OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Double cleansing: zo reinig je het gezicht het beste

‘Double cleansing is zeer populair in de esthetische wereld en in K-beauty, Zuid-Koreaanse beautykringen waar ze voorlopers zijn in preventieve huidverzorging’

Als je een beetje in beauty bent geïnteresseerd dan heb je vast weleens gehoord van double cleansing, het niet één maar twee keer reinigen van je gezicht. Zeg eerst met micellair water, daarna met een andere behandeling naar keuze. Met de verontreinigde lucht in onze steden zou dat double cleansen onze huid wapenen tegen vrije radicalen, die vroegtijdige huidveroudering kunnen veroorzaken. Is dit nu een nieuwe trend die leuk klinkt maar in feite een soort broodje aap-verhaal is als we het hebben over effectiviteit? Of doet het écht iets voor je gezicht? En voor welk huidtype is het dan bij uitstek geschikt: gecombineerd, vet, droog, een gevoelige huid? Vaak wordt er eerst micellair water of reinigingsolie (al is een make-up remover zonder olie voor sommige huidtypen misschien beter geschikt) geadviseerd, daarna een gel cleanser voor optimale huidreiniging. Reinigingslotion, cleansing of oil cleanser: tal van termen die rondslingeren als we het over double cleansing hebben, een specifiek verzorgingsritueel. Zie hier een beginnersgids voor double cleansen (met uitsluitsel: welke gezichtsreinigers te gebruiken), en waarom dit een positief verschil kan maken in je dagelijkse verzorging.

Wat is double cleansing?

‘Op een schoon canvas, door een brandschone huid kunnen actieve ingrediënten beter worden opgenomen en dus effectiever zijn’

Double cleansing staat letterlijk voor het twee keer reinigen van het gezicht, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Of anders in ieder geval in de avond. Het is zeer populair geworden in de esthetische wereld en vooral in K-beauty routines lijkt het bijna onmisbaar. Double cleansing met micellair water, gezichtsolie, reiniger is iets wat Zuid-Koreaanse vrouwen graag doen. Iets wat veel beautyliefhebbers niet is ontgaan, want Koreaanse vrouwen staan bekend om hun mooie huid. Glad en rimpelvrij, ‘glass skin’ op elke leeftijd. Met ‘glass skin’ wordt een huid bedoeld die er zo gepolijst uitziet dat die wel porievrij lijkt. Bijna alsof er een filter overheen ligt. Zou double cleansen hierbij helpen? Het is natuurlijk belangrijk om je huid aan het einde van de dag te reinigen. Make-up, vuil en vervuilende deeltjes verwijderen van het huidoppervlak, voor je naar bed gaat. Slapen met make-up op is niet wenselijk, want hierdoor kun je wakker worden met uitbraken van acne (mee-eters, puistjes) en op de lange termijn pijnlijke cystische acne in de hand werken. Geen tijd of te uitgeput voor double cleansen? Haal dan in ieder geval een watje met micellair water over je gezicht, waarbij de micellen in dit gezuiverde water (bij Vichy mineraliserend thermaal bronwater) vuil als magneetjes aantrekt.

Waarom double cleansen?

‘Als je make-up, vuil, verontreinigende deeltjes niet goed verwijdert dan kan dit leiden tot afbraak van collageen en de ontwikkeling van rimpels en pigmentvlekken’

De huid in twee stappen reinigen met verschillende huidreinigingsproducten: werkt dit voor je huid? Volgens kenners zijn er twee grote voordelen van deze reinigingstechniek. Ten eerste: als je foundation draagt dan kun je met double cleansen je huid echt goed ontdoen van make-up. Double cleansen met micellair water kan handig zijn om een hardnekkig laagje foundation te verwijderen, waarna de tweede make-up reiniger de huid echt goed kan schoonmaken. Ten tweede: heb je de huid zo goed mogelijk gereinigd (maar met zachte hand, afhankelijk van of je milde, hypoallergene producten gebruikt geschikt voor jouw huidtype) dan kan de huidverzorging die je erna aanbrengt, zoals een nachtcrème of serum, beter in de huid doordringen. Je bereidt de huid zo dus nog beter voor op een fijne voedende crème nadien. Zie je huid als een canvas: je hebt een schoon canvas nodig voordat je aan het werk kunt gaan. Op een schone huid kunnen actieve ingrediënten beter worden opgenomen door de huid en dus effectiever zijn. Samenvattend: de eerste cleanser verwijdert alle make-up, zonnebrandcrème, vuil en overtollige oliën van de dag. De tweede cleanser zorgt ervoor dat je de overgebleven restjes verwijdert, maar bevat vaak ingrediënten die een specifiek huidprobleem aanpakken, zoals symptomen van acne, oneffenheden en rimpels.

