OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Puisten op je kin: wat is de oorzaak?

Puisten op de kin komen veel voor bij volwassen mannen maar vooral bij vrouwen. Puisten op de kin vallen dan onder de zogenaamde U-zone (in plaats van de bekende T-zone). Meestal zijn dikke puisten op de pin ook onderhuidse puisten die rood en pijnlijk kunnen zijn. Het is geen goed idee om die puisten uit te knijpen maar juist om ze op een slimme manier te behandelen en te verwijderen. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaak van veel of altijd puisten op de kin en hoe je ervan afkomt. De locatie, de kin, heeft namelijk wel een bepaalde betekenis.

Wat veroorzaakt kin acne?

Acne treft over het algemeen op enig moment in hun leven het leeuwendeel van de populatie. Het is een medische aandoening die optreedt als gevolg van de complexe interactie van genen, hormonen, bacteriën, talgproductie en dode huidcellen.

Wat belangrijk is om te weten bij acne: het wordt niet veroorzaakt door een infectie. Er is bacteriële betrokkenheid die leidt tot ontsteking in de huid, maar dit is niet besmettelijk. Acne is ook niet te wijten aan slechte hygiëne of het niet goed wassen van je gezicht. Veel mensen met acne hebben de neiging om hun huid te veel te wassen in een poging om oppervlakkige oliën te verwijderen. Het is zeker belangrijk om met de juiste producten dagelijks te reinigen, maar niet te veel.

Waarom precies puisten op de kin?

Puisten op elk deel van het gezicht zijn grotendeels te wijten aan hormonale en genetische veranderingen. Terwijl vrouwen die na hun 23e levensjaar acne hebben gekregen dit vooral zien op de kin, kaaklijn en onderkant van de wangen. Dit wordt ook wel de ‘U-zone’ genoemd, in plaats van de traditionele 'T-zone'. Een vettere, onzuivere T-zone treft met name tieners. Het is dus heel gewoon voor een volwassen vrouw om kin acne te krijgen.

- Hormonen
Hormonen die aanwezig zijn in gecombineerde anticonceptiepillen kunnen acne bestrijden omdat ze de circulerende androgenen verminderen, wat op zijn beurt de productie van talg vermindert. Stop je eenmaal met die anticonceptiepil dan komen die hormonen weer in het spel, wat kan leiden tot een overproductie van talg. Voor vrouwen ontstaan puisten op de kin meestal in de tweede helft van de menstruatiecylus of premenstrueel – net voordat je menstruatie zou moeten beginnen. Dit komt omdat de eerste helft van je cyclus oestrogeen-rijk is, en de tweede helft (van dag 14 tot dag 28) progesteron-rijk. Op dit moment maakt je lichaam ook meer testosteron aan, wat betekent dat je voor je menstruatie een grotere hoeveelheid hiervan hebt dan vrouwelijke hormonen. Testosteron kan de omvang en activiteit van je talgklieren verhogen. Grotere talgklieren betekent meer verstopte poriën. Verstopte poriën betekent ruimte voor bacteriën om diepere puisten te creëren.

- Mondmasker
Meer puisten op de kin kunnen trouwens ook heel goed veroorzaakt worden door zogenaamde ‘maskne’; acne die ontstaat door het veelvuldig dragen van een mondmasker tegen COVID. Zorg ervoor dat je mondmaskers schoon zijn, verwissel ze met regelmaat en houd de huid tussendoor schoon met milde producten.
 
- Verhoogde talgproductie
Je kunt hormonale acne herkennen aan het type uitbarsting van onzuiverheden dat je hebt. Het komt meestal voor in de vorm van cystische kin acne (grote, rode pijnlijke bulten) of comedonen (bultjes die dieper in de huid liggen) en wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie onder de huid. Normaal gesproken is een gezonde stroom talg naar het oppervlak van je huid nodig om deze gesmeerd te houden. Te veel talg in combinatie met ander vuil aan het oppervlak kan je huid en poriën verstoppen waardoor puisten ontstaan.
 
- Aanraking
De kin is bovendien een gebied dat mensen gemakkelijk aanraken. Gebruiken we bijvoorbeeld onze handen om onze smartphone mee te bedienen en raken we daarna ons gezicht aan dan kan dit vuil toevoegen en olie en talg verspreiden. Dit is een (onbewuste) gewoonte die je vooral wil laten. Het is belangrijk dat acne met rust wordt gelaten en niet wordt uitgeknepen. Dit maakt het alleen maar erger.
 
- Stress
Een toename van cortisol, het inflammatoire stresshormoon, kan leiden tot overmatige talgproductie en puistjes veroorzaken. Het risico op psychologische stress neemt ook toe als je weinig slaapt, wat kan leiden tot afwijkingen in de huidstructuur en -functie. Een andere factor die slaapgebrek met acne verbindt, is een verhoogde insulineresistentie. Dit komt omdat insulineresistentie glucose (of suiker) kan verhogen en dat is een van de belangrijkste oorzaken van acne. Minder slaap betekent bovendien dat je lichaam minder in staat is om de stresshormoonspiegels (cortisol) in je lichaam te verlagen.

Hoe kom je van puisten op de kin af?

Allereerst, was je gezicht 's morgens en 's avonds met een zachte, doeltreffende reiniger om overtollig talg en vuil van je huid te verwijderen. Zoek naar ingrediënten zoals:

- Salicylzuur
- Glycolzuur
- Benzoylperoxide

Deze ingrediënten helpen allemaal om de bindingen tussen dode huidcellen af te breken, ze van het huidoppervlak te verwijderen en overtollige talg op te lossen zonder de pH-balans van je huid te verstoren. Een ander goed middel om te proberen is retinol. Bij retinol wordt vaak gedacht aan anti-aging, maar het is eigenlijk ook heel goed in het ontstoppen van poriën en zo werkt het tegen acne.

go to top