OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wanneer te stoppen met anticonceptie in aanloop naar de overgang ofwel pre-menopauze?

Inmiddels bent u wel gewend aan anticonceptie, maar over de jaren is het toch wat omstreden geworden. De pil die negatief in het nieuws kwam, het spiraaltje waar het vrouwenlichaam soms niet best op reageert. Eindelijk, tijd om uw voorbehoedsmiddelen aan de wilgen te hangen. De overgang heeft immers zijn intrede gedaan. Dat zou u misschien denken – als een lichtje aan de horizon naast de fysieke perikelen die de overgang ook oproept – maar wees voorzichtig. Hier zitten wat haken en ogen aan. Stoppen met de pil zou gebaseerd moeten zijn op de voelbare symptomen in uw lichaam én het advies van uw gynaecoloog. Tijdens de aanloop naar de overgang (ook wel pre-menopauze genoemd) is de menstruatie vaak onregelmatig. Dit betekent weliswaar geen vrijbrief voor onbeschermde seks. Vrouwen zijn namelijk niet zomaar, van de ene op de andere dag, onvruchtbaar. Proceed with caution. Dr. Lorraine Maitrot Mantelet, die zich specialiseert in medische gynaecologie, raadt daarom aan om de adviezen van uw gynaecoloog op te volgen tijdens dit nieuwe hoofdstuk in uw leven.

U kunt nog vruchtbaar zijn tijdens de overgang

Tijd om de pil overboord te gooien nu u zo rond uw vijftigste levensjaar bent – de leeftijd waarop de overgang meestal plaatsvindt voor de meeste vrouwen. Vruchtbaarheid stopt weliswaar niet per direct met de overgang, dus het is belangrijk om eerst een bezoek te brengen aan de gynaecoloog. Geen tijd voor een bezoek op korte termijn? Houd dan toch rekening met anticonceptie totdat u er zeker van bent: ik ben nu echt uit de pre-menopauze.

Waarom niet zomaar met anticonceptie te stoppen tijdens de pre-menopauze

‘Tussen het 45e en 50e levensjaar kan een vrouw nog vruchtbaar zijn en bestaat er een kans van 15% dat zij zwanger kan raken’ (1)

De pre-menopauze. Die wat onberekenbare overgangsfase tot u zich echt in de overgang bevindt. Het kan een paar maanden duren, maar ook een paar jaar! Deze periode wordt gekenmerkt door hormonale schommelingen die onder meer een onregelmatige menstruatie veroorzaken. Hormoonbehandeling- of onderzoek in deze periode? Dat wordt niet geadviseerd, omdat hormoonwaardes van het ene op het andere moment enorm kunnen verschillen. Dit maakt de interpretatie hiervan moeilijk en zelfs geheel onjuist. Een vermindering in ovariële follikels treedt op vanaf het 35e levensjaar. Tijdens de pre-menopauze raakt dit proces in een stroomversnelling en dit veroorzaakt vervolgens een vermindering in vruchtbaarheid. Hoewel dit aanzienlijk varieert van vrouw tot vrouw, bestaat de kans dat een vrouw onverwacht zwanger raakt na haar 45e. Dat percentage ligt op 15%. Daarom wordt anticonceptie bij een actief seksleven onder vrouwen in de pre-menopauze aanbevolen (1). Nadat u de 50 bent gepasseerd, is het risico op zwangerschap heel zeldzaam. Toch wordt anticonceptie aangeraden. Het advies: stop met de pil om in de gaten te houden of uw menstruatie terugkeert of uitblijft. Gebruik hierbij andere voorbehoedsmiddelen. Zodra de overgang optreedt, produceren de eierstokken geen follikels of hormonen meer. Dan kunt u vruchtbaarheid dus pas echt uitsluiten, aldus dr. Lorraine Maitrot.

Belangrijk om te onthouden:

- U wordt niet direct onvruchtbaar tijdens de pre-menopauze
- Vruchtbaarheid na uw 45e ligt op ongeveer 15%


Snelle tip:

Plan een reeks bezoekjes in bij uw gynaecoloog zodat deze expert kan monitoren wanneer u nu echt kunt stoppen met anticonceptie

1. Lambert M, Begon E, Hocké C. La contraception après 40 ans. RCP Contraception CNGOF 2018.

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

go to top