OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Vitamine C: hoe en waarom maakt het je huid jaren jonger

‘Vitamine C minimaliseert huidschade door UV-stralen van de zon, waar we allemaal aan worden blootgesteld’

Vitamine C is onmisbaar voor de huid: antioxidant tegen pigmentvlekken, rimpels plus volumeverlies. Zo behaal je met Vitamine C optimaal resultaat.

Sappige vitaminen voor de huid. Klinkt aanlokkelijk, niet? Van Vitamine A (zuur) naar Vitamine B7 en Vitamine C: ze hebben allemaal net een andere werking op de huid. Wij verdiepen ons hierbij in een van de ‘krachtpatsers’ onder de vitaminen, namelijk Vitamine C. Een onmisbaar ingrediënt, dat meermaals met succes is onderzocht, voor een gezond uitziende, frisse en stevige huid. Op zoek naar voedzame huidverzorging- en voedingstips die de huid een boost geven? Je bent aan het juiste adres.

Wat is Vitamine C?

‘Vitamine C verhoogt de aanmaak van collageen, waardoor de huid stevig blijft, en verbetert zelfs de kwaliteit van collageen in je huid’

Laten we meteen met de deur in huis vallen: Vitamine C is een van de sterkste antioxidanten. Je krijgt het binnen via voeding (inderdaad, verse grapefruits) maar je kunt het ingrediënt ook op de huid van je gezicht smeren via een crème of serum. Noem het een award-winnende stof, aangezien Dr. Albert Goyrgi in 1937 de Nobelprijs won met het aantonen dat scheurbuik werd veroorzaakt door een tekort aan Vitamine C. Niks geen nieuwe hype in huidverzorging, dus. Dermatologen wereldwijd zijn fan.

Waarom is Vitamine C zo belangrijk bij huidveroudering?

Als we het hebben over anti-aging wil je Vitamine C eten én smeren. Het werkt huidverjongend op verschillende manieren. Denk hierbij aan: anti-rimpel. Alleen zijn rimpels niet de enige tekenen die verraden dat je huid erop achteruitgaat. En laat Vitamine C nu nog twee bijgaande huidverschijnselen bij veroudering tegengaan: een onzuivere huid (denk: grove poriën) en pigmentvlekken. Dit is wat Vitamine C doet:

1. Vitamine C verdedigt tegen vrije radicalen, en dus huidveroudering

‘Het bijzondere aan Vitamine C: het wapent tegen schade aan de huid, maar het herstelt ook achteraf nadat het kwaad (zoals pigmentvlekken) al is geschied’

Zoals gezegd, Vitamine C is een antioxidant. De wetenschap erachter: Vitamine C kan elektronen afgeven die vrije radicalen – die in de huid worden aangemaakt na oxidatieve stress – neutraliseren. Oxidatieve stress? Het gevolg van zonschade. Hoewel Vitamine C de huid niet kan beschermen zoals een SPF dat kan, minimaliseert het wel de schade die uiteindelijk aan het oppervlak verschijnt. Het helpt dus tekenen van huidschade veroorzaakt door UV-stralen [1][2] te verminderen. En don’t shoot the messenger, maar we hebben allemaal te maken met enige vorm van UV-schade – hoe zorgvuldig je je ook altijd hebt ingesmeerd.

2. Vitamine C bevordert de collageenproductie

Goed nieuws! Vitamine C is een van de factoren die collageen-moleculen creëert. Collageen is in feite bindweefsel, een belangrijke stof in je huid die ervoor zorgt dat deze stevig en vol blijft. Onderzoek heeft aangetoond dat Vitamine C de collageen-productie verbetert, waardoor de huid meer volume krijgt [3]. Vitamine C is zelfs een van de meest betrouwbare anti-aging ingrediënten op de markt, van natuurlijke oorsprong. Nieuwe onderzoeken wijzen bovendien uit dat Vitamine C de kwaliteit van collageen in je lichaam verbetert. Vooral een Vitamine C-serum is hier een werkpaard, waar je huid veel baat bij kan hebben. Aan de horizon: een gezonde, jeugdig ogende huid.

