OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Huidverzorgingsroutine voor mannen: 5 stappen

De huid van mannen is iets anders dan die van vrouwen. Zo is de mannenhuid meestal wat dikker en vetter (hogere talgproductie) waardoor de huid van de meeste mannen ook minder snel zichtbare tekenen van huidveroudering vertoont. Toch heeft ook de mannenhuid baat bij een goede huidverzorgingsroutine. Routine is daarbij het toverwoord, want je bereikt pas resultaat als je de stappen ook daadwerkelijk dagelijks opvoert. Goede dagelijkse gewoonten zijn de sleutel tot succes voor een optimale huidverzorging bij mannen. In dit artikel hebben we het over huidtype, mogelijke huidaandoeningen, ingrediënten, productverpakkingen, huidspecialisten en welke stappen onmisbaar zijn in jouw verzorgingsroutine. Daarbij hoort natuurlijk reinigen en SPF, maar idealiter ook een paar keer per week exfoliëren en/of een gezichtsmasker.

Weet wat je huidtype is

Voordat je vol enthousiasme begint met het opstellen van je huidverzorgingsroutine is het noodzakelijk om te weten welk huidtype je hebt. En hiernaast of je met eventuele huidaandoeningen (die trouwens in de loop van de tijd kunnen veranderen) rondloopt. Je huidtype bepaalt de producten en ingrediënten die je gezicht nodig heeft. Het is niet ingewikkeld, maar wel het startpunt voor iedereen die net begint met een complete huidroutine. Let wel: dit betekent niet dat je helemaal geen producten kunt gebruiken die voor andere huidtypes zijn gemaakt. Beschouw het als je basis. Het is dus ook belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele huidaandoeningen, zoals eczeem (met schilfers en blaasjes) of rosacea (roodheid). Er kan sprake zijn van een meer gevoelige of acne-gevoelige huid. Dit kan de dagelijkse huidverzorgingsroutine voor mannen beïnvloeden. Dit zijn de voornaamste huidtypes:

- Normaal
- Vet
- Droog
- Gecombineerd
- Gevoelig

Kijk naar actieve ingrediënten

Actieve ingrediënten doen het werk dat het product in je badkamerkastje belooft. Elk product claimt specifieke zorgen voor je huidtype aan te pakken, maar de actieve ingrediënten in bijvoorbeeld een crème of serum doen uiteindelijk het harde werk. Dit hangt natuurlijk af van de formule, de gebruikte hoeveelheid van het ingrediënt en de kwaliteit. Elk ingrediënt wordt gebruikt om een ander huidprobleem te bestrijden of om een gewenst resultaat te bevorderen. Het kan handig zijn om wat onderzoek te doen en gaandeweg te leren. Maar over het algemeen zijn antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, groene thee en niacinamide (een vorm van vitamine B3) bestanddelen die je huid kunnen beschermen en verhelderen ofwel pigmentvlekken aanpakken. Retinol kan helpen bij acne-problemen zoals onzuiverheden, maar ook rimpels en textuur. Hiernaast is het belangrijk voor elk huidtype om de huid dagelijks te beschermen tegen UV-straling met de juiste zonnebrandcrème. Ook in de winter, ook op een bewolkte dag en ook wanneer je binnen zit, want UVA-straling (het type zonstraling dat huidveroudering veroorzaakt) gaat zelfs door glas heen.

Lees etiketten

Het is niet nodig om productetiketten te lezen, maar wel handig. Etiketten doen meer dan beschrijven wat een product doet of belooft te doen. Het is essentieel om de houdbaarheid van het product te kennen (een klein symbool met een potje en een nummer erin) of dat een ingrediënt in het product, zoals sterke parfum, wat mogelijk irriterend is voor je huid. Op het label lees je ook hoe vaak je een product kunt gebruiken – zo wil je bijvoorbeeld retinol niet dagelijks smeren. Tot slot lees je op labels welk actief ingrediënt in de formule van het product wordt gebruikt. Van het ingrediënt dat het hoogst op de ingrediëntenlijst staat, wordt het meeste in de betreffende formule gebruikt. Deze informatie helpt je om beter geïnformeerd te zijn over je aankopen zodat je tot de beste huidverzorgingsbeslissingen kunt komen.

Overweeg een dermatoloog of huidspecialist in te roepen

Het is belangrijk om te weten wanneer je een dermatoloog of huidspecialist wil bezoeken. Alleen een professional kan namelijk ernstige huidproblemen identificeren, diagnosticeren en behandelen. Dermatologen kunnen medicijnen voorschrijven om tal van huidaandoeningen aan te pakken, van acne tot eczeem. Sommige mensen kiezen ervoor één keer per jaar (of vaker) de dermatoloog te bezoeken. Zo kom je erachter wat de staat van je huid (en de gezondheid hiervan) nu echt is. Overweeg je een injecteerbaar middel, zoals Botox of filler, toe te laten passen dan kan een dermatoloog je helpen de beste optie te vinden. Je kunt bij een huidspecialist terecht voor gezichtsbehandelingen en extracties. Ze schrijven geen medicatie voor, maar zijn getraind en bevoegd om de huid plaatselijk te behandelen. Alleen een gecertificeerde huidspecialist kan behandelingen uitvoeren zoals chemische peelings, microdermabrasie en hydrafacials.

Kies een dagelijkse verzorgingsroutine (voor elk huidtype)

Zie hieronder een voorbeeld van een huidverzorgingsroutine voor mannen. Het doel is om een consistente routine op te bouwen die past bij jouw behoeften en huidverzorgingsdoelen. Je kunt het hele jaar door producten toevoegen (zoals een exfoliant en extra rijke moisturizer of serum in de winter) of uit je huidverzorgingsroutine laten voor het beste resultaat.

- Stap één: milde reiniger zoals Normaderm Zuiverende Gel
- Stap twee: exfoliator (paar keer per week in de avond)
- Stap drie: toner
- Stap vier: serum
- Stap vijf: vochtinbrengende dag- of nachtcrème zoals Minéral 89, een dagelijkse booster, Normaderm Phytosolution Dagcrème of de verfrissende Aqualia Gel Crème
- Stap zes: zonnebrandcrème (voor overdag)
- Optioneel: gezichtsmasker (paar keer week na het reinigen)

Voor een goede basis kun je ook alleen kiezen voor reinigen, een fijne dagcrème en een goede zonnebrandcrème. Eventueel kun je daarna altijd nog uitbreiden met extra stappen zoals een exfoliant.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top