Zuivel en acne, wat is het wetenschappelijke verband?

Zuivel en acne, het wordt vaak aan elkaar gekoppeld. Het is weliswaar zo dat iedereen anders is, en dus kan voor de één zuivel slecht zijn voor de huid terwijl de ander met een gerust hart burrata of rijke lemon curd met limoen, ongezoute boter, ei en heel veel suiker – doorgaans ook niet zo best voor een onzuivere huid – kan bestellen. Twijfel je of jouw acne door zuivel komt? Het beste raadpleeg je een dermatoloog en orthomoleculair voedingsdeskundige, bij wie je een voedseltest kunt bestellen om te zien of melk bij jou puistjes veroorzaakt. Toch is het wel waar dat veel onderzoeken hebben aangetoond dat vooral jonge mensen met hormonale acne puistjes van melkproducten krijgen. Zuivelproducten kun je natuurlijk ook gewoon een tijdje uit je menu schrappen om te zien of je huid ervan opklaart en pukkeltjes en mee-eters ineens weg blijven. Lees hieronder meer.

Van hormonen tot zuivel: wat veroorzaakt acne?

Acne is een huidaandoening waarbij een ontsteking optreedt en waarbij olie of talg in de poriën vast komt te zitten waardoor de poriën verstoppen (1). Die ontstekingen kunnen ontstaan door de opbouw van bacteriën, waardoor er ineens rode bultjes of puistjes zichtbaar zijn. Maar is zuivel nu slecht voor de huid? Zuivel en acne zijn niet voor iedereen de crux, het kan ook aan bijvoorbeeld je hormonen of simpelweg genen liggen. De exacte oorzaak van acne blijft onduidelijk. Wetenschappers zijn het erover eens dat er wel een paar factoren zijn die acne kunnen verergeren. Hieronder vallen onder meer de hormoonhuishouding van een individu, overtollige talgproductie, stress en het microbioom van de huid. Het microbioom? Dat is de jungle aan onzichtbare bacteriën (goed of slecht) die je huid reguleren. Andere factoren, zoals de genen en het huidtype, spelen ook een rol. Maar waarom krijgen sommige mensen direct puistjes terwijl anderen nergens last van lijken te hebben? Dit zou aan het dieet (met zuivel) kunnen liggen. Bij sommige mensen resulteert het consumeren van zuivelproducten, zoals melk, in ontstekingen, waaronder puistjes en mee-eters. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er een verband kan zijn tussen een voedingspatroon en acne. Dit is met name het geval bij een dieet dat veel zuivel bevat (2).

Wat is de rol van zuivel bij acne?

Puistjes van melkproducten, wat is nu waarheid? Zuivel schijnt de talgproductie te kunnen stimuleren, en hierdoor kan uiteraard acne ontstaan. Het is belangrijk om te onthouden dat talg cruciaal is voor het behoud van een gezonde huid, omdat het de huid gehydrateerd en goed gesmeerd houdt en de huidbarrière ondersteunt (3). Als je huid echter teveel of te weinig talg aanmaakt, dan kan dat huidproblemen veroorzaken (4). Hier ontmoeten zuivel en acne elkaar. Hiernaast nog een interessante bevinding: melk en andere zuivelproducten kunnen je suikerspiegel verhogen. Resulterend in een verhoogde aanmaak van groeihormonen in de lever. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van talg waardoor poriën sneller kunnen verstoppen. Er zitten ook veel groeihormonen (6) in koeienmelk, omdat dit natuurlijk bedoeld is om jonge kalfjes letterlijk groot en sterk mee te maken. Ideaal voor het kalfje, maar deze hormonen kunnen behoorlijk nadelig zijn voor mensen met een huid die gevoelig is voor acne. Hierdoor kan melk puistjes inderdaad in de hand werken.

Is melk het enige zuivelproduct dat acne kan verergeren?

