OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Hormonale acne: het verband tussen menstruatie en puistjes

‘Tijdens je menstruatie heb je vaak last van pijnlijke, onderhuidse pukkeltjes op het onderste deel van je gezicht’

PMS, ofwel premenstrueel syndroom, is geen pretje voor veel vrouwen. Deze fysieke en emotionele symptomen die één tot twee weken voor de ongesteldheid opdoemen zijn: gevoelige borsten, een opgezwollen buik, gevoelens van vermoeidheid en prikkelbaarheid, stemmingswisselingen én acne. Ja, de menstruatiecyclus van de vrouw wordt aangestuurd door hormonen die acne kunnen veroorzaken. Hormonale acne en hormonale puistjes liggen om die reden voor en tijdens je menstruatie op de loer. Noem het menstruatie puisten of pukkeltjes. Dr. Brigitte Letombe, gynaecologe aan het CHRU van Lille, bespreekt de fases die de regelmaat van de menstruatie bepalen en het verband met acne.

Article Category images

Wat is hormonale acne?

Er bestaan verschillende soorten acne, maar hormonale acne (ingegeven door hormoonwisselingen tijdens bijvoorbeeld je menstruatie, de overgang of de tienerjaren) wordt specifiek veroorzaakt door veranderingen in hormonen. Het veroorzaakt onder meer zogenaamde menstruatie puisten. Inderdaad, hormonale puistjes waaronder ook vervelende onderhuidse ontstekingen op het gezicht. Heb je hier last van dan is het allereerst belangrijk om te constateren of je inderdaad hormonale acne hebt, en daar vervolgens een persoonlijk behandelplan voor uit te stippelen. Vaak is zogenaamde menstruatie acne rood en ontstoken, zonder dat er zich een wit kopje (zichtbaar gevuld met pus) ontwikkelt. Doorgaans zie je dit soort menstruatie pukkeltjes op het lagere deel van je gezicht: wangen, kaaklijn, kin en hals. De oorzaak van onderhuidse ontstekingen op het gezicht ligt vaker dan eens bij hormoonschommelingen. Ja, van die pukkeltjes die pijn doen, kloppen, maar je beslist niet wil uitknijpen! Voor je het weet krijg je namelijk acne littekens, en het is moeilijk hiervan af te komen. Stip dit type gemene, rode en onderhuidse menstruatie pukkeltjes liever aan met Normaderm Hyaluspot. Het pukkeltje wordt dan gedesinfecteerd en uitgedroogd van binnenuit. 

Veroorzaakt je menstruatie acne?

‘De meest drastische oplossing tegen acne is het slikken van de pil, maar kies dan wel de juiste’

Hormonale acne of hormonale puistjes tijdens de menstruatiecyclus: het hoeft niet altijd voor te komen, maar is wel goed mogelijk. Zo legt dr. Brigitte Letombe uit: ‘Afhankelijk van de verschillende fases van de menstruatiecyclus krijgen sommige vrouwen last van menstruatie puistjes of zelfs een volledige acne-uitbraak. Anderen krijgen last van een opgezette buik en weer anderen extreem gevoelige borsten. Dit wordt allemaal veroorzaakt door hormonen!’

Hormonale acne: wanneer in de menstruatiecyclus treden puistjes op?

De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Deze cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en het kan worden verdeeld in drie delen: de folliculaire fase (dag 1 t/m dag 13), de eisprong (de 14e dag) en de luteale fase (dag 14 t/m dag 28). Dr. Letombe vertelt: ‘Tijdens de folliculaire fase ontwikkelt de eicel zich binnenin de follikel. Na de eisprong (als de eicel de eierstok heeft verlaten) vormt de follikel een kliertje, genaamd corpus luteum ofwel “geel lichaam”. Dit is de luteale fase. Wanneer de rijpe eicel niet bevrucht wordt, verdwijnt het corpus luteum na twaalf dagen en daalt de hormoonspiegel weer. Nu wordt een vrouw ongesteld.’ Bij vrouwen gevoelig voor deze hormoonwisselingen kunnen tijdens verschillende fases van de cyclus acne ontstaan. Meestal ontstaat acne, ofwel hormonale puistjes, vlak voor de menstruatie. Daarom spreekt men ook van een premenstrueel syndroom. Acne ontstaat bij een verstopping of een ontsteking van de talgklieren, die mild of hevig kan zijn. Een goede behandeling tegen acne en menstruatie puisten is heel belangrijk. Niet alleen voor het moment, maar ook omdat je er anders op den duur littekens aan kunt overhouden.

Hormonale acne: wat is de beste behandeling?

De meest drastische oplossing tegen gevreesde hormonale puistjes en hardnekkige acne is de pil slikken, omdat daarmee de menstruatiecyclus wordt geblokkeerd. Het is alleen wel cruciaal dat je de juiste anticonceptie kiest als je puistjes via deze weg wil verminderen. Je zou kunnen zeggen dat de cyclus met de pil stilgelegd wordt. Ligt die cyclus eenmaal stil dan verdwijnen ook de heftige hormoonschommelingen tijdens de verschillende fases. Met andere woorden: het onderliggende probleem van hormonale acne! Ben je er niet zo happig op om de pil te slikken? Dat betekent niet dat je volledig bent overgeleverd aan hormonale puistjes. Je kunt van alles doen tegen acne door je huid te verzorgen met bijvoorbeeld de reinigingsproducten van Normaderm tegen onzuiverheden. Ingrediënten zoals salicylzuur maar ook benzoylperoxide zijn hierbij zeer doeltreffend. Niet zeker welke verzorging geschikt is voor jouw huidtype? Doe hier de analyse voor onder meer de onzuivere huid. Wist je dat een onzuivere huid tegelijkertijd ook droog kan zijn? Je kunt te maken hebben met een vochtarme huid, waardoor de huid een signaaltje afgeeft om meer talg aan te maken. Een vicieuze cirkel, waardoor je nog meer puistjes krijgt. Het is dus belangrijk om altijd met dagcrème te smeren. Hiernaast kun je tegen acne en hormonale puistjes ook speciale (tretinoïne, een afgeleide van vitamine E) crèmes of antibiotica krijgen en andere plaatselijke behandelingen (zoals laser- en lichttherapie) tegen acne en puistjes. Raadpleeg hiervoor je dermatoloog. 

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service. Mijn Vichy Express 24/7.

go to top