OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe voorkom en behandel je droge, gebarsten voeten en eelt?

‘Voeten hebben minder talgklieren dan de huid op andere delen van je lichaam en worden dus sneller droog’

Je loopt de hele dag op je onderdanen, dus ze werken continu hard voor je. Toch vergeet je ze snel; in tegenstelling tot je gezicht verzorg je voeten meestal niet dagelijks. In de zomer wil je een paar verzorgde voeten, compleet met pedicure en gelakte nagels. In de winter kunnen voeten sneller droog worden. Door het weer, maar ook doordat ze continu verstopt zitten in sneakers en laarzen. Zijn je voeten eenmaal extreem droog dan is dat niet bepaald aangenaam. Daarom hierbij onze tips voor de beste voetverzorging en hoe gebarsten voeten met eelt en vochttekort te voorkomen.

Wat zijn (extreem) droge voeten?

Voel je vooral niet opgelaten over een ruwe, droge of zelfs gebarsten huid op de voeten, want dit is een veelvoorkomend probleem. Eelt komt met name voor op de hielen van je voeten, in plaats van op andere delen van het lichaam. Eelt ontstaat door herhaaldelijke druk of frictie op de huid. Logischerwijs zijn je voeten de klos, want je staat er de hele dag lang op. Vraagt de druk te veel van je huid dan vormt het een hard beschermlaagje. Verder hebben de voeten ook minder talgklieren dan andere delen van je lichaam. Plus ze hebben te maken met dagelijkse slijtage. Droge huid op de voeten komt met name voor op de hielen, zijkanten van de voet en tussen de tenen. Hierdoor kan die getergde huidzone trekkerig, jeukend en zelfs pijnlijk aanvoelen. Het is vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. In de winter wordt de huid van je hele lichaam (met handen) ook sneller droog. Een droge huid op de voeten kun je gemakkelijk verhelpen met fijne huidverzorgingsproducten speciaal voor de voeten en verwenbehandelingen die je thuis kunt uitvoeren.

Hoe ontstaan droge voeten?

Er zijn een aantal factoren waardoor de huid van je voeten extreem droog wordt. Hiermee kun je rekening houden:  

Droge voeten door vochttekort

Een droge, gebarsten en schilferige huid komt dus voor op de hielen maar ook de voetzolen. Zorg dat je deze plekken goed insmeert met hydraterende bodylotion of voetencrème en vergeet ook niet voldoende water of (decaf) thee te drinken.

Droge voeten door irritatie

Als je te lang achtereen staat (bijvoorbeeld als winkelmedewerker) of te krappe schoenen draagt, kan dit op den duur te veel van je voeten vragen. Het oefent druk uit op je voeten en frictie op de huid. Resultaat: deze plekken kunnen sneller last krijgen van droogte, blaren en gebarsten zones. Pas desnoods je schoeisel aan.

Droge voeten door hitte en vochtigheid

Gesloten schoenen, zoals sneakers en laarzen, creëren een extreem hete en vochtige omgeving voor je voeten. Hitte en vochtigheid trekken moisture (vocht) uit de huid, en dit kan leiden tot droge, dikke of gebarsten delen op de voeten. Zorg dat je voeten genoeg lucht krijgen; niet altijd opgesloten in dichte schoenen.

Droge voeten door zeep

Zeep en lichaamsreinigingsproducten met harde chemicaliën of irriterende ingrediënten kunnen de verzorgende oliën van je huid strippen. Achtergebleven zeep niet goed van de voeten wassen kan er ook voor zorgen dat je vocht verliest. Houd dit dus goed in de gaten en wissel eventueel van producten.

Symptomen van droge voeten

Droge voeten kunnen resulteren in een aantal huidproblemen die je hoogstwaarschijnlijk liever kwijt dan rijk bent. Denk aan:  

  • Jeukend en trekkerig gevoel;
  • Schilfers;
  • Roodheid;
  • Eelt;
  • Gebarsten hielen;

Droge voeten kunnen ook wijzen op een huidaandoening, namelijk: 

  • Voetschimmel;
  • Eczeem;
  • Psoriasis;
  • Hypothyreoïdie;
  • Diabetes. In die laatste gevallen wil je natuurlijk meteen de huisarts raadplegen. Wist je trouwens ook dat je huid door de overgang droger kan worden?

Hoe behandel je droge voeten?

Er zijn een aantal behandelmethoden waarmee je je voeten zacht en gezond houdt.

Voetenbadje voor droge voeten

Je voeten een detox geven met een rustgevend voetenbadje is niks nieuws, maar het kan veel betekenen voor je onderdanen. Neem er in het weekend eens de tijd voor. Pak er een emmertje, kunststoffen of bamboe voetenbadje bij en vul deze met heet water. Voeg hier wat badzout aan toe. Essentiële oliën en epsomzout zijn ook ideaal. Epsomzout is rijk aan magnesium, dat het lichaam helpt ontspannen en spieren helpt losmaken. Luister onderwijl naar een podcast en doe een gezichtsmasker op. 

Exfoliëren voor droge voeten

Inmiddels heeft bijna niemand het meer over scrubben, maar over exfoliëren. Een fijne manier om de huid (ook op je voeten) van dode huidcellen te ontdoen. Begin met een puimsteentje, waarmee je in 30 seconden je voeten wat extra aandacht geeft. Doe het dagelijks en je voeten blijven boterzacht, zelfs die lastige randjes bij je hielen. Doe een beetje wascrème op de voeten en ga er met het puimsteentje in cirkelvormige bewegingen overheen. Hierna kun je de voeten nascrubben voor extra exfoliatie. Tot slot kun je nog een grote tandenborstel gebruiken om je voeten brandschoon te maken. Pak de zachtste handdoek die je hebt erbij en dep je voeten zachtjes droog.

Voetverzorging voor droge voeten

Nu is het tijd voor extra moisture en vitamines om je voeten glanzend en zijdezacht te maken, plus houden. Begin met een simpele lotion, die door het exfoliëren nu gelijk door de huid van je voeten wordt opgenomen. Hierna komt een voetencrème van pas. Dit kan trouwens ook een rijke, romige bodylotion zijn zoals Ideal Body. Dit is een bodybalsem verrijkt met (eveneens exfoliërend) LHA plus hyaluronzuur, een bijzonder hydraterend ingrediënt. Dit Vichy-producgt is heerlijk dik en smeuïg van textuur.

Speciale sokken voor droge voeten

Wil je het helemaal afmaken? Doe dan een paar 100% katoenen sokken aan. Na al die verzorging voelt dat heerlijk aan op je voeten. Bovendien blijven alle ingrediënten zo op je voet zitten, in plaats van dat het afgeeft op je beddengoed.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top