Voor wie is double cleansen geschikt?

Zelfs als je niet elke dag make-up draagt, is het nog steeds belangrijk om aan het einde van de dag je gezicht te reinigen. Weg met make-up, maar ook met vuil en verontreiniging dat zich gedurende de dag op je huid verzamelt. Dit veroorzaakt oxidatieve schade aan de huid (door vrije radicalen) die bovendien kunnen bijdragen aan de afbraak van collageen in de huid en de ontwikkeling van rimpels en pigmentvlekken. Los hiervan, is double cleansen niet geschikt voor elk huidtype. In het geval van een zeer gevoelige, zeer droge of rosacea-gevoelige huid kun je beter double cleanse-stap één uitvoeren, opgevolgd door je huid wassen met water. Sla een foam cleanser bij stap twee dan dus over. Op deze manier droogt je huid niet onnodig uit. Vuistregel: draag je veel make-up, heb je een acne-gevoelige huid of een huid die al rond het middaguur vettig aanvoelt en glanst? Double cleansen is voor jou. 

Welke producten gebruik je bij double cleansen?

Met double cleansen kun je vuil en make-upresten extra goed van het gezicht wassen. De producten die je hierbij gebruikt hangen ook af van je huidtype en wensen. In ieder geval begin je altijd met micellair water of een oil cleanser, om af te sluiten met een aangename cleanser. Heerlijk ontspannend, bovendien.

Double cleanse: stap 1

Begin voor double cleansing met een op olie-gebaseerde reiniger (simpelweg een olie, zoals hoogwaardige 100% arganolie mag trouwens ook) óf micellair water om make-up en overmatige talg te verwijderen. Misschien ben je wat huiverig om een olie op je huid te gebruiken als je een vette huid hebt, maar dat is nergens voor nodig. Een vette huid produceert inderdaad meer talg, waardoor deze meer kan glanzen en poriën sneller kunnen verstoppen. Met het gebruik van een reinigingsolie voor het gezicht (ook wel cleansing oil of olie cleanser genoemd) trekt de olie juist olie (ofwel talg) aan, waarna het talg, vettigheid en make-up kan oplossen zonder de huid te strippen van diens natuurlijke oliën. Verder zijn micellair waters doorgaans heel mild, en bestaat er eentje van Vichy voor elk huidtype. Zoals micellair water voor een gemengde tot vette huid of voor een gevoelige huid. Een doeltreffende, verzachtende make-up remover. Micellair water is een neutrale emulsie, waarbij je geen kraanwater hoeft te gebruiken dat je huid mogelijkerwijs kan uitdrogen of irriteren. Juist micellair water verwijdert vuil grondig terwijl de natuurlijke, hydraterende oliën op de huid intact blijven. Deze reinigers, micellair water of reinigingsolie, breken talg op de huid en make-up af – die beiden ook op olie gebaseerd zijn. Oké, nu is het tijd voor stap twee.

Double cleanse: stap 2

Nadat je bij de eerste stap veel make-up en onzuiverheden hebt verwijderd, draait het bij stap twee in het double cleansing-ritueel om ouderwets opschuimen met een foam cleanser en water. Om wat dieper in de poriën te komen, zijn bijvoorbeeld Pureté Thermale’s huidzuiverende schuimcrème of Normaderms 3-in-1 reiniger geschikt. Tip: vanwege de manier waarop de talgklieren zijn verdeeld over het gezicht is de beste manier van diep reinigen tijdens stap 2 met opwaartse en zijwaartse bewegingen. Je wil trouwens juist het tegenovergestelde doen bij het opbrengen van make-up: kies dan voor neerwaartse bewegingen. Zo komt er namelijk geen make-up te diep in je poriën terecht. Tot slot zou je ook nog een derde stap kunnen toevoegen als afsluiter: kalmeer en reinig de huid met mineraliserend thermaal water

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top