Symptomen en oorzaken van gistpuistjes

Gistpuistjes (in dermatologische termen ook wel pityrosporum folliculitis genoemd) zijn helemaal niet zo moeilijk te behandelen. Tenminste, als je weet waar je mee te maken hebt. Wat een diagnose zo uitdagend maakt is dat de bultjes in het gezicht bijna exact hetzelfde lijken als pukkeltjes door normale acne. In een notendop, de huidaandoening die we in verband brengen met ‘fungal acne’ (Engelse term), is het resultaat van een overgroei aan gist. Dit staat ook wel bekend als pityrosporum folliculitis (malassezia folliculitis).   In feite is de naam fungal acne niet helemaal correct, want het heeft niks te maken met schimmels en het is zelfs niet echt acne. Het is folliculitis, een infectie in de kleine haarfollikels op het gezicht of lichaam. Dit leidt tot papels, kleine, verhoogde, harde bultjes die op pukkeltjes lijken. Het is lastig om deze gist bultjes op bijvoorbeeld het voorhoofd te identificeren en daarom te behandelen op de juiste manier. In dit artikel leggen we alles uit over mogelijk ontsierende gistpuistjes op je gezicht of lichaam.

Wat zijn gistpuistjes?

Zogenaamde ‘fungal acne’ is meestal papulaire acne (rode bultjes). Als het gistpuistje jeukt is dit een sterk teken dat je puistje niet onder de noemer acne vulgarisme (wat we doorgaans beschouwen als ‘normale acne’) valt. Als je hiernaast puistjes met een wit kopje of mee-eters ziet die ongeveer een millimeter groot zijn dan is de kans groot dat het hier gaat om gist. Deze huidaandoening komt meestal voor op de borst, rug of bovenarmen, maar het kan ook op het gezicht voorkomen. Net als normale acne, waardoor het moeilijk wordt om te ontcijferen wat het nu eigenlijk is.

Wat zijn symptomen van pityrosporum folliculitis?

Folliculitis zelf is een veel voorkomende huidaandoening waarbij haarzakjes ontstoken raken. Het wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële of gist infectie. De aandoening is niet levensbedreigend, maar het kan jeuken en zelfs pijnlijk zijn. Ernstige infecties kunnen permanent haarverlies en littekens veroorzaken. Herken gistbultjes aan: uniforme rode bultjes en puisten op de borst, bovenarmen en rug – zelden in het gezicht. Ook komen de gistpuistjes die het gevolg zijn van malassezia meestal niet uit, ze krijgen geen kopje. Acne-uitbarstingen door gist kunnen, zoals gezegd, erg jeuken. Dat is misschien wel het meest prominente symptoom.

Hoe worden gistpuistjes veroorzaakt?

Er zijn een paar redenen waarom je mogelijkerwijs gistpuistjes krijgt:

  • Hitte en vochtigheid: vaak gedijt deze ‘fungal acne’ in hetere klimaten. Het komt veel meer voor in warmere landen. Dit komt omdat de gist die de veroorzaker is van deze bultjes het heel goed doet in vochtige omgevingen met extra veel zweet en hitte.
  • Zweet: Je weet waarschijnlijk al dat je het beste kunt douchen zodra je sportsessie voorbij is en dat het niet bepaald ideaal is om in zweterige, klamme kleding te blijven zitten. Denk ook aan die yogabroek waarin je toch nog even een e-mail beantwoordt. Dit is niet zo best voor je huid. Om door zweet veroorzaakte fungal acne te voorkomen, kun je beter losse kleding met natuurlijke stoffen kiezen tijdens het trainen. Vermijd spandex, wissel na inspanning of overmatig zweten vaak van kleding. Vooral handig bij warm weer wanneer pityrosporum folliculitis kan oplaaien.
  • Overmatig gebruik van antibiotica: de gisten op onze huid maken deel uit van ons microbioom. Als er niet te veel van zijn dan is er geen probleem. In bepaalde omstandigheden – zoals langdurig gebruik van topische en/of orale antibiotica tegen acne – wordt de normale huidflora door antibiotica weliswaar weggevaagd. Gist bloeit op wat leidt tot ontstekingen en fungal acne. Als je acne hebt die niet reageert op normale behandelingen en bij een voorgeschiedenis van regelmatig antibioticagebruik: je hebt waarschijnlijk de oorzaak voor je gistpuistjes gevonden.
  • Contact met anderen: Fungal acne kan in tegenstelling tot gewone acne besmettelijk zijn. Dit komt omdat gist erom bekend staat zich te verspreiden. Als je fysiek contact hebt gehad met iemand met gispuistjes dan zou dit zomaar jouw ‘boosdoener’ kunnen zijn.

