‘Gerstekorrels komen vaker voor bij mensen met een chronisch zon-beschadigde huid’
Waarom krijg je gerstekorrels?
‘Gerstekorrels uitknijpen heeft weinig zin, want ze zijn niet gevuld met talg maar keratine’
Hoe ontstaan gerstekorrels?
Je zult misschien denken: talg- en zweetklieren die verstopt raken kunnen toch ook resulteren in een paar pukkeltjes? Waarom wordt het dan milia? Gerstekorrels kunnen ontstaan door een vochttekort. De droge huid op het oppervlak raakt er dan onder gevangen. Gerstekorrels zijn een soort witte pitjes onder de huid, talg (zoals bij pukkeltjes) heeft er niks mee te maken. Over een verstopt kliertje vormt zich vervolgens een vliesje. Dat witte bultje is gevuld met keratine. Los van een gedehydrateerde huid kan milia ook ontstaan doordat huidcellen zich niet snel genoeg vernieuwen waardoor er een ophoping ontstaat van keratine. Die keratine, ofwel proteïne die je ook in nagels, haar en huid vindt, verhardt en raakt opgesloten. Gerstekorrels kunnen jaren aanblijven als ze niet behandeld worden.
Wat zit er in een gerstekorrel?
Geen talg, dat is duidelijk. Die zogenaamde cystes van een gerstekorrel zijn opgebouwd uit keratine, een proteïne in de buitenste huidlaag genaamd de stratum corneum die je dus ook vindt in haar, nagels en huid. Als je milia met rust laat hoef je je geen zorgen te maken over restlittekentjes.
Gerstekorrel uitknijpen: wel of niet doen?
‘Voldoende water drinken, je huid goed beschermen tegen de zon en reinigen met olievrije producten kan gerstekorrels helpen voorkomen’
Gerstekorrels in het gezicht
Gerstekorrels kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar vallen vooral op in het gezicht. De meest voorkomende vormen van milia verschijnen in het gezicht, met name bij de neus, wangen en rondom de ogen. Een speciale vorm van gerstekorrels, milia en plaque, kan verschijnen op verhoogde plekjes van de huid waaronder achter de oren. Multiple eruptieve milia is een zeer zeldzame vorm van gerstekorrels die binnen een paar weken tijd overal op het lichaam opduiken, kunnen jeuken en de huid irriteren. Dit in tegenstelling tot de meeste gerstekorrels op het gezicht.
Hoe kan ik gerstekorrels voorkomen?
‘Een dermatoloog kan het ‘dakje’ van de gerstekorrel halen en de keratine verwijderen met een steriele naald, scalpel of met laser’
Zelf gerstekorrels verwijderen
We hebben al even aangestipt dat uitknijpen geen bijster succesvolle tactiek is in het geval van gerstekorrels. Sterker nog, het zal helemaal niks doen behalve je huid mogelijk beschadigen. Dit is het verschil met puisten en mee-eters. Net zoals acne kun je gerstekorrels op verschillende manieren aanpakken. Denk hierbij aan chemische peels, retinol (ofwel vitamine A) en AHAs zoals salicylcuur. Het beste actieplan is weliswaar om eerst je dermatoloog te bezoeken voor raad en hulp. Een dermatoloog kan ook het ‘dakje’ van de milia liften (zonder de huid te beschadigen) met een steriele naald, scalpel of met laser. Laser via een elektrisch verhitte naald. Zo wordt de keratine onder de huid verwijderd. Een dermatoloog of huidexpert kan de milia ook afbreