OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Salicylzuur: wat is het en hoe helpt het tegen acne?

Acne tegengaan

‘Zuur’ klinkt wat agressief, maar elk huidtype is gebaat bij een bepaald type zuur als ingrediënt – vanHyaluronzuur voor een vochtarme huid tot Salicylzuur in het geval van een vette huid met mee-eters en pukkeltjes. Salicylzuur is bekend in de cosmetische industrie; je vindt het in talloze producten terug. Salicylzuur + Acne wordt vaak gezien als ijzersterk team, waarbij het bestanddeel Salicylzuur een van de belangrijkste spelers is in de strijd tegen huidaandoening acne. Stip een pukkeltje ’s avonds aan met Salicylzuur (bijvoorbeeld in de vorm van Vichy’s Hyaluspot, met handige applicator) en de volgende dag kan deze al verdwenen zijn. Opgedroogd, en veel minder goed zichtbaar. Zie je dit ingrediënt op het etiket van je huidverzorging staan dan betekent dit dat je een micro-exfoliant te pakken hebt. Het is hiernaast een antioxidant die in de natuur voorkomt en al decennialang bekend staat om zijn magische werkingen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over Salicylzuur. Zodat je zelf vervolgens de overweging kunt maken: wel of niet toevoegen aan je dagelijkse beautyroutine. 

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur is een kleurloos, kristalachtig zuur en is verwant aan glycolzuur, samen vallen ze onder de Beta hydroxy zuren (BHA’s). Het is een anti-oxidant die in verschillende planten voorkomt, zoals de wilg. Planten gebruiken deze stof in hun afweermechanisme om zich te beschermen tegen plantetende dieren en als natuurlijk conserveermiddel. Vroeger werd het ook gebruikt als conserveermiddel in ons voedsel, maar dat is in de EU niet meer toegestaan. Salicylzuur staat, in hoge concentraties, ook wel bekend om zijn pijnstillende en koortsremmende werking. In de oudheid wist men al van de genezende eigenschappen van deze stof en het is een belangrijk bestanddeel van het medicijn ‘aspirine’. Daarnaast wordt salicylzuur in hoge dosis ook gebruikt bij de behandeling van wratten en likdoorns.

Hoe werkt het tegen acne en puistjes?

Salicylzuur werkt uitstekend bij acne en tegen puistjes. Als salicylzuur in de juiste concentratie en formule wordt toegepast dan kan antibacteriële Salicylzuur een glansrol spelen in het tackelen van acne. Dit zuur helpt namelijk bij het ontstoppen van de poriën en het verminderen van een overmatige talgproductie. Het is een krachtig wapen in de strijd tegen onzuiverheden, dat ook roodheid en irritaties kan kalmeren. Salicylzuur wordt vaak getipt door dermatologen bij de behandeling van acne, omdat het extra goed werkt op mee-eters en grotere ontstekingen. Op elk huidtype, overigens, dus ook in het geval van een gevoelige huid die tegelijkertijd vet is.

Alle voordelen van salicylzuur op een rij

Salicylzuur heeft verschillende effecten op de huid waardoor het een veelgebruikt bestanddeel is in verschillende cosmetische producten. Een aantal belangrijke eigenschappen van producten met Salicylzuur zijn:

- Salicylzuur verzacht de huid
De hoornlaag van je huid wordt zachter, hierdoor kunnen schilfers op de huid gemakkelijker loslaten.
 
- Salicylzuur helpt bij huidaandoeningen waaronder eczeem 
In hoge doseringen kan Salicylzuur medische aandoeningen zoals een extreem droge huid, psoriasis en eczeem verzachten of zelfs oplossen.
 
- Salicylzuur exfolieert en ontstopt poriën 
Het zorgt ervoor dat dode huidcellen van de huid worden verwijderd, zodat deze de poriën niet verstoppen.
 
- Salicylzuur helpt acne voorkomen
Smeer een verzorgingsproduct met Salicylzuur op en het lost vetten op de huid op. Daarom is het ideaal voor de vette huid. Salicylzuur lost ook talg op en het helpt om puistjes, mee-eters of acne in zijn geheel te voorkomen.

Hoe veilig is salicylzuur?

Het is een natuurlijk zuur dat voorkomt in de natuur, maar het kan ook synthetisch geproduceerd zijn. Huidverzorging voor thuis (zoals Vichy’sNormaderm-lijn) heeft een lage maar doeltreffende concentratie Salicylzuur, geheel veilig voor gebruik. In zijn natuurlijke habitat vind je Salicylzuur dus in wilgenbast, maar ook in verscheidene voedingsmiddelen waaronder paddenstoelen, blauwe bessen en amandelen. Er zit echter hooguit een milligram salicylzuur per 100g in deze voedingsmiddelen.

Welke producten met Salicylzuur werken het beste?

Salicylzuur zit in een scala aan producten. In de Normaderm-lijn van Vichy, speciaal geformuleerd voor een onzuivere huid die neigt naar acne en gevoelig is voor puistjes, is salicylzuur het steringrediënt. Denk aan de Intensief Zuiverende Gel om de huid extra goed te reinigen zonder deze te strippen en de Zuiverende Lotion ter afsluiting.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top