NIEUW Door het bezoeken van deze site aanvaardt u het gebruik van cookies die het mogelijk maken advertenties op maat aan te bieden, bezoek statistieken bij te houden en het delen van informatie op sociale media te vergemakkelijken. Voor meer informatie en voor de mogelijkheid om het gebruik van cookies uit te schakelen, klik hier

Sluiten

OK

OKCancel

Thank you

Close

Tips tegen een droge huid in de winter

 • favoriet

Heeft u vaak last van een droge huid in de winter en weet u niet wat u hiertegen kunt doen? Ontdek de tips van Vichy en zeg gedag tegen uw droge huid.

Het klinkt eenvoudig, een droge huid  is een huid met een tekort aan water. De huid is droog en voelt ruw en minder soepel aan. Externe factoren, zoals temperatuur (kou of warmte), droge lucht, verwarming, wind en luchtvervuiling kunnen voor een droge huid zorgen. De huid bevat een beschermend vetlaagje, beter bekend als talg om de huid op het juiste vochtpeil te houden. Door talg verdampt water minder snel, waardoor het vochtpeil langer op peil blijft. Crèmes en vocht inbrengende producten hebben de functie om deze beschermlaag te onderhouden en na te bootsen. Ontdek hier enkele tips voor een gezonde huid die straalt, zelfs in de winter.

Wat veroorzaakt een droge huid?

Of je huid nu droog, vettig, gevoelig of een combinatie daarvan is, een droge huid hebben we allemaal weleens gehad.  Het kan ontstaan door veroudering van de huid, genetische aanleg of door een huid die uit balans is. Maar meestal komt dit voor omdat de huid reageert op veranderingen in onze omgeving.

Tijdens de wintermaanden zijn de koude lucht, de lage luchtvochtigheid en de verwarming in huis allemaal factoren die ervoor zorgen dat het bloed zich dieper in de huid terugtrekt. Dit kennen we als vaatvernauwing en kan ervoor zorgen dat je huid koud, droog en rood is of oncomfortabel aanvoelt. Andere factoren die de huid beïnvloeden hebben te maken met lagere temperaturen. De huid is minder goed in staat om oliën aan te maken en vocht wordt minder goed vast te houden, waardoor de talgproductie wordt vertraagd.
Vooral in de winter kunnen ruwe kleren, zoals wol, maar ook warme baden of hete temperaturen ervoor zorgen dat je huid droog en oncomfortabel aanvoelt. Als je dan gaat krabben, maak je het probleem alleen maar erger*.

Wat kan een droge huid veroorzaken:

 • Extreem weer, zoals blootstelling aan wind, regen en zon.
 • Te warm douchen of in bad gaan en het gebruiken van verzorgingsproducten die de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten.
 • Het blootstellen van de huid aan droge lucht, waardoor een tekort aan water ontstaat. In de winter is de huid dus vaak vochtarmer.

Beschermen van de huid

Wanneer de beschermende laag van de huid beschadigd is, verliest de huid sneller vocht. Om de beschermlaag te behouden, is een goede reiniging met zeep of een voedende reinigingsmelk noodzakelijk. Hierna is het van belang om goed af te spoelen, af te drogen en te hydrateren. Ga voor een melk of hydraterende crème op vetbasis die rijk aan vitaminen is. Vocht inbrengende lotions op basis van thermaal water zijn een goede oplossing, door de verzorgende werking.

Dagelijkse verzorging

Net als in de zomer is het belangrijk dat jij je huidverzorgingsroutine aanpast aan het winterse klimaat. Net als je lippen, kan je huid gaan schilferen als het kouder wordt.