3. Vitamine C vermindert pigmentvlekken

‘Vooral in combinatie met andere vitaminen heeft Vitamine C een extra positieve werking op je huid’

Tot slot helpt Vitamine C je huid om zichzelf te helen. Die capaciteit gaat er met de passerende jaren namelijk ook op achteruit. Zo herstellen schaafwondjes bij kinderen zich bijvoorbeeld sneller dan die bij oudere volwassenen. Vitamine C is hierbij het ultieme hulpmiddel om rode en bruine vlekjes (pigment- en/of ouderdomvlek, ja) te verminderen. De huidvitamine heeft hierbovenop ontstekingsremmende eigenschappen – ook interessant als je kampt met rosacea of acne, waarbij het bijvoorbeeld acne-littekentjes vervaagt. Met andere woorden: een gelijkmatige huidstructuur die straalt. Met Vitamine C voorkom je dus extra schade aan de huid, maar het herstelt achteraf ook.

Waarop letten als je Vitamine C smeert?

Er kleven wel een aantal voorwaarden aan het opbrengen van Vitamine C, zodat je ook echt alle voordelen uit deze antioxidant haalt. Denk hierbij aan:

1. Het type Vitamine C

Ascorbinezuur – ofwel Ascorbic Acid – is de meest bekende vorm van Vitamine C, op het gebied van huidverzorging. Het wordt namelijk het snelst geabsorbeerd door de huid en het is het meest krachtig, maar je kunt dit ook in ‘verse’ vorm nemen als ontbijtje. Magnesium Ascorbylfosfaat is een wateroplosbare afgeleide van Vitamine C, dat effectief kan zijn in lagere concentraties. Vitamine C-derivaten zijn een goed alternatief op Vitamine C in zijn pure vorm, want deze is zeer instabiel en met blootstelling aan vocht, licht en zuurstof verandert de werkzaamheid. Andere vormen van derivaten zijn onder meer Ascorbyl Tetraisopalmitate, Magnesium Ascorbyl Phosphate en Ascorbyl Palmitate.

2. In combinatie met andere vitaminen

Andere antioxidanten, zoals Vitamine C en Vitamine E, vormen een gouden duo met Vitamine. De kroon op het werk, als het ware. Vitamine C werkt het allerbeste in combinatie met andere vitaminen, dus het is de moeite waard de ingrediëntenlijst van je Vitamine C-product eens te bekijken.

3. Verpakking

‘Je kunt ook te veel Vitamine C binnenkrijgen, wat juist averechts werkt, maar met gezonde voeding zit je vrijwel altijd goed’

Welk type Vitamine C je ook kiest, elke vorm destabiliseert zodra het in contact komt met lucht. Herinner je nog het verhaal over oxidatieve stress? Dit is het nadeel van het verliezen van die elektronen. De verpakking van jouw Vitamine C-verzorging is van cruciaal belang, waarover we verderop uitweiden.

Wat vinden artsen van Vitamine C?

Vitamine C biedt een hoop voordelen, waarbij dermatologen zweren bij de werkingen voor de huid. Wij vroegen bijvoorbeeld dermatoloog Nina Roos om haar oordeel: ‘Vitamine C is ertoe in staat om het natuurlijke herstel van de huidcellen te versnellen. Met andere woorden, het metabolisme van de cellen te versnellen. Dit betekent dat de huid zich eerder weet te herstellen (na schade van buitenaf) en zichtbare tekenen van huidveroudering en vermoeidheid verminderen.’ Hiernaast benadrukt ze ook de positieve effecten op de huid die we eerder hebben besproken: Vitamine C bevordert de aanmaak van collageen, waardoor de huid elastischer wordt. Oxidatieve stress krijgt bovendien minder kans, omdat het als schild hiertegen optreedt. Win, win, win.

Wat te eten voor optimale opname van Vitamine C?

