OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

SKINCONSULTAI

Persoonlijk advies in slechts 2 minuten op basis van 15 jaar huidonderzoek, gedreven door kunstmatige intelligentie: tot 97% overeenkomst met het advies van dermatologen.

Start nu!
Skinconsult

Tips: zwangerschap en hoe je huid verandert

‘Door een bepaalde hormoontoename wordt afscheiding van de talgklieren getriggerd, waardoor je huid sneller vet en daardoor onzuiver wordt’

Tijdens de zwangerschap gebeurt er nogal wat in je lichaam, ook met je haar – denk: haaruitval na de bevalling – en je huid. Deze kan eerst spiegelglad zijn en met intrede van de zwangerschap ineens totaal veranderen. Je huidtextuur wordt onregelmatiger, met pigmentvlekken of juist pukkeltjes. Ja, zwangerschap beïnvloed de huid vaak: ‘Zwangere vrouwen komen met grote regelmaat bij ons terecht omdat acne problemen uit hun jeugd ineens weer opduiken’, vertelt dr. Brigitte Letombe, gynaecologe. Schrik dus niet als je ineens pukkeltjes, grovere poriën of meer mee-eters krijgt tijdens je zwangerschap, want dit is heel normaal. Vrouwen die in het verleden last hebben gehad van acne en dit onder controle wisten te houden met de pil kunnen hier weer mee te maken krijgen zodra ze stoppen met estrogeen-progestageen anticonceptie. Onzuiverheden zijn trouwens niet het enige probleem waarmee zwangere vrouwen kunnen kampen, maar ook met een zwangerschapsmasker (pigmentvlekken) of een huid die gevoeliger is.

Waarom is mijn huid zo vet en onzuiver tijdens de zwangerschap?

Letombe legt uit: ‘Je hormonen veranderen tijdens de zwangerschap.’ Het is belangrijk hier rekening mee te houden. Doorgaans wordt door een bepaalde hormoontoename afscheiding van de talgklieren getriggerd, waardoor je huid sneller vet en daardoor onzuiver kan worden. Dit betekent vrij baan voor de vorming van nieuwe uitbraken van acne, van onderhuidse pukkels tot zichtbare mee-eters.

Tips voor een droge of vette huid tijdens zwangerschap

‘Vermijd liefst bewerkte suikers, die sowieso niet gezond zijn en geen beste uitwerking hebben op je huid’

De huid op je gezicht kan wat vetter worden, die op het lichaam wat droger. Natuurlijk kun je tijdens de zwangerschap geen hormoonbehandelingen nemen. Bepaalde behandelingen dienen zelfs geheel vermeden te worden, waaronder retinoïde of vitamine A die je opsmeert. Een anti-rimpel oplossing die je op recept kunt krijgen. Wat wel een optie is: antibiotica-behandelingen die lokaal worden aangebracht. ‘Als het probleem (een vette huid) heel ernstig wordt’, vertelt dr. Letombe: ‘Dan kunnen we antibiotica-behandelingen adviseren gebaseerd op erythromycine’. Verder kan vooral de huid van je buik droger worden, met jeuk als resultaat. Dit komt omdat de huid behoorlijk uitrekt. Vaak kunnen verzachtende zalfjes en moisturizers hierbij helpen.

Puistjes en zwangerschap

Andere acties die je kunt ondernemen: tijdens de zwangerschap is het altijd een goed idee om cosmetica te gebruiken voor een acne-gevoelige huid. Hiernaast adviseert dr. Lecombe: ‘Vermijd liefst gelijk ook bewerkte suikers, die sowieso niet gezond zijn en geen beste uitwerking hebben op je huid.’ Een hoge glycemische index (waardoor de suikerspiegel uit balans schiet) kan weer een acne aanval uitlokken.

Zwangerschapsmasker: voorkomen en oplossen

‘Zwangerschapsstriemen komen vaker voor bij jongere vrouwen en bij rap gewichtsverlies- of toename’

Probeer zoveel mogelijk uit de zon te blijven om een zwangerschapsmasker te voorkomen en te helpen oplossen. ‘Gebruik altijd zonnebrand die gedegen fotoprotectie biedt zodat je een zwangerschapsmaker voorkomt’, meent dr. Letombe. Hiermee doelt ze op UVA én UVB-bescherming, ofwel broadspectrum. Vichy heeft hiervoor verschillende zonproducten, waaronder een handige pocket size SPF 50. Terwijl je een frisse, lichtgewicht spray met hoge SPF heel handig over je make-up kunt sprayen gedurende de dag. Het is namelijk belangrijk dat je liefst om de twee uur bijsmeert met zonbescherming. Zelfs in de winter, zelfs achter glas. Verder is het zaak om ook na je zwangerschap vlekken zo snel mogelijk te helpen minimaliseren.

Zwangerschapsstriemen: voorkomen en verminderen

‘Doe ook regelmatig aan exfoliëren voor een stralend, egaal velletje’

Zwangerschapsstriemen ofwel striae zijn een veelvoorkomend verschijnsel, circa 75% van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Het komt vaker voor bij jongere vrouwen en bij rap gewichtsverlies- of toename. Vaak beginnen ze rood en ontstoken waarna ze veranderen naar witte, dunne lijntjes die lijken op uitgerekte littekentjes. Smeerbare vitamine E of glycolzuur kan helpen ze wat te vervagen. Check altijd eerst bij je arts welk product veilig is om te gebruiken. Na de geboorte kun je een huidexpert vragen naar crèmes zoals retinoïde ofwel vitamine A of lasertherapie, waardoor de verschijning van zwangerschapsstriemen kan verbeteren.

Huidtips voor na de zwangerschap

Vrouwen die niet van plan zijn om aan borstvoeding te doen, kunnen desgewenst hun anticonceptie weer oppikken. Hierdoor kun je acne snel weer een halt toeroepen, als dit voorheen effectief is gebleken bij dit huidprobleem. Doe je wel aan borstvoeding dan kan de dermatoloog een type pil voorschrijven met alleen progestageen. Het kan weliswaar zijn dat je huid hier niet goed op reageert. Houd altijd nauw in de gaten waar je huid op reageert. Het kan ook zijn dat je tijdens je zwangere periode bijvoorbeeld heftiger reageert op bepaalde voedingsgroepen. Dr. Letombe: ‘We raden ook meer en meer koperspiraaltjes aan, maar geen spiraaltjes met progestageen. Hierdoor kan het risico op huidproblemen namelijk verhogen.’ Verder kun je natuurlijk al veel uithalen door zo gezond mogelijk te eten (sommige studies linken bijvoorbeeld zuivel aan een onzuivere huid) en door je huid goed te reinigen. Doe ook regelmatig aan exfoliëren voor een stralend, egaal velletje. Hyaluronzuur is een belangrijk ingrediënt om aan je beauty-arsenaal toe te voegen. Dit natuurlijke bestanddeel hydrateert en doet je huid voller ogen. Leg jezelf eens in de watten met een krachtig hyaluronzuur masker.

Huidveranderingen tijdens je zwangerschap

Om het maar even op te sommen, met de volgende huidproblemen kun je te maken krijgen gedurende een zwangerschap en zo ga je hiermee om. Niet in de stress schieten, extra aandacht en aangepaste zorg kan al enorm helpen: 

  • Tijdens je zwangerschap kan acne weer opspelen
  • Stop met hormoonbehandelingen tijdens je zwangerschap
  • Stop met het smeren van antibiotica tijdens je zwangerschap
  • Na de zwangerschap kun je weer met anticonceptie beginnen, mits je niet aan borstvoeding doet
  • Voorkeur voor een koperspiraaltje als anticonceptie na de zwangerschap
Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

  • Verfraaiende verzorging tegen onzuiverheden - Normaderm Anti-Onzuiverheden Dagcrème - Vichy Normaderm
  • Meest gelezen

    go to top