OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Waarom verschijnen er ineens haartjes op mijn gezicht tijdens de overgang?

Artikelen Menopauze

Het zit misschien een beetje in de taboehoek: gezichtshaar. Het kunnen een paar donshaartjes zijn bij de bovenlip of een volledige monobrauw – overigens het trotse signatuur van Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Niks om u voor te schamen, maar misschien houdt u uw gezichtshuid liever glad. Ofwel, fuzz-free. Tijdens de overgang kan haar op het gezicht weliswaar ineens opduiken, en dit komt door een drastische afname van vrouwelijke hormonen. Wat gebeurt er als testosteron in het vrouwenlichaam ineens de overhand neemt? Natuurlijk blijft u op en top vrouw – en wel een geweldige – maar uw mannelijke kant komt ineens ook wat meer naar boven. Dit is wat er precies speelt.

Hoe heeft de overgang invloed op ongewenste haargroei?

Laten we het voor u schetsen: haarzakjes produceren verschillende typen mensenhaar. Vrouwen van alle leeftijden hebben haarzakjes op hun gezicht die doorgaans zachte, vrijwel onzichtbare haartjes bevatten. Tijdens de perimenopauze en de overgang, ziet u misschien ‘minder discrete’ haartjes op uw gezicht verschijnen. Boven de lip, rondom de kaaklijn en kin, omdat een daling in vrouwelijke hormonen zich voordoet. Oestrogeen en progesteron zorgen er juist voor dat uw huid straalt, elastisch en gehydrateerd is. Iets om aan vast te houden, niet? Helaas, tijdens de afname van de eierstokfunctie, daalt ook het niveau in deze geliefde hormonen. De kleine hoeveelheid testosteron die het vrouwenlichaam produceert, daarentegen, verdwijnt niet. Lucky us. Zo produceren de bijnieren ook wat mannelijke hormonen gedurende het leven. Hierdoor kan er tijdens de overgang een disbalans ontstaan tussen de niveaus in mannelijke en vrouwelijke sekshormonen. Relatieve overmaat aan mannelijke hormonen kan, inderdaad, de groei van gezichtshaartjes stimuleren. Naast overigens hyperpigmentatie, met storende bruine vlekjes.

Volgens de British Journal of Dermatology blijkt uit een testgroep van vrouwen na de overgang dat:
- 39% overmatige groei in gezichtshaar zag, vooral op de kin.

Terwijl uit een ander onderzoek in Menopausal Health in 2009 bleek dat in een groep van 656 Amerikaanse vrouwen in de leeftijdscategorie van 50 – 79 jaar:
- extra gezichtshaartjes aanwezig waren bij 33% van de vrouwen in de leeftijdscategorie van 50 – 59 jaar;
- alsook 54% van vrouwen in de leeftijdscategorie van 60 – 69 jaar.

39% van vrouwen ervaart extra haargroei op het gezicht

On the bright side: er zijn een aantal behandelopties voor dit probleem, afhankelijk van hoe hevig de haargroei is. Bij excessief veel haartjes op het gezicht, die u misschien enorm storen, kunt u een speciale crème aanbrengen die de haargroei doet afnemen. Andere opties zijn: waxen, electrolyse, waardoor haarzakjes worden vernietigd, of laserhaarverwijdering. Het kan in zo één, twee, drie keer gepiept zijn. Boek een afspraak en kijk nooit meer terug. Welkom nieuw hoofdstuk en glad gelaat, vaarwel ongewenst pluis.

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top