OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe en waarom je hoofdhuid te exfoliëren

We wassen dagelijks of wekelijks ons haar terwijl het exfoliëren van de hoofdhuid voor veel mensen toch vrij nieuw is. Terwijl gezond, glanzend, vol haar begint bij een gezonde, stressvrije hoofdhuid. Naast het verzorgen van je haar zelf is dus het verzorgen van je hoofdhuid ook van belang. Dat kan met behulp van vernieuwende hoofdhuid serums, maar ook door de hoofdhuid te exfoliëren. Net zoals bij het exfoliëren van de huid van je gezicht haal je hiermee dode huidcellen weg. Op het gezicht wordt de celomloop daardoor geoptimaliseerd waardoor een fris, nieuw velletje eronder verschijnt. Op de hoofdhuid worden poriën vrijgemaakt waardoor er gezond, nieuw haar kan groeien. In dit artikel gaan we dieper in op het exfoliëren van de hoofdhuid.

Waarom de hoofdhuid exfoliëren?

Het regelmatig exfoliëren van de hoofdhuid kan helpen milde roos te beheersen en productophopingen effectief te verwijderen. Hierdoor kan je haar er ook voller en dikker gaan uitzien zonder dat verzorgingsproducten die achterblijven het haar verzwaren. Toch wordt de hoofdhuid door de meeste mensen zo goed als nooit ge-exfolieerd. Veel mensen denken pas na over de gezondheid van hun hoofdhuid als er een probleem is. Maar het regelmatig exfoliëren van de hoofdhuid kan deze huid op de schedel op de lange termijn gezonder houden, waardoor problemen worden voorkomen en het uiterlijk van het haar wordt verbeterd. Onze huid en hoofdhuid maken deel uit van hetzelfde ecosysteem. Aangezien we de huid op ons gezicht doorgaans ook exfoliëren, reinigen en hydrateren, zouden we hetzelfde moeten doen met onze hoofdhuid – menen huid- en haarexperts. Hoe te beginnen? Dat leggen we je uit.

Hoe de hoofdhuid te exfoliëren

Je zou eens per maand een goede scalp exfoliator kunnen gebruiken en/of kiezen voor een exfoliërende shampoo. Bij een terugkerend probleem, zoals roos, exfolieer je meer dan eens per week om de schilferingen onder controle te krijgen. Dercos Anti-Roos Shampoo voor een gevoelige huid, voor een vette hoofdhuid of juist voor een droge hoofdhuid heeft ook een mild exfoliërende werking met salicylzuur waardoor schilfers worden verwijderd en de hoofdhuid wordt gezuiverd en verzacht. Is de roos weliswaar ernstiger – en krijg je er tot bloedens aan toe jeuk van – dan wil je het exfoliëren van de hoofdhuid vermijden en met een dermatoloog in gesprek gaan. Het exfoliëren van de hoofdhuid kan ook te intens zijn voor wie een zeer gevoelige hoofdhuid heeft. Dat geldt dus ook voor mensen met psoriasis of eczeem die de hoofdhuid aantasten.

Een exfoliërende hoofdhuidbehandeling kun je verder ook doen door de hoofdhuid te polijsten met een zogenaamde ‘teasing brush’ (met zachte, van elkaar gescheiden varkensharen) of een speciale hoofdhuidmassageborstel. Dit maakt het vuil op de hoofdhuid los. Zorg ervoor dat je zachte bewegingen maakt, want te hard borstelen kan irritatie veroorzaken. Na het borstelen, kun je een hoofdhuidbehandeling (een speciaal product voor de hoofdhuid) in een droge hoofdhuid en haar masseren en dit gedurende circa tien minuten laten zitten. Wees altijd voorzichtig met nat haar, want dit kan veel sneller afbreken. Kies voor een product voor de hoofdhuid dat lichtgewicht is zodat deze gemakkelijk kan worden weggespoeld. Zodra het goed door de poriën in de hoofdhuid is opgenomen, doorloop je een reguliere was-, conditie- en stylingbeurt. Heb je geen tijd voor al deze stappen dan kun je ook wassen met een shampoo met exfoliërende ingrediënten zoals een scrubshampoo voor de hoofdhuid of een shampoo met een chemische exfoliant.

Voor wie is hoofdhuid exfoliëren geschikt?

Het exfoliëren van de hoofdhuid wordt vaak overgeslagen, maar kan voordelig zijn voor wie vatbaar is voor roos, productophoping en dunner wordend haar of haaruitval.

- Haarroos
Net als de huid van je gezicht bevat je hoofdhuid talgklieren die talg produceren. In de juiste hoeveelheid helpt talg om je haar zacht en glanzend te maken en te houden. Maar een overproductie van talg, ofwel een opeenhoping van olie op de hoofdhuid, kan het malassezia-gist voeden dat tot roos leidt. Een vette hoofdhuid kan ook leiden tot opflakkeringen van seborroïsche dermatitis, een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, vette plekken, jeuk of een branderig gevoel en schilfertjes. Af en toe exfoliëren kan helpen om de schilfers tegen te gaan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een mild exfoliërend product van Dercos.

- Dunner wordend haar
Na verloop van tijd kan de ophoping van roos en talg de haarzakjes verstoppen, wat kan leiden tot haaruitval, haarverlies. In de meeste gevallen groeien er twee of meer haren uit de follikel. Is deze verstopt dan krimpt de follikel en daardoor groeit het aantal haren dat eruit groeit. Door de hoofdhuid te exfoliëren kunnen deze blokkades worden verwijderd, waardoor het haar beter groeit en er voller uitziet. Voor dunner haar kunnen ook andere behandelingen helpen.

- Productophoping en dof haar
Restjes van haarstylingproducten kunnen zich (soms zonder dat je het weet) opstapelen op de hoofdhuid en de haarzakjes verstoppen. Vooral droogshampoo is hier vaak de boosdoener, dus gebruik deze het liefst spaarzaam. Zelfs als je meerdere keren per week shampoo gebruikt, wil je misschien toch die extra reinigende kracht van exfoliëren inzetten. Er is duidelijk een groot verschil tussen het wassen van het haar en het exfoliëren van de hoofdhuid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

go to top