‘Kies eens voor een dikke, huisgemaakte pastasaus met verse tomaten, een bron van vitaminebommetjes waaronder Vitamine C’

Supplementen zijn ook trending; Vitamine C in de vorm van nutricosmetic. Je kunt weliswaar ook te veel Vitamine C binnenkrijgen. Beter kies je voor goede (liefst biologische), gevarieerde voeding met veel groenten en fruit. Door het te eten kun je namelijk vrijwel niet boven de aanbevolen 500 mg Vitamine C per dag uitkomen. Voed je huid zowel van buiten als van binnenuit met Vitamine C. Hieronder de beste manieren om Vitamine C te koken en te conserveren. Over het algemeen het advies: kook deze zo kort mogelijk, om de voedingswaarde zo hoog mogelijk te houden.

1. Sinaasappels

Dit fruitsoort heeft een goede reputatie als het gaat om de hoeveelheid Vitamine C. Dat ligt aan de vrolijke kleur. Sinaasappels bevatten indrukwekkende hoeveelheden betacaroteen (waardoor een sinaasappel zijn kleur krijgt). Kook je deze dan blijft er weliswaar weinig over van het hoge Vitamine C-gehalte. Voedingsdeskundige Raphaël Gruman legt uit dat sinaasappels thermocentrisch zijn, wat betekent dat de mineralen en vitamines extreem gevoelig zijn voor licht en hitte. Eet ze liever direct op voor een optimale dosis Vitamine C.

2. Tomaten

Zij bevatten ook een heel aardige voorraad Vitamine C. Een huisgemaakte pastasaus is veel gezonder dan een kant-en-klare saus, die vaak veel te veel suiker bevat. Niet te lang koken, want zo verlies je een groot deel van de Vitamine C. Kies bij uitstek voor een stevige pastasaus, kort verhit in de pan.

3. Wortels

‘Kies bij huidverzorging met Vitamine C voor kleine, glazen potjes, die je snel kunt opmaken voordat het over de datum gaat’

Het zal je vast niet verbazen, wortels zijn rijk aan Vitamine C. Ook wortels bevatten een flinke hoeveelheid betacaroteen, ook wel pro-vitamine A genoemd. Dit is een bekend ingrediënt tegen huidveroudering. Rauwe wortels zijn veruit het meest voedzaam – probeer ze geraspt of voeg ze in dunne plakjes toe aan een salade. Voor een lekkere, voedzame maaltijd, die ook goed is voor je huid. Ga in dit geval op zoek naar producten die ook rijk zijn aan antioxidanten.

De beste huidverzorging met Vitamine C

Vitamine C wordt in verschillende formules verwerkt, maar welke is nu het beste? Een Vitamine C-crème, serum, olie wellicht? De nieuwste sterproducten op de markt maken volop gebruik van Vitamine C. Zo laat de Liftactiv Anti-Oxidanten Booster de huid er na tien dagen al beduidend beter uitzien, waarbij tekenen van vermoeidheid en fijne lijntjes zichtbaar verminderen met een stralende teint als resultaat. Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan [4]. Zoals eerder aangestipt is de verpakking van Vitamine C cruciaal voor de werking, want zelfs de meest stabiele vorm heeft het zwaar bij blootstelling aan zuurstof. Kies daarom voor kleine, glazen potjes, die je snel kunt opmaken voordat het over de datum gaat. Verder aanbevolen: huidverzorging met een pompje of een andere soort luchtdicht-mechaniek waardoor CO2 geen kans krijgt.
 

  • [1]Telang, P. ‘Vitamin C in Dermatology’ in Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) pp. 143-146 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/]
  • [2]Fitzpatrick R.E., Rostan E.F. ‘Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage’ in Dermatological Surgery 28.3 (2002) p. 231-236 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11896774]
  • [3]Boyera, N. Galey, I. and Bernard, B.A. ‘Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts’ in Internet Journal of Cosmetic Science 20.3 (1998) pp. 151-158 [Accessible at:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18505499/]
  • [4]Vichy Anti-Oxidanten Booster, getest op 40 vrouwen onder klinische omstandigheden. 15% pure vitamine C.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top