Corrigerende foundation voor acne: hoe te gebruiken?

Foundation tegen acne gebruiken: goed of slecht?

Smeren met de verkeerde of te veel foundation zal een acne-gevoelige huid geen goed doen. Zoals hiervoor al toegelicht, wordt acne en dus puistjes namelijk veroorzaakt doordat de haarfollikels ofwel talgklieren verstopt raken met olie (lees: talg) en dode huidcellen. Dit kan de oorzaak zijn van pukkeltjes en mee-eters die doorgaans met name op het gezicht, het voorhoofd, de borst, bovenkant van de rug en schouders verschijnen. Acne komt veelvuldig voor onder tieners, maar ook hormonale volwassenacne is de normaalste zaak van de wereld. Natuurlijk wil je bij zo’n huidconditie dat je huid kan ademen, maar tegelijkertijd kun je echt wel met foundation en make-up in de weer als je een rode, ontstoken huid optisch wat gladder wil maken. Het verschil zit hem in hoe en wat je gebruikt aan corrigerende foundation voor acne problemen.

Acne uitbraken voorkomen

Voordat je een pukkeltje bedekt met foundation: zorg je wel goed voor je onzuivere huid? Als je uitbraken van acne wil voorkomen dan wil je vooral bij de basis beginnen. Dit betekent: tweemaal daags reinigen met de juiste cleanser van bijvoorbeeld Vichy’s Normaderm. Verder kun je nog meer aan je lifestyle veranderen om acne te bestrijden: van stress voorkomen tot voldoende water drinken en je huid beschermen tegen vervuiling. Deze anti-acne tips helpen.

Hoe foundation aanbrengen bij een gevoelige huid?

Het gaat bij acne camoufleren dus niet alleen om het kiezen van het juiste make-up product, maar ook om je make-up op de juiste manier aan te brengen. Bepaalde make-up foutjes (waar je misschien niet zo een-twee-drie aan denkt) wil je koste wat kost vermijden. Denk aan het volgende:

Voorbereiden van je huid voor make-up bij acne

Zelfs als je net uit de veren bent, vermoeid en met haast: zorg ervoor dat je je onzuivere huid altijd schoonmaakt in de ochtend! Prep, prep, prep. Je wil met een blank canvas aan de slag voordat je make-up aanbrengt. Zo verwijder je vuil, olie, talg dat zich ’s nachts heeft opgebouwd op je gezicht. Om te voorkomen dat je huid puistjes krijgt van make-up wil je de huid bij uitstek voorbereiden met een cleanser op basis van salicylzuur om overmatige talg, vuil en dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen. Pak hier een paar extra minuutjes voor.

Voorzichtig aanbrengen van make-up bij acne

Vaak wordt er gedacht dat je bij acne duimdikke lagen nodig hebt om roodheid en puistjes goed te bedekken. Zware make-up over je hele gezicht. Dit is weliswaar niet het geval. Te veel laagjes accentueren juist de textuur van je huid en trekken de aandacht naar je acne. Kies liever voor een enigszins transparante, maar tegelijkertijd corrigerende foundation voor acne (niet hetzelfde als traditionele foundation), waarmee je de delen van je huid die mooi zuiver en glad zijn vooral laat zien! Bedek onzuiverheden vervolgens met concealer. Verder wil je een hoeveelheid make-up aanbrengen op je huid die past bij hoe dik het huidweefsel op een bepaalde plek is. Dit betekent: de lichtste en dunste applicatie van make-up op delen waar de huid het dunst is, zoals op je voorhoofd, rondom de ogen en op het bruggetje van je neus. Je kunt iets meer aanbrengen op je wangen, neusvleugels, bovenlip, kin en kaaklijn. Heb je daar geen acne imperfecties? Houd het dan, wederom, licht. Werk over je hele gezicht in laagjes en bouw op waar nodig (bijvoorbeeld als je ergens meer roodheid en imperfecties hebt), waarna je goed blend ofwel de make-up in de huid laat versmelten met een kwast. Als je te veel make-up gebruikt dan kan dit er onnatuurlijk en zelfs droog en schilferig uit gaan zien, waarbij de make-up in je poriën en lijntjes gaat zitten waar het zichtbaar is. Na de foundation kun je met een concealer pukkeltjes en littekentjes aanstippen. De finishing touch: een fijne poeder die matteert.

Omarmen van kleur correcting concealers bij acne

Zie je nog steeds verkleuringen van acne-littekentjes nadat je een laagje foundation of getinte moisturizer hebt aangebracht? Pak er dan een color corrector bij, die je voorzichtig in de huid klopt. Perzik, mandarijn en diepere oranje tinten zijn het best om acne-littekentjes te neutraliseren. Deze color correctors hebben namelijk koelere ondertonen.

Toevoegen van wat helderheid bij acne-gevoelige huid

Nadat je een primer (ofwel lichte moisturizer, vóór je foundation), foundation, eventueel een beetje blush en poeder (ook niet-comedogeen) hebt aangebracht, kan je onzuivere huid er een beetje dof uitzien. Vergeet niet om er een gloedje in terug te brengen door met een subtiele highlighter te werken. Op je jukbeenderen, het boogje van je lip en wenkbrauwbot.

Acne-gevoelige huid eens in de zoveel tijd laten ademen

’s Avonds op de bank of op vrije, luie weekenduren hoef je natuurlijk niet altijd foundation te dragen. Las vooral ook momentjes in waarop je helemaal niks op je huid hebt. Idealiter eens per week. Een adempauze voor je onrustige huid. 

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De redactie

De oplossing van Vichy

DERMABLEND

3D Correctie

Foundation - Corrigerende foundation

Huidoppervlak-vernieuwende foundation met corrigerende werkstof 16H. Zeer dekkend en reliëf-corrigerend.

Meest gelezen

Welke foundation past bij jou?

Foundation is een geweldig product, elke vrouw is er gek op. Toch is het kiezen van een foundation vaak lastig. Hoe zorg je ervoor dat je make-up mooi is en blijft zitten? En hoe voorkom je dat je een dikke, opvallende laag make-up op je gezicht krijgt die niet overeenkomt met de ondertoon van jouw huid? Onze expert geeft antwoord op jouw vragen over foundation en zij geeft je een aantal tips om de perfecte foundation voor jezelf te kiezen!

Meer info

De voordelen van BB Cream

Een BB cream doet alles tegelijk: hydrateren, kalmeren en camoufleren. Dat is dan ook direct het grootste voordeel: u bespaart tijd én geld omdat andere huidverzorgingsproducten overbodig zijn. BB cream is een moisturizer, foundation en zonnebrand in één.

Meer info