OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Zo kan een zwangerschap je huid beïnvloeden

Vaak wordt er gezegd dat zwangere vrouwen een glans op hun huid krijgen, ze stralen meer. Tijdens de zwangerschap kan een combinatie van factoren een zwangerschapsgloed ofwel ‘pregnancy glow’ creëren. Een groter bloedvolume brengt meer bloed naar de bloedvaten, waardoor de huid er roziger uitziet. Veranderingen in hormoonspiegels kunnen er ook voor zorgen dat de klieren in het gezicht meer talg afscheiden, waardoor de huid er iets glanzender uitziet. Dat is mooi meegenomen, maar tegelijkertijd kun je tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld last krijgen van melasma, een zwangerschapsmasker, puistjes door een verhoogde talgproductie en een huid die gevoeliger is. Tijdens de zwangerschap mag je natuurlijk niet alles eten en smeren, maar je kunt tijdens en na de zwangerschap wel iets doen om bijvoorbeeld hyperpigmentatie tegen te gaan.

De pregnancy glow

Laten we met iets positiefs beginnen, een stralende en heldere huid. Experts geloven dat de huid van een zwangere vrouw er stralender uitziet door een combinatie van hormonen, talg en een toename van het bloedvolume met maar liefst 40%. De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zorgen voor meer zuurstof en voedingsstoffen voor alle organen, inclusief de huid. Nog een reden voor die uitstraling: gewichtstoename, waardoor de huid als het ware wordt ‘opgevuld’ en strakker en daardoor gladder oogt.

Puistjes tijdens de zwangerschap

De toename van progesteronspiegels veroorzaakt ook een hogere talgproductie, waardoor puistjes tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan. Als je hier last van krijgt, kies dan zorgvuldig producten uit die acne-symptomen zoals puistjes en mee-eters tegengaan. Vermijd producten met retinol en retinoïden, want dit wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen. Retinol en retinoïden zijn vitamine A-derivaten, en orale vitamine A in hoge doseringen kan geboorteafwijkingen veroorzaken. Nu is het niet waarschijnlijk dat een actueel retinol of retinoïde schadelijk is voor een zich ontwikkelende baby, maar er is simpelweg nog niet voldoende data over het gebruik van deze ingrediënten tijdens de zwangerschap. Gebruik in plaats daarvan benzoylperoxide, waarnaar je kunt vragen bij je huisarts. Benzoylperoxide, dat puistjes gericht tegengaat, is namelijk getest en veilig bevonden voor tijdens de zwangerschap. Salicylzuur is nog een ingrediënt dat veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap en dat heel goed werkt tegen puistjes. Wissel je standaard reinigingsproduct af met Normaderms Zuiverende Gel. Of probeer natuurlijke remedies zoals tea tree- en lavendelolie. Andere door dermatologen toegediende acne-behandelingen, zoals intens gepulseerd licht (IPL) en microdermabrasie zijn ook goedgekeurd. Zorg er wel voor dat het een kristalvrij microdermabrasiesysteem is, want de veelgebruikte aluminiumkristallen zijn niet onderzocht tijdens de zwangerschap.

Melasma in het gezicht ofwel donkere vlekken

Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen ontwikkelt melasma in het gezicht. Dit zie je terug in de huid als grote, donkere vlekken op het gezicht. Deze hyperpigmentatie, ook wel 'zwangerschapsmasker' genoemd, wordt doorgaans symmetrisch aangetroffen op de wangen, neus en voorhoofd. Verhoogde hormoonspiegels zijn een oorzaak. Oestrogeen, progesteron en melanocyt-stimulerend hormoon, dat de huidskleur reguleert, zijn het hoogst tijdens het derde trimester. Helaas hebben zwangere vrouwen weinig opties om melasma in het gezicht te voorkomen. Het beste wat je kunt doen: de zon vermijden om te voorkomen dat het erger wordt en een breedspectrum zonnebrandcrème (die UVA- en UVB-stralen zoveel mogelijk blokkeert) smeren. Na de bevalling en na borstvoeding, kun je egaliserende producten met vitamine C, kojiczuur of retinol gebruiken. Probeer bijvoorbeeld Vichy’s LiftActiv Glyco-C Ampullen tegen pigmentvlekken.

Een donkere streep op je buik

Ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen krijgt een donkere, verticale lijn, linea nigra genaamd, die van de navel naar de schaamstreek loopt. Een zwangerschapsstreep. Dit is het gevolg van een verhoogde melanineproductie tijdens de zwangerschap. Hogere niveaus van oestrogeen in het lichaam versnellen pigment-producerende cellen, waardoor ze meer melanine gaan aanmaken. In feite kunnen zelfs je tepels donkerder worden. Maak je geen zorgen: beiden vervagen na de zwangerschap. Aangezien UV-stralen de linea nigra donkerder kunnen maken, is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken mocht je van plan zijn in je bikini op het strand te gaan liggen.

Een gevoelige huid tijdens de zwangerschap

Hormonen kunnen niet alleen met je emoties (waardoor je bijvoorbeeld meer wispelturig wordt) aan de haal gaan tijdens de negen maanden van je zwangerschap. Zwangerschap kan ook de huid gevoeliger maken, zelfs voor producten of materialen waar je nooit eerder last van hebt gehad. Een veelvoorkomend probleem is irritatie door sieraden die je misschien al je hele leven draagt. Om goed voor je gevoelige huid te zorgen in je zwangerschap, kun je zachte, geurvrije producten gebruiken en nieuwe huidverzorgingsproducten eerst op je pols of achter je oor testen.

Spataderen tijdens zwangerschap

De keerzijde van het verhoogde bloedvolume waardoor je gezicht straalt: het zet ook druk op de aderen in de benen en kan pijnlijke zwellingen veroorzaken. Spataderen tijdens de zwangerschap zijn abnormaal uitgerekt. Ze zijn vaak het gevolg van defecte aderkleppen of zwakke vaatwanden. De oplossing ligt in voldoende lichaamsbeweging, die de bloedsomloop stimuleert en voorkomt dat het bloed zich verzamelt. Als je spataderen niet vanzelf verdwijnen, kan sclerotherapie na de zwangerschap een effectieve behandeling zijn. Er zijn een paar sessies nodig, maar vaak zijn de benen daarna weer net zo glad als voor de zwangerschap.

De oplossing van Vichy

 • Hyalu-Masker

  LIFTACTIV SPECIALIST

  Hyalu-Masker

  Gezichtsmasker

  Met 1% hyaluronzuur

 • Meest gelezen

  go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERING ALGORITME ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om jouw huid
  te analyseren

  Neem een selfie

  Vul je huidprofiel in

  Ontdek jouw persoonlijke huidverzorgings
  advies

  Fijne lijntjesJouw sterke punten
  Rimpels van
  de oogzone
  Jouw prioriteit
  Verminderde
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4