OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Vitamine C: wat doet het precies voor je huid?

Dat vitamine C onmisbaar is geworden in onze dagelijkse huidverzorgingsroutine, hoeven we je vast niet meer te vertellen. En daar zijn we blij om, want vitamine C is een van de meest doeltreffende ingrediënten voor een gezond uitziende en stevige huid. Waarom deze vitamine precies zo goed is en dat er verschillende varianten van bestaan, wist je misschien nog niet. In dit artikel geven we meer duiding.

Vitamine C of ascorbinezuur is een wateroplosbare antioxidant en een echte weldoener voor onze algehele gezondheid. Deze vitamine draagt onder andere bij aan:

• de vorming van collageen;
• bescherming van je lichaam tegen vrije radicalen;
• de opname van ijzer in je bloed;
• een goede weerstand;
• de instandhouding van sterke botten en een gezond kraakbeen;
• een sterk gebit;
• een goed functionerend zenuwstelstel;

Je krijgt vitamine C voornamelijk binnen via fruit en groenten, maar evengoed vind je het terug in je badkamerkastje, daarbij voornamelijk in je anti-aging serums en anti-huidverouderingscrèmes.

Een van de dingen die vitamine C zo uniek maakt in zijn soort, is dat het zowel een beschermende als herstellende functie heeft. Vitamine C beschermt de huid enerzijds tegen schadelijke factoren zoals luchtvervuiling en UV-stralen, maar ook tegen irritaties en ontstekingsreacties. Anderzijds helpt het bestaande huidproblemen te verhelpen. De vitamine ondersteunt onder meer het natuurlijke genezingsproces, waardoor rode plekjes en wondjes vervagen en het helpt hyperpigmentatie te verminderen.

'Vitamine C beschermt de huid tegen schadelijke factoren zoals luchtvervuiling en UV-stralen.’

Zoals gezegd, vitamine C is een sterke antioxidant die de huid beschermt tegen vrije radicalen. De wetenschap erachter werkt als volgt: vitamine C helpt die vrije radicalen in ons lichaam – die oxidatieve stress teweegbrengen en hierdoor lichaamscellen beschadigen – te neutraliseren. Hoewel vitamine C bijvoorbeeld geen volledige bescherming biedt tegen UV-stralen, vangt het de oxidatieve schade in de huid tot op zekere hoogte toch op. Voor alle duidelijkheid: hoewel vitamine C een superkrachtige antioxidant is, is het geen vervanging voor zonnebrandcrème.

Maar deze allround vitamine doet meer dan dat. Vitamine C heeft ook een bepalende rol bij de aanmaak van collageen. Wat is collageen ook alweer? Collageen is een belangrijk eiwit in het menselijk bindweefsel dat je lichaam van nature aanmaakt, wat zorgt voor elasticiteit en stevigheid. Uit onderzoek blijkt dat vitamine C niet alleen de fibroblasten in de huid activeert om nieuw collageen aan te maken, het stabiliseert ook het collageen dat al aanwezig is. Het resultaat: de huid ziet er langer stevig, vol en jeugdig uit.

‘Vitamine c activeert fibroblasten om nieuw collageen aan te maken.
Het resultaat: de huid ziet er langer stevig, vol en jeugdig uit.’

Ascorbinezuur (L-ascorbinezuur of L-ascorbic acid) is de meest gebruikte vorm van vitamine C in huidverzorgingsproducten. Deze wordt het snelst geabsorbeerd door de huid en is het meest efficiënt. Magnesium ascorbylfosfaat is een wateroplosbare afgeleide van vitamine C welke effectief kan zijn in lagere concentraties. Ook andere varianten zoals vitamine Cg, ascorbyl palmitaat, retinyl ascorbaat, ascorbylfosfaat en tetrahexyldecylascorbaat zijn erg doeltreffend in combinatie met andere antioxidanten zoals retinol (vitamine A).

Ons lichaam is zelf niet in staat om vitamine C aan te maken, maar heeft het wel nodig. De enige manier om deze vitamine dus ten volle te benutten, is door het op te nemen via voeding of door het direct op de huid aan te brengen. Vitamine C is in principe geschikt voor alle huidtypes, maar welke formule is nu de beste: een crème of serum?
In serums vind je doorgaans een hogere concentratie vitamine C dan in crèmes. Een belangrijke vuistregel bij het aanbrengen: je brengt je serum aan na het reinigen en vóór je dag- of nachtcrème. Zo voorkom je dat een zwaardere crème je serum verhindert om door te dringen in de huid. Laat het serum goed intrekken voordat je een crème aanbrengt.

Een extra aandachtspunt bij het maken van je keuze is dat het gaat om een vitamine C die traag oxideert (of afbreekt) als je het aan licht of lucht blootstelt. Serums met oxiderende ingrediënten zitten om die reden vaak in donker glazen flesjes die je snel kan openen en sluiten. Een voorbeeld daarvan is Liftactiv Vitamin C Serum, een serum dat al na 10 dagen voor een zichtbaar stralendere teint zorgt.
Eerder op zoek naar een serum om het verlies van volume in het gezicht en oogcontouren af te remmen? Probeer dan het Liftactiv H.A. anti-huidverouderingsserum. Dit serum bevat vitamine C en 1,5% puur hyaluronzuur.

go to top