OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Waarom is mijn huid toch zo droog tijdens de overgang?

Jeukend, slap, droog – het zijn de top drie huidtoestanden waar vrouwen tijdens de overgang mee te maken krijgen. Is uw huid ineens zo droog als de Sahara? Dit komt tijdens deze nieuwe levensfase vaak doordat de huid er minder goed toe in staat is vocht vast te houden. De oplossing voor een droge huid – net zoals bij alles in het leven – ligt niet in vliegensvlugge ‘wonderkuurtjes’. Maar in een verandering in gewoontes en lifestyle. Heeft u de verwarming altijd hoog staan? Zet deze toch maar een tandje lager. Staat u in de douche, houd de temperatuur dan liefst niet stomend heet. Verder kunt u zichzelf vertroetelen met de juiste producten en tips van Vichy’s huidexpert Karolin Koniac.

Veelvoorkomend: een droge huid tijdens de overgang

‘Tijdens de overgang kan uw huid zelfs een grijzige of assige ondertoon krijgen’

Een gortdroog velletje? Het kan heel oncomfortabel zijn, maar het is wel een van de grootste klinische veranderingen in de huid naarmate de jaren verstrijken. Door de overgang komt dit nog eens in een stroomversnelling. Veel volwassen vrouwen kloppen aan bij de dermatoloog met de klacht: een bijzonder droge huid. Zo bleek uit een recent onderzoek onder 3,875 vrouwen van 40+, die de overgang hebben doorstaan, dat 36,2% behoorlijk last had van een droge huid. De reden hiertoe zijn minder progesteron en estrogeen in het lichaam. In uw vijftigerjaren verandert de pH-waarde van uw huid alsook de mogelijkheid om vocht vast te houden. Hiernaast wordt de stofwisseling trager en de huid wordt langzamerhand droger, duffer, minder stevig en glad. Lijkt lekker in uw vel zitten (vrij letterlijk) ineens knap lastig? Wees gerust, verbetering is mogelijk.

Verschillende symptomen van een droge huid na de overgang

Denk hierbij aan symptomen zoals:

1. Strak, trekkerig gevoel na douchen of zwemmen;
2. Schilferige huid;
3. Barstjes in handen en voeten;
4. Jeukende huid;
5. Grijze of assige ondertonen in de huid, als u een donkere huidkleur heeft. Hoe dat zo? De vernieuwing van keratinocyten (cellen waaruit het huidoppervlakte voor 90% bestaat) vertraagt en zorgt voor een ophoping van verouderde cellen op het huidoppervlak. De lipidenbarrière is hierdoor minder georganiseerd, wat resulteert in een lagere weerstand.

Ter aanvulling (laatste ‘kwaaltje’, beloofd) wordt de hyaluronzuur in de huid veel gevoeliger voor afname wegens een speciaal enzym genaamd hyaluronidase. Dit veroorzaakt op diens beurt minder hydratatie en stevigheid van de huid. Hoe u dit het beste kunt tegengaan? Lees hier onze toptips.

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

go to top