OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Alle vragen over gezichtsreiniging beantwoord

Weet jij het verschil tussen micellaire water en een mousse? Het antwoord op deze vraag en vele andere reinigingsvragen vind je in dit artikel waarin dermatoloog Dr. Nina Roos antwoord geeft op al je vragen.

Wat is de perfecte reinigingsroutine?

De eeuwen oude vraag: to cleanse or not cleanse in de ochtend? En als je dit doet, waarmee dan? Dermatoloog Dr. Nina Roos raadt af om je gezicht met kraanwater te wassen. Dit harde water bevat vaak hoge gehaltes leem, chloor en kalk. Dit kan er voor zorgen dat de huid droog aan voelt, gaat jeuken en zelfs eczeem kan veroorzaken [1]. Ze adviseert daarom micellaire water te gebruiken om vuil en overtollig talg ’s ochtends te verwijderen. En nog beter, je hoeft je gezicht niet af te spoelen waardoor je geen tijd verliest in de ochtend.

Is het genoeg om ’s avonds slechts mijn make-up te verwijderen?

Nee. Het verwijderen van je make-up is slechts de eerste stap in het reinigingsproces. Sommige make-up removers, vooral de op olie gebaseerde, laten de huid vet aanvoelen. Gebruik daarom na het verwijderen van je make-up nog een reinigingsproduct dat geschikt is voor jouw huidtype.

Moet ik koud of warm water gebruiken voor mijn gezicht?

Onderzoeken hebben uitgewezen dat verhoogde temperatuur een gevoelige huid kanrriteren[2]. Wanneer je klaar bent met reinigen kan je je gezicht dan ook het beste voorzichtig afspoelen met  lauw water. In de zomer kan je dit daarentegen met een plens koud water doen. Vermijd in ieder geval ijskoud water of heel heet water. Dit kan de huid ontdoen van haar natuurlijke oliën.

Hoe vaak moet ik mijn gezicht reinigen?

Te vaak reinigen of het gebruik van te veel reinigingsproducten kan er voor zorgen dat de huid strak aanvoelt en oncomfortabel aanvoelt. Nina raadt aan om je gezicht twee keer per dag te reinigen mits je geen extreem vette huid hebt. Wanneer overtollig talg en vettigheid een terugkerend probleem is kun je twee keer per week een ontgiftend gezichtsmasker gebruiken[3].

Zijn gezichtsreinigers met enkel natuurlijke producten beter voor mijn huid?

Dit hoeft niet zo te zijn.  Ook wanneer je een gevoelige huid hebt zijn natuurlijke cosmetica niet altijd de beste keus. Ook al zijn natuurlijke producten helemaal de trends van nu, is het boven alles het belangrijkste dat je een product kiest met ingrediënten die bij jouw behoeften aansluit. Natuurlijk voorkomende tea tree olie dat bekend staat om zijn werking tegen puistjes kan soms ook een zeer gevoelige huid irriteren. Daarnaast heeft bijvoorbeeld het bestanddeel glycerine, dat je in bijna alle Pureté Thermale producten vindt, bewezen de huid intensief te hydrateren voor een fris gevoel en laat de huid niet trekkerig aanvoelen.

Moet ik mijn reinigingsroutine aanpassen aan het seizoen?

Wanneer je huid snel vettig wordt als de temperaturen toenemen is het belangrijk om je routine aan te passen en bijvoorbeeld een schuimende reiniger toe te voegen aan je reinigingsroutine. Veel op water gebaseerde gelreinigers bevatten astringents –een ingrediënt dat uitdroogt waardoor het een vette huid tegen gaat. Veel voorkomende astringents bevatten alcohol, komkommer of hazelnoot.
Wanneer je huid juist droger aan gaat voelen wanneer het koud wordt in de winter kan je kiezen voor een reinigingsproduct  met een crème of melkachtige textuur. Zo herstel je het vochtpeil van je huid.

Welke reiniging is geschikt voor mijn huidtype?

Hoewel het belangrijk is om je reinigingsroutine aan te passen aan het seizoen is het nog belangrijker een effectieve reiniging voor jouw huidtype te kiezen. Wanneer je gezicht snel last krijgt van puistjes of andere onzuiverheden kan je producten gebruiken die astrigenten bevatten zoals fruitzuur om zo overtollig talg te verwijderen. Een droge of schilferige huid kan snel gedehydrateerd voelen. Om verdere dehydratatie tegen te gaan is gebruik van een op crème gebaseerde reiniger het beste voor jouw huidtype. Ga voor hydraterende ingrediënten zoals glycerine of Vichy Mineraliserend Thermaal bronwater om de barrière functie van de huid te bevorderen. Tot slot kan je bij een gevoelige huid make-up het beste verwijderen met micellaire water.

[1] http://www.livestrong.com/article/196874-long-term-effects-of-chlorinated-water-on-the-skin/
[2] http://cincovidas.com/5-ways-regular-tap-water-can-damage-your-skin/
[3] Ethnic variations in self-perceived sensitive skin: epidemiological survey. R. Jourdain, O. De Lacharrière, P. Bastien and H.I. Maibach - L’Oréal Recherche

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

Make-up verwijdering 3-in-1 - Vichy Pureté Thermale

Make-upverwijdering 3-in-1

Melk, lotion en oogreiniging in één product.

( 30 beoordelingen )

go to top