OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Segment :

Wat is het verband tussen de menstruatiecyclus en acné?

 • favoriet

De menstruatiecyclus van de vrouw wordt aangestuurd door hormonen die acne kunnen veroorzaken. Dr. Brigitte Letombe, gynaecologe aan het CHRU van Lille, bespreekt de fases die de regelmaat van de menstruatie bepalen en het verband met acne.

Wat is het verband tussen de menstruatiecyclus en acné?

Kan de menstruatiecyclus de kwaliteit van de huid beïnvloeden en acne veroorzaken?

Acne tijdens de menstruatiecyclus hoeft niet voor te komen, maar het kan wel. Afhankelijk van de verschillende fases van de menstruatiecyclus, krijgen sommige vrouwen last van puistjes of zelfs een acne-uitbraak. Anderen krijgen last van een opgezette buik en weer anderen krijgen extreem gevoelige borsten. Dit wordt allemaal veroorzaakt door hormonen!

In welke fase(n) van de menstruatiecyclus komt de acne meestal tot uiting?

De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en kan worden verdeeld in 3 delen: de folliculaire fase (dag 1 t/m dag 13), de eisprong (de 14e dag) en de luteale fase (dag 14 t/m dag 28).

Tijdens de folliculaire fase ontwikkelt de eicel zich binnenin de follikel. Na de eisprong (als de eicel de eierstok heeft verlaten), vormt de follikel een kliertje, genaamd corpus luteum of geel lichaam. Dit is de luteale fase. Wanneer de rijpe eicel niet bevrucht wordt, verdwijnt het corpus luteum na 12 dagen, daalt de hormoonspiegel weer en wordt een vrouw ongesteld.

Bij vrouwen die daar gevoelig voor zijn, kunnen de hormonale veranderingen die gepaard gaan met de verschillende fasen van de cyclus, kan
acne ontstaan. Meestal begint ontstaat acne vlak voor de menstruatie en daarom spreekt men van een premenstrueel syndroom. Acne ontstaat bij een verstopping of een ontsteking van de talgklieren. Een goede behandeling tegen acne is belangrijk omdat je anders littekens kunt overhouden.

Wat is de beste behandeling tegen hormoonschommelingen tijdens de menstruatie-cyclus?

De meest drastische oplossing is de pil slikken, omdat daarmee de menstruatiecyclus wordt geblokkeerd. Je zou kunnen zeggen dat de cyclus stilgelegd wordt. Als de cyclus stil ligt, verdwijnen ook de heftige hormoonschommelingen tijdens de verschillende fases en daarmee dus ook het probleem van acne! Vrouwen die de pil niet willen slikken kunnen ook kiezen voor crèmes en andere plaatselijke dermatologische behandelingen tegen acné en puistjes.

Ontdek welke verzorging voor je huid geschikt is, doe hier de analyse voor de onzuivere huid of bekijk onze reinigingsproducten van Normaderm tegen onzuiverheden. Meer weten? Kijk hier voor meer informatie en artikelen over de onzuivere huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7..

Onze expert

Dr. Brigitte Letombe
Gynaecologe

De oplossing van Vichy

 • Nacht detox - verzorging tegen onzuiverheden - Vichy Normaderm
 • Verfraaiende verzorging tegen onzuiverheden - Normaderm Anti-Onzuiverheden Dagcrème - Vichy Normaderm
 • Meest gelezen

  Wat is een serum?

  Gezicht

  Wat is een serum?

  Wat is een serum en wat is het verschil met dagcrème? Ontdek waar een serum goed voor is en hoe je het kunt combineren met je crème.

  lees het artikel

  go to top