OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Overgang en de pil: alles wat je moet weten

Inmiddels bent u wel gewend aan anticonceptie, maar over de jaren is het toch wat omstreden geworden. De pil die negatief in het nieuws kwam, het spiraaltje waar het vrouwenlichaam soms niet best op reageert. Eindelijk, tijd om uw voorbehoedsmiddelen aan de wilgen te hangen. De overgang heeft immers zijn intrede gedaan. Dat zou u misschien denken – als een lichtje aan de horizon naast de fysieke perikelen die de overgang ook oproept – maar wees voorzichtig. Hier zitten wat haken en ogen aan. Stoppen met de pil zou gebaseerd moeten zijn op de voelbare symptomen in uw lichaam én het advies van uw gynaecoloog. Tijdens de aanloop naar de overgang (ook wel pre-menopauze genoemd) is de menstruatie vaak onregelmatig. Dit betekent weliswaar geen vrijbrief voor onbeschermde seks. Vrouwen zijn namelijk niet zomaar, van de ene op de andere dag, onvruchtbaar. Proceed with caution. Dr. Lorraine Maitrot Mantelet, die zich specialiseert in medische gynaecologie, raadt daarom aan om de adviezen van uw gynaecoloog op te volgen tijdens dit nieuwe hoofdstuk in uw leven.

Kunt u in de overgang zijn als u de pil slikt?

Ja, die twee zaken staan los van elkaar. Je kunt in de overgang raken (de pre-menopauze later opgevolgd door de menopauze) ongeacht of je anticonceptie neemt. Het is alleen lastiger te herkennen, als je je eigen menstruatie onderdrukt. Meestal raak je op dezelfde leeftijd in de menopauze als je moeder.

Klachten van het gebruik van de pil tijdens de menopauze

Er zijn een paar mogelijke klachten die kunnen opduiken bij het gebruik van de pil tijdens de menopauze. De belangrijkste reden om anticonceptiepillen te nemen is om zwangerschap te voorkomen, maar het blijkt dat de pil ook kan dienen als een behandeling voor vrouwen die de menopauze naderen om onregelmatige menstruatie, opvliegers en nachtelijk zweten te beheersen. Anticonceptiepillen bevatten verschillende combinaties van de hormonen oestrogeen en progesteron en zijn ontworpen om de ovulatie af te sluiten, zodat u geen maandelijkse eicel vrijgeeft en niet zwanger kunt worden. Naast voordelen van het nemen van anticonceptie tijdens de menopauze kunnen er ook nadelige effecten zijn. Namelijk:

- Onregelmatige bloedingen (vooral in de eerste paar maanden)
- Misselijkheid
- Wallen
- Gewichtstoename (hoewel zeldzaam)
- Mogelijk stemmingswisselingen

Wanneer stoppen met de pil?

Het wordt vrouwen geadviseerd om op 50-jarige leeftijd te stoppen met de combinatiepil en over te stappen op een pil met alleen progestageen of een andere anticonceptiemethode. Het is verstandig om wel een middel zoals condooms te gebruiken om te voorkomen dat u seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) krijgt, ook na de menopauze.

Wat zijn de bijwerkingen wanneer u stopt met de pil?

Naast dat u natuurlijk zwanger kunt raken als u stopt met de pil en dit niet vervangt voor andere anticonceptie zijn er andere mogelijke bijwerkingen:
- Het kan even duren voordat de menstruatie weer op gang komt
- De menstruatie kan langer en zwaarder zijn
- Mogelijk kunnen er PMS-symptomen opduiken, zoals kramp en een opgeblazen gevoel
- Het libido kan wat verlagen

Kunt u nog last hebben van menstruatie na het stoppen van anticonceptie?

Ja, je kunt nog menstrueren, een doorbraakbloeding ervaren en zelfs nog vruchtbaar zijn tijdens de overgang. Vruchtbaarheid stopt niet per direct met de overgang, dus het is belangrijk om eerst een bezoek te brengen aan degynaecoloog. Geen tijd voor een bezoek op korte termijn? Houd dan toch rekening met anticonceptie totdat u er zeker van bent: ik ben nu echt uit de pre-menopauze. De pre-menopauze is een wat onberekenbare overgangsfase tot u zich echt in de overgang bevindt. Het kan een paar maanden duren, maar ook een paar jaar! Deze periode wordt gekenmerkt door hormonale schommelingen die onder meer een onregelmatige menstruatie veroorzaken.

Dit is hoe Vichy verder kan helpen

Vichy heeft veel onderzoek gedaan naar gezondheid en de overgang. Onze tip wanneer de menopauze nadert: plan een reeks bezoekjes in bij uw gynaecoloog zodat deze expert kan monitoren wanneer u nu echt kunt stoppen met anticonceptie.

Belangrijk om te onthouden:
- U wordt niet direct onvruchtbaar tijdens de pre-menopauze
- Vruchtbaarheid na uw 45e ligt op ongeveer 15%

go to top