Veel huidexperts raden aan om over te gaan van lichte crèmes en gels naar producten met een rijkere textuur. Neem bijvoorbeeld oliën, zoals jojoba olie, wat kan helpen tegen een droge huid. Je voeding speelt ook een rol bij het behouden van een gezond uitziende huid. Het plaatselijk aanbrengen van vitamines kan ook helpen om de huid te voeden. Maak daarom gebruik van ingrediënten die rijk zijn aan vitamines, zoals castorolie. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat castorolie positieve effecten heeft op de huid*.
Het is ook belangrijk om de hele winter door dagelijks een SPF te dragen. UVA-stralen, die verantwoordelijk zijn voor het versneld verouderen van de huid, zijn het hele jaar door aanwezig. Vergeet niet dat UV-stralen je huid ook bereiken op bewolkte dagen*. Gelukkig zijn de meeste dagcrèmes verrijkt met een SPF van minstens 20, waardoor het gemakkelijker is voor jou om je huid te beschermen en te hydrateren.

Iedereen heeft wel eens met een droge huid te maken. Naarmate we ouder worden, worden de talgklieren minder actief waardoor de huid uitdroogt. Door een droge huid vallen rimpels en andere imperfecties meer op. Producten op vetbasis die rijk zijn aan vitaminen (zoals sheaboter of zachte amandelolie) worden aangeraden om dagelijks te gebruiken. Vichy beschikt over alle producten voor een goede dagelijkse gezichtsverzorging, van peeling tot hydraterende dag- en nachtcrème.

Handen in de winter

Onze handen hebben heel wat te voorduren in de winter. Kou kan een veroorzaker zijn van uitdroging, sneetjes en barsten. Niet alleen de handen kunnen uitdrogen, de nagels kunnen ook uitdrogen. De eerste tekenen van uitgedroogde nagels zijn kleine stukjes huid op de nagelrand en beschadigde nagelriemen. Het is van belang om hier vanaf te blijven, zodat pijn en infecties niet optreden. Vichy heeft alle producten voor handverzorging in huis, inclusief een peeling voor de handen. Dode huidcellen worden verwijderd en de bloedsomloop verbetert tot in de vingertoppen. Vergeet niet om goed af te spoelen met water.

Het is van belang om te eindigen met hydratatie en bescherming. Er bestaan zelfs handmaskers voor intensieve verzorging. Het dragen van handschoenen wordt aangeraden, met name als vriest. Handen weerspiegelen uw gezondheid. Dagelijkse bescherming is belangrijk. Daarnaast begint een goede hygiëne bij de handen, met dagelijkse reiniging. Vergeet vooral niet dat een mooie huid, ook gezonde voeding vereist!

Meer weten? In onderstaande video legt Dermatologe Daphne Thioly Besoussan uit wat de ultieme verzorging is voor een droge huid in de winter.


*Weber, T. et al, ‘Treatment of Xerosis with a Topical Formulation Containing Glyceryl Glucoside, Natural Moisturizing Factors, and Ceramide’ in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 5.8 (2012) pp. 29-39 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3424590/]
Latreille, J. et al, ‘Dietary Monounsaturated Fatty Acids Intake and Risk of Skin Photoaging’ in Public
*Library of Science One 7.9 (2012) [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435270/]
*Robert Kandel, directeur de recherche honoraire du CNRS, Laboratoire de météorologie dynamique (LMD/IPSL), Palaiseau.

Gevoelige huid: hoe overleef ik in de winter?

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

Onze expert

Daphné Thioly Bensoussan
Dermatoloog

De oplossing van Vichy

 • 11457Dynamische Hydratatie Rijke Crème4.819AQUALIA THERMALFACE CAREDagcrèmeHydratatie voor het gezicht
  Dagcrème voor hydratatie - Vichy Aqualia
 • Meest gelezen

  Lichaam

  Massage – het geheime wapen tegen cellulite

  Cellulite treft vrouwen van alle soorten en maten. Laat die sinaasappelhuid voorgoed verdwijnen met behulp van massage – verzorg jouw lichaam op een ontspannende manier! Voor eens en voor altijd af van cellulite met deze tips van fysiotherapeut Gil Amsallem, schrijver van een boek over zelfmassage.

  lees het artikel

  go to top