OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe vaak naar de gynaecoloog tijdens de overgang?

Tijdens de overgang kunt u de gynaecoloog eens opzoeken. Met prangende vragen (of zelfs zorgen) over de veranderingen in uw lichaam – die langzaam voelbaar beginnen te worden. Een check-up bij een expert biedt dan wat rust. Dr. Lorraine Maitrot, die zich specialiseert in medische gynaecologie en hormoonhuishouding, legt hierbij precies uit wanneer het hoog tijd wordt om weer eens de gynaecoloog te bezoeken. Zenuwen? Nergens voor nodig. Talloze vrouwen wereldwijd zitten in hetzelfde bootje tijdens de overgang, en de oplossing voor enig fysiek ongemak is nabij.

In de media wordt de zogenaamde ‘poenie’ – door De Volkskrant in 2018 ‘het nieuwe woord voor vagina’ genoemd – steeds meer besproken. Van het verzorgen van uw ‘lady garden’ (zelfverklaarde feminist Emma Watson gebruikt hier bijvoorbeeld een speciale olie voor) tot het stomen van down there. Ja, een nieuwe rage. Dat gaat u wellicht te ver, maar vaak kan de overgang veel vragen oproepen over uw edele delen. Het blijft bovendien zeer intiem, een bezoek aan de gynaecoloog. Sommige vrouwen kunnen zich er zelfs een beetje nerveus bij voelen. Daarom is het ook zo belangrijk om niet zomaar bij de eerste de beste op de behandeltafel te gaan liggen en wat research te steken in wie uw gynaecoloog wordt. Of u nu 20, 30 of 55 bent: de vraag blijft hiernaast hoe vaak een gynaecoloog bezocht dient te worden? Dit valt niet zo één twee drie te beantwoorden. Aangezien, naarmate de tijd verstrijkt, elke vrouw het verouderingsproces – en daarbij de overgang – anders ervaart. Hoe het ook zij, wegens de vele veranderingen tijdens de overgang, worden frequente bezoekjes aan de gynaecoloog een must. De regelmaat hangt af van hoe u zich voelt.

Uw lichaam verandert tijdens de overgang

‘Een onregelmatige menstruatie tijdens de overgang betekent geen vrijbrief voor onveilige seks’

Allereerst wat basiskennis over waarom het wordt aangeraden om regelmatig een gynaecoloog te bezoeken. Tijdens de overgang ondergaat het vrouwenlichaam een transformatie. De overgang behelst eigenlijk één moment: het ogenblik waarop de eierstokken hun werk staken en de menstruatie stopt. Dit proces wordt vaak vergezeld door specifieke fysiologische veranderingen, waarbij ongesteldheid opkomt en dan weer verdwijnt. Het kan zomaar zes maanden, of langer, duren voordat dit stabiliseert en uiteindelijk helemaal eindigt. Vanwege het onstabiele verlies van uw menstruatie, is het voor vrouwen extra belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens intieme seksuele relaties. Een onregelmatige menstruatie staat namelijk niet synoniem aan: een vrijbrief voor onbeschermde seks. Verstoringen in de cyclus kunnen vaak gepaard gaan met opvliegers, gewichtstoename en vaginale droogte.

Blijf de gynaecoloog bezoeken om uw overgang in de gaten te houden

Het uitgangspunt: geregeld gynaecologische check-ups zijn cruciaal om de veranderingen in het vrouwenlichaam op een gezonde en medisch verantwoorde wijze te reguleren. Bij zo’n controle wordt een volledige klinisch onderzoek ondergaan, waarbij eventuele behandelingen worden voorgeschreven en gynaecologische- of borstaandoeningen- of afwijkingen zorgvuldig worden getest. Wel zo nuttig. Verloopt de overgangsperiode soepel? Dan is het advies om ten minste eens per jaar langs te gaan bij de gynaecoloog. Vaker als u instinctief aanvoelt dat uw lichaam aan vele veranderingen onderhevig is.

‘Luister goed naar uw lichaam en plan gerust nog een extra bezoek in bij de gynaecoloog’

Gemiddeld treedt de overgang op rond het vijftigste levensjaar (1). Hierbij is er sprake van lichamelijke (van opvliegers tot vaginale droogte en een voller figuur) alsook psychologische (stemmingswisselingen, moeite met slapen) veranderingen. Maar liefst 80% van de vrouwen krijgt te maken met opvliegers (2) die de voornaamste reden zijn om te kiezen voor hormoontherapie, bij de afwezigheid van contra-indicaties. Hierbij benadrukken wij met klem dat wij zelf-geadviseerde behandelingen (na een vlugge Google-ronde, bijvoorbeeld) niet aanraden. Hormoontherapie hoort alleen door een gecertificeerd arts, die dit voor u persoonlijk adviseert, in gang te worden gezet.
Als de overgang optreedt voor de leeftijd van veertig jaar, wordt dit ‘prematuur ovarieel falen’ (3) genoemd. Hierbij is er geen sprake van een fysiologische situatie en daarom is er een speciale behandeling nodig.

Tot slot, belangrijk om te onthouden:

- De menstruatie stopt vaak rondom het eenenvijftigste levensjaar (1)
- Stop niet zomaar met anticonceptie, raadpleeg eerst uw arts

Tips om in acht te nemen:

- Gynaecologisch onderzoek: eens per jaar of vaker als er in uw beleving meer complexiteit optreedt in uw lichaam
- Van belang: vraag naar een volledig klinisch onderzoek, waarbij ook getest wordt op gynaecologische- en borstaandoeningen- of afwijkingen waarna eventuele behandelingen kunnen worden voorgeschreven

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

1. Leridon H. Démographie de la ménopause. Quelques données. Gynécologie internationale 1997;6(10):330-1
2. Woods NF, Mitchell ES. Symptoms during the perimenopause: prevalence, severity, trajectory and significance in women’s lives. Am J Med 2005; 118:14-24.
3. Management of women with premature ovarian insufficiency. Guideline of the European Society of Human Reproduction and Embryology. December 2015.

go to top