Voor zover bekend is er voornamelijk een verband tussen melk en acne. De effecten van andere zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas, zijn nog niet zo uitgebreid onderzocht. Maar een voedingsproduct zoals yoghurt bevat wel probiotica, wat een ontstekingsremmende werking heeft. Hierdoor zou het de huid juist weer kunnen helpen (7). Van magere of halfvolle melk is ook aangetoond dat deze acne kunnen triggeren, dus geen goed alternatief om acne mee te voorkomen (8). Tijdens het verwerkingsproces van deze zuivelproducten worden gezonde vetten en voedingsstoffen ook nog eens verwijderd, waardoor de ontstekingsremmende eigenschappen verminderen. Sterker nog, deze producten bevatten meer hormonen dan volle melk. Whey proteïne, wat uit magere of halfvolle wordt gehaald, kan ook de suikerspiegel verhogen en uiteindelijk een verhoogde talgproductie veroorzaken (9).

Wat te doen om acne te verminderen?

Heb je last van acne of een huid die snel onzuiverheden vertoont? Probeer vooral eens melk uit je voedingspatroon te schrappen, om te zien hoe je huid reageert. Vergeet niet dat melk in veel onverwachte voedingsproducten zit verwerkt, zoals bewerkt boterhamvlees, worstjes, sorbetijs, kauwgom, dips en saladedressings. Test een maandje of je inderdaad puistjes krijgt van melk. Hier volgen een aantal tips die je verder kunt gebruiken om acne tegen te gaan:

Acne verminderen: gebruik niet-comedogene make-up

Deze make-up producten, zoals foundation, laten je huid ademen en zullen niet leiden tot verstopte poriën en dus puistjes.

Acne verminderen: niet te veel exfoliëren

Het kan verleidelijk zijn om vaak te exfoliëren in de hoop dat je poriën niet zullen verstoppen. Maar te veel exfoliëren (ofwel, dode huidcellen verwijderen) leidt tot een droge huid, wat de talgproductie vervolgens weer extra stimuleert.

Acne verminderen: hydrateren met de juiste moisturizer

Onthoud dat zelfs een vette huid behoefte heeft aan een (niet-comedogene) moisturizer, want dit huidtype is niet per definitie goed gehydrateerd.

Acne verminderen: let op je hygiëne

Vervang je kussensloop regelmatig en laat je make-up s’ nachts niet zitten. Naast minder zuivel eten om acne te verminderen, kan dit ook enorm helpen.

Acne verminderen: drink voldoende water

Zorg dat je huid goed gehydrateerd blijft! Water verbetert namelijk de bloedcirculatie door de huid. Minstens twee liter water drinken is ideaal.

Wat eten om acne te verminderen

Schrap zuivel bij puistjes, maar voeg walnoten, avocado en zalm aan je dieet toe. Deze voedselbronnen kunnen de talgproductie reguleren en ontstekingen tegengaan. Dankzij deze ingrediënten kan jij een uitbraak van acne voorkomen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in een van onze goedgekeurde Vichy webshops.

1. Kucharska, A. et al, "Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris" in Advances in Dermatology and Allergology 33.2 (2016) pp. 81-86 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884775/]
2. Ulvestad, M. et al, "Acne and dairy products in adolescence: results from a Norwegian longitudinal study" in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 31.3 (2017) pp. 530-535 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27422392]
3. Pappas, A. et al, 'Sebum analysis of individuals with and without acne' in Dermato Endocrinology 1.3 (2009) pp. 1576161 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835908/]
4. Pappas, A. "The relationship of diet and acne" in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836431/]
5. Bowe, W.P. "Growing evidence suggests possible link between diet and acne" in American Academy of Dermatology Association (2013) [Accessible at: https://www.aad.org/media/news-releases/growing-evidence-suggests-possible-link-between-diet-and-acne]
6. Pappas, A. "The relationship of diet and acne" in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836431/]
7. Bowe, W.P. et al, 'Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis - back to the future?' in Gut Pathogens 3.1 (2011) [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038963/]
8. LaRosa, C.L. et al, "Consumption of dairy in teenagers with and without acne" in American Academy of Dermatology 75.2 (2016) pp. 318-322 [Accessible at: http://www.jaad.org/article/S0190-9622(16)30131-1/fulltext]
9. Danby, F.W. "Acne: Diet and acnegenesis" in Indian Dermatology Online Journal (2011) 2.1 pp.2-5 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3481796/]

De redactie

Meest gelezen