Hoe pityrosporum folliculitis behandelen?

In milde gevallen klaren gistpuistjes vaak op met een paar dagen met een paar kleine aanpassingen in je huidverzorgingsroutine. Bij meer serieuze of terugkerende folliculitis is het beter om langs een dokter te gaan voor medicijnen op doktersvoorschrift. Dit kan zeer zeker helpen bij milde gistpuistjes:

Anti-roos shampoo

Shampoos tegen roos bevatten een actief ingrediënt dat zinkpyrithione wordt genoemd en gistwerend is. Deze shampoos zijn in feite dus ook goede huidreinigers voor gezicht of lichaam – waar het getroffen gebied zich maar bevindt. Breng het aan, laat het zitten en masseer het in terwijl je het alfabet zingt, voordat je het afspoelt. De shampoo heeft voldoende contacttijd op de huid nodig voor voldoende effect.

Exfoliatie

Met exfoliëren verwijder je dode huidcellen, maar hoe werkt dit voor gistpuistjes? Het blijkt dat dode huidcellen, overtollig vuil en talg allemaal kunnen bijdragen aan de toename van gistgroei. Gebruik regelmatig een lichaamsscrub (en vooral nadat je flink hebt gesport) om de kans op fungal acne te verkleinen.

Olievrije moisturizer

Het laatste wat je wil doen bij gistpuistjes is het dat geven waar deze folliticulus het meeste van houdt: olie. Als je het behandelt met een sterk middel via de dermatoloog (voorgeschreven) dan zal je waarschijnlijk last krijgen van uitdroging en irritatie. Kies voor een vochtinbrengende crème die tegelijkertijd olievrij is.

Lichaamsdoekjes na het sporten

Je huid goed reinigen na een fikse workout is zowel verfrissend als handig om onzuiverheden linea recta tegen te gaan. Houd wat schoonmaakdoekjes bij de hand zodat je er een gewoonte van maakt om zweet en talg af te vegen, in ieder geval tot je gaat douchen. Vooral doekjes met ingrediënten zoals salicylzuur kunnen mogelijk verstopte poriën helpen verminderen.

Gistpuistjes voorkomen

Heel simpel, je kunt de genoemde ‘boosdoeners’ zoals hitte en zweet zoveel mogelijk proberen te vermijden. Natuurlijk zweten we allemaal na bijvoorbeeld het sporten, maar dit is reden om je huid hierna gelijk goed te reinigen. Vichy’s 3-in-1-reiniger zuivert poriën diep en verwijdert onzuiverheden. Als je begint met antibiotica wees dan altijd alert op veranderingen in je huidstructuur. Vraag bij veranderingen met nieuwe bultjes, waarvan je denkt dat het gistpuistjes zijn, advies aan je huisarts.

De redactie

De oplossing van Vichy

NORMADERM

3-in-1 Reiniger

Gezicht reinigen - Reiniging

Met dit product kunt u op drie verschillende manieren uw gezicht reinigen.

PURETÉ THERMALE

Micellaire Reinigingsmelk - Droge Huid

Make-up verwijdering - Gevoelige huid

Een krachtige en zachte micellaire reinigingsmelk verrijkt met Vichy Mineraliserend Water en Witte Thee Polyfenolen.

Meest gelezen