OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Gerstekorrels of milia: wat is het en wat kun je eraan doen?

‘Gerstekorrels komen vaker voor bij mensen met een chronisch zon-beschadigde huid’

Het kan zijn dat je er van je leven geen hebt gezien, en dan duiken er ineens een handvol op: gerstekorrels die eruitzien als kleine, witte korreltjes onder de huid. Het is een onschuldige aandoening, waarbij talg- of zweetklieren simpelweg zijn verstopt. Technisch gezien is het een kleine holte, ofwel cyste, in een haarschacht (haarfollikel) die de dermatoloog een gerstekorrel ofwel milia noemt. Ze worden ook wel ‘milk spots’ of ‘oil seeds’ genoemd in het Engels. Bij nadere inspectie zijn het harde, bijna parelachtige korrels opgesloten onder het huidoppervlak. Hoewel volstrekt onschuldig, vaak minuscuul en pijnloos maakt het je huid er niet egaler op. Al zijn ze, eerlijk is eerlijk, vaak pas met een vergrootglas erbovenop echt goed te zien.

Waarom krijg je gerstekorrels?

‘Gerstekorrels uitknijpen heeft weinig zin, want ze zijn niet gevuld met talg maar keratine’

Heel simpel, door verstopte talg- en zweetklieren zoals hierboven al aangegeven. Milia kan bij vrijwel iedereen opdoemen ongeacht je leeftijd of huidtype, maar (en dit is een interessant feitje om in de gaten te houden!) het komt vaker voor bij mensen met een chronisch zon-beschadigde huid. Nog een reden, los van rimpels, om dus goed met zonnebrand te smeren. Het kan iedere leeftijdsgroep treffen, van baby’s tot volwassenen. Net zoals bij bijvoorbeeld rosacea worden gerstekorrels (hoewel nog niet 100% bewezen) vaak gelinkt aan genen. Heeft je moeder er last van dan jij waarschijnlijk ook. Volgens dermatologen worden gerstekorrels ook vaak geassocieerd met genetische syndromen zoals Rombo syndroom, het Gorlin syndroom en het Gardnersyndroom. Verder worden gerstekorrels vaak gesignaleerd in combinatie met andere huidaandoeningen, zoals rosacea, roos en na een huidtrauma zoals een brandwond of blaar.

Hoe ontstaan gerstekorrels?

Je zult misschien denken: talg- en zweetklieren die verstopt raken kunnen toch ook resulteren in een paar pukkeltjes? Waarom wordt het dan milia? Gerstekorrels kunnen ontstaan door een vochttekort. De droge huid op het oppervlak raakt er dan onder gevangen. Gerstekorrels zijn een soort witte pitjes onder de huid, talg (zoals bij pukkeltjes) heeft er niks mee te maken. Over een verstopt kliertje vormt zich vervolgens een vliesje. Dat witte bultje is gevuld met keratine. Los van een gedehydrateerde huid kan milia ook ontstaan doordat huidcellen zich niet snel genoeg vernieuwen waardoor er een ophoping ontstaat van keratine. Die keratine, ofwel proteïne die je ook in nagels, haar en huid vindt, verhardt en raakt opgesloten. Gerstekorrels kunnen jaren aanblijven als ze niet behandeld worden.

Wat zit er in een gerstekorrel?

Geen talg, dat is duidelijk. Die zogenaamde cystes van een gerstekorrel zijn opgebouwd uit keratine, een proteïne in de buitenste huidlaag genaamd de stratum corneum die je dus ook vindt in haar, nagels en huid. Als je milia met rust laat hoef je je geen zorgen te maken over restlittekentjes.

Gerstekorrel uitknijpen: wel of niet doen?

‘Voldoende water drinken, je huid goed beschermen tegen de zon en reinigen met olievrije producten kan gerstekorrels helpen voorkomen’   


Het is zo verleidelijk, maar net zoals bij mee-eters is het maar de vraag of je gerstekorrels wel moet willen uitknijpen. En zo ja, hoe dan? Hoewel milia lijkt op een gesloten pukkeltje eindigen daar ook alle vergelijkingen met die onzuiverheid. In tegenstelling tot acne kunnen gerstekorrels zich ontwikkelen zonder aanwijsbare reden en ze kunnen letterlijk niet uitgeknepen worden. Het heeft dus helemaal geen nut om te proberen gerstekorrels zelf uit te knijpen. Doe het wel en er gebeurt niet veel – geen pus, bloed, niks niet. Pop, en weg? Dat zit er dus niet in.  Gerstekorrels in het gezicht

Gerstekorrels kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar vallen vooral op in het gezicht. De meest voorkomende vormen van milia verschijnen in het gezicht, met name bij de neus, wangen en rondom de ogen. Een speciale vorm van gerstekorrels, milia en plaque, kan verschijnen op verhoogde plekjes van de huid waaronder achter de oren. Multiple eruptieve milia is een zeer zeldzame vorm van gerstekorrels die binnen een paar weken tijd overal op het lichaam opduiken, kunnen jeuken en de huid irriteren. Dit in tegenstelling tot de meeste gerstekorrels op het gezicht.

Hoe kan ik gerstekorrels voorkomen?

‘Een dermatoloog kan het ‘dakje’ van de gerstekorrel halen en de keratine verwijderen met een steriele naald, scalpel of met laser’

Het treurige antwoord is dat je gerstekorrels helaas niet geheel kunt voorkomen als je daadwerkelijk gevoelig bent voor milia. Natuurlijk kan je de huid van voldoende vocht voorzien (waterflesje bij de hand, hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur smeren) en dagelijks goed tegen de zon beschermen. Verder is het wel belangrijk om je huid goed te reinigen met olievrije, non-comedogene producten als je veel last hebt van gerstekorrels. Denk hierbij aan Vichy’s Normaderm-lijn. Maar er bestaan bovenal talloze manieren om gerstekorrels te grazen te nemen als ze er eenmaal in en op je huid liggen. Natuurlijk met zachte hand zodat je je huid verder niet beschadigt met tijdelijke pigmentvlekken of littekentjes.

Zelf gerstekorrels verwijderen

We hebben al even aangestipt dat uitknijpen geen bijster succesvolle tactiek is in het geval van gerstekorrels. Sterker nog, het zal helemaal niks doen behalve je huid mogelijk beschadigen. Dit is het verschil met puisten en mee-eters. Net zoals acne kun je gerstekorrels op verschillende manieren aanpakken. Denk hierbij aan chemische peels, retinol (ofwel vitamine A) en AHAs zoals salicylcuur. Het beste actieplan is weliswaar om eerst je dermatoloog te bezoeken voor raad en hulp. Een dermatoloog kan ook het ‘dakje’ van de milia liften (zonder de huid te beschadigen) met een steriele naald, scalpel of met laser. Laser via een elektrisch verhitte naald. Zo wordt de keratine onder de huid verwijderd. Een dermatoloog of huidexpert kan de milia ook afbreken met behulp van chemicaliën en andere lasers. Deze procedures zijn vaak snel, pijnloos en helen bij de meeste mensen vrij vlug. Verder kan één of twee keer per week exfoliëren helpen bij gerstekorrels – afhankelijk van hoe gevoelig je huid is. Milia ontstaat namelijk het snelst op een droge, niet-geëxfolieerde huid met een ophoping van dode huidcellen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

Meest gelezen

Alles wat je moet weten over salicylzuur

Ontdek Vichy

Alles wat je moet weten over salicylzuur

Salicylzuur is een bekend ingrediënt in de cosmetische industrie en wordt in veel verschillende producten gebruikt. Maar niet iedereen is bekend met deze stof. Als je dit middel op het etiket van je gezichtsverzorgingsproduct ziet staan, zal het je misschien niet zo veel zeggen. Maar dan weet je nog niet wat een geweldig effect producten met dit ingrediënt op de huid hebben, zo kan het bijvoorbeeld helpen bij een huid met neiging tot acné. Wij vertellen je alles wat je moet weten over salicylzuur in je verzorgingsproducten.

lees het artikel

go to top

Skinconsult

HUIDVEROUDERING ALGORITME ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

1 minuut
om jouw huid
te analyseren

Neem een selfie

Vul je huidprofiel in

Ontdek jouw persoonlijke huidverzorgings
advies

Fijne lijntjesJouw sterke punten
Rimpels van
de oogzone
Jouw prioriteit
Verminderde
stevigheid

Ontdek
skinconsultai

circle1circle2circle3circle4