

De oplossing van Vichy

 • Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid

  MINÉRAL 89

  Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid

  Booster

  INNOVATIE: Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid

 • Meest gelezen

  Alles wat je moet weten over salicylzuur

  Ontdek Vichy

  Alles wat je moet weten over salicylzuur

  Salicylzuur is een bekend ingrediënt in de cosmetische industrie en wordt in veel verschillende producten gebruikt. Maar niet iedereen is bekend met deze stof. Als je dit middel op het etiket van je gezichtsverzorgingsproduct ziet staan, zal het je misschien niet zo veel zeggen. Maar dan weet je nog niet wat een geweldig effect producten met dit ingrediënt op de huid hebben, zo kan het bijvoorbeeld helpen bij een huid met neiging tot acné. Wij vertellen je alles wat je moet weten over salicylzuur in je verzorgingsproducten.

  lees het artikel

  go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERING ALGORITME ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om jouw huid
  te analyseren

  Neem een selfie

  Vul je huidprofiel in

  Ontdek jouw persoonlijke huidverzorgings
  advies

  Fijne lijntjesJouw sterke punten
  Rimpels van
  de oogzone
  Jouw prioriteit
  Verminderde
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4