OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is een fruitzuurpeeling?

Voor esthetische redenen is een fruitzuurpeeling een manier van exfoliëren waarmee je de verschijning van je huid kunt verbeteren. Een fruitzuurpeeling wordt bijvoorbeeld ingezet voor anti-aging, fijne rimpels en pigmentvlekken.

Na een fruitzuurpeeling kan de huid reageren met bijvoorbeeld roodheid, maar van alle medische peelings is de fruitzuurpeeling het mildst. Het is doorgaans ook geschikt voor een gevoelige huid, in sommige gevallen ook voor de behandeling van rosacea. Voordat je kiest voor een fruitzuurpeeling: raadpleeg altijd je dermatoloog. Met een hoge concentratie fruitzuren wil je liever niet zelf in de weer.

Wat een fruitzuurpeeling is? In een notendop: een chemische exfoliant die dode huidcellen verwijdert. Er zijn diverse soorten fruitzuren waaronder glycolzuur, melkzuur, appelzuur, wijnsteenzuur, salicylzuur en azelainezuur. Chemische exfoliants kunnen worden toegepast in verschillende concentraties. Sterkere formuleringen dienen te worden aangebracht door een huidexpert.

In dit artikel vertellen we waarom je voor een fruitzuurpeeling kan kiezen, de voordelen en nadelen van zo’n exfoliant, hoe vaak je de huid dient te laten peelen voor zichtbaar resultaat en wat het kost. Let wel, bij bepaalde medische aandoeningen, als je zwanger bent of wil raken en op open wondjes, huidinfecties en blaren wil je liever geen peelende ingrediënten gebruiken.

Waarom een fruitzuurpeeling?

Fruitzuren zijn Alpha Hydroxy Acids (AHA's), die in water oplosbaar zijn. Peelen met AHA stimuleert de celvernieuwing en vervaagt zo onvolkomenheden in het oppervlak, fijne lijntjes en rimpels die samenhangen met een ouder wordende huid. Peels kunnen hiernaast helpen om een jonger uitziende huid te behouden door de productie van collageen en elastine te stimuleren. Fruitzuurpeelings zijn relatief mild, en zelfs de sterkste behandelingen met fruitzuur dienen herhaaldelijk te worden uitgevoerd voor de gewenste resultaten. Het gebruik van AHA-producten (waaronder dus fruitzuur) kan na verloop van tijd resulteren in een gladdere, meer gelijkmatig gepigmenteerde huid. Voor en na van fruitzuur: de huid wordt op den duur meer zuiver (zonder die dode huidcellen) en verfijnder. Frisser en regelmatiger van textuur.

Hoe werkt de fruitzuurpeeling?

Fruitzuur is dus een soort alfahydroxyzuur of AHA. Door het op te smeren hebben fruitzuren een zichtbaar verjongend effect op de huid. Ideaal voor een huidverzorgingsroutine toegespitst op anti-aging. Een fruitzuurpeeling wordt in verschillende concentraties aangetroffen in een aantal anti-aging behandelingen tegen rimpels. Hiernaast is het vrij verkrijgbaar als professionele gezichtspeeling.

Wat houdt een fruitzuurpeeling in?

Een fruitzuurpeeling laat je doen bij een gerenommeerde huidspecialist. Bijvoorbeeld op advies van je dermatoloog.

Deze huidspecialist zal de huid reinigen waarna de fruitzuurpeeling (meestal een gel) wordt aangebracht op de huid voor circa drie tot zeven minuten. Dit kan prikkelend of licht brandend aanvoelen. De professionele huidexpert houdt onderwijl je huid in de gaten. Na de peeling kan je huid er rood uitzien. Voor het verzachten, zal de specialist een crème aanbevelen om te gebruiken na de fruitzuurpeeling.

Hij of zij zal ook uitleggen wat je na de peeling wel en niet mag gebruiken qua huidverzorging. Let op: zonnebaden dient te worden vermeden tot zeker vier weken na de peeling. Smeer je huid dagelijks goed in met een SPF 30.

Fruitzuren zijn in feite een groep organische zuren die een gemeenschappelijke chemische structuur delen, bestaande uit een hydroxylgroep op de alfakoolstofpositie. Daarom worden deze verbindingen vaak AHA genoemd.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

De fruitzuurpeeling wordt doorgaans zes tot acht keer, met tussenpozen van een week, uitgevoerd. Indien mogelijk wordt dit elke vier tot acht weken weken herhaald. Zo wordt het verbeterde uiterlijk van de huid behouden. Hierover kan de specialist je uiteraard het beste adviseren.

Helpt een fruitzuurpeeling bij rosacea?

Meningen verschillen of een chemische peeling (zoals een fruitzuurpeeling) de juiste behandelingsoptie is voor mensen met rosacea. Peelings kunnen namelijk roodheid en gevoeligheid van de huid oproepen. Het kan extra irritatie veroorzaken. Bespreek de behandeling daarom eerst met je dermatoloog. 

Toch kan een zuur ook nuttig zijn voor een rosacea-gevoelige huid. Alleen zullen veel dermatologen eerder lage concentraties (20 tot 40 procent) van bij uitstek salicylzuur of azelaïnezuur aanbevelen voor een huid neigend naar rosacea. Laat dit liefst door een expert doen. Ga in ieder geval niet thuis met een uitgebreide fruitzuurpeeling aan de slag.

Wat kan een huidspecialist doen tegen rosacea?

Rosacea is een aandoening die kan verergeren tijdens wisselingen van temperatuur en seizoen, onder invloed van onder meer alcohol en stress. Een dermatoloog kan helpen bij het achterhalen van de exacte oorzaak van jouw rode huid en een plan opstellen om deze te behandelen. Rosacea behoeft een specifieke behandeling. Veel voorkomende opties voor rosacea en eczeem zijn onder meer voorgeschreven ontstekingsremmende crèmes, orale antibiotica, gezichtsbehandelingen (waaronder peelings, afhankelijk van de individuele huid) of lasers.

Wat kost een fruitzuurpeeling?

Natuurlijk verschilt de prijs per behandelaar, maar doorgaans kost een fruitzuurpeeling circa €40,- voor een half uur. Vaak wordt een fruitzuurpeeling als pakketje verkocht. Dan koop je een kuur van meerdere behandelingen.

Hoe thuis peelen?

Thuis kun je ook peelende ofwel exfoliërende producten gebruiken die op de lange termijn veel effect kunnen hebben. Voor onderhoud van de huid is daarvoor bijvoorbeeld salicylzuur geschikt. Zoals met een Intensief Zuiverende Gel die micro-exfolieert uit de Normaderm-lijn (verrijkt met salicylzuur) of peelende ampullen uit de Liftactiv-lijn.

De oplossing van Vichy

Phytosolution - Intensief Zuiverende Gel 200ml

Phytosolution - Intensief Zuiverende Gel 200ml

Reiniger voor een vette huid met neiging tot acne.

( 34 beoordelingen )

go to top