OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Wat is hyperpigmentatie en kun je dit behandelen?

Hyperpigmentatie is een veelvoorkomend huidprobleem dat dermatologen vaak zien langskomen. Deze pigmentatie uit zich in donkere vlekken op de huid, en het kan soms een uitdaging zijn ze effectief aan te pakken. Aanhoudende donkere vlekken kunnen verschijnen na een ontsteking veroorzaakt door acne, als gevolg van veranderende hormonen, zwangerschap, overmatige blootstelling aan de zon of genetisch melasma. In dit artikel lees je precies wat hyperpigmentatie ofwel donkere vlekken is en welke hyperpigmentatie behandelingen mogelijk zijn.

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is het resultaat van een teveel aan melanine dat in de huid wordt geproduceerd. Hyperpigmentatie kan overal op je lichaam voorkomen en verschijnt als kleine delen huid (vlekken) die dieper van kleur zijn dan de rest van je lichaam, wat betekent dat je huidskleur ongelijkmatig kan lijken. Het komt veel voor bij alle etniciteiten, maar komt het meeste voor bij mensen met een donkere huidskleur. Er zijn verschillende soorten hyperpigmentatie waaronder:

- Zonnevlekken ofwel pigmentvlekken
Zonnevlekken verschijnen willekeurig op alle delen van het gezicht en op andere delen van het lichaam die worden blootgesteld aan veel zonlicht, zoals de handen en rug. Ze verschijnen waarschijnlijk naast andere tekenen van fotoschade, zoals textuurveranderingen in de huid waaronder fijne lijntjes of rimpels. Dit type pigmentatie is direct gekoppeld aan blootstelling aan de zon, in plaats van hormonale veranderingen.
 
- Melasma
Dit zwangerschapsmasker presenteert zich als lichte tot donkerbruine vlekken op het voorhoofd, de wangen, de kin, de bovenlip. Opvallend: het ziet er aan beide kanten van het gezicht erg symmetrisch uit. De verkleuring kan op de epidermis (bovenste huidlaag), dermis (onderste huidlaag) of een combinatie van beide liggen. Het is een van de meest voorkomende huidproblemen waar vooral ook vrouwen van kleur mee te maken krijgen. Dit komt omdat vrouwen van kleur meer melanocyten produceren, de cellen die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van pigment. Melasma kan ook hormonaal worden geactiveerd en het houdt verband met veranderingen zoals zwangerschap, de overgang en met de introductie van synthetische hormonen via de anticonceptiepil. Blootstelling aan zonlicht verhoogt de intensiteit van melasma, waardoor het lastiger tot moeilijker wordt om helemaal van deze pigmentvlekken af te komen.
 
- Littekens en post-inflammatoire hyperpigmentatie
Ook bekend als PIH, komt het vaak voor als gevolg van huidletsel of een inflammatoire huidaandoening. Denk aan acne, waterpokken of dermatitis. Meestal vervaagt post-inflammatoire hyperpigmentatie op den duur. Zorg er daarbij wel voor dat je SPF draagt zodat ze niet donkerder worden.

Hoe ontstaat het?

Hyperpigmentatie en dus pigmentvlekken zijn meestal het resultaat van de inspanningen van je huid om zichzelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van ultraviolet licht. Wanneer je huid wordt blootgesteld aan zonlicht produceren de melanocyten in de diepere lagen van je huidcellen die een huid-verkleurend pigment bevatten, melanine genaamd. Produceren bepaalde delen van je huid te veel melanine dan zie je donkere plekken op de huid die bekend staan als hyperpigmentatie.

Hoe kun je zelf hyperpigmentatie behandelen?

Het is mogelijk om hyperpigmentatie te verminderen en te vervagen. De beste manier om hyperpigmentatie te behandelen, is preventie en beschermen. Natuurlijk hoort daar een dagelijkse breedspectrum SPF bij, zoals Vichy’s UV-Age Daily.

Kies verder voor antioxidante huidverzorgingsproducten om een deel van de DNA-schade te herstellen die is aangericht door je hormonen, zon of littekens. Vitaminen A, B, C en E kunnen een verhelderend effect hebben als het gaat om hyperpigmentatie. Vitamine C en E hebben een zogenaamd synergetisch effect, wat betekent dat ze samenwerken om zowel DNA-schade in huidcellen te herstellen als pigmentatie te verminderen. Probeer bijvoorbeeld Vichy’s Liftactiv Glyco-C Ampullen die zeer geconcentreerd zijn of Vichy’s Liftactiv B3 Serum tegen pigmentvlekken dat zichtbare pigmentatie aan het huidoppervlak exfolieert. Vitamine A (retinol)heeft ook een soortgelijk effect bij het herstellen van DNA-veranderingen. Geef die producten ook de tijd om te werken op je hyperpigmentatie – van acht tot twaalf weken om resultaat te zien.
 
Naast thuis met je pigmentvlekken aan de slag gaan, kun je er ook voor kiezen een dermatoloog of huidspecialist op te zoeken. Vaak bieden zij intensievere behandelingen met meer resultaat. Denk aan een dieptereiniging en een exfoliatiebehandeling ofwel behandeling om de huid glad te maken en te verhelderen. Een chemische peeling is vaak zeer effectief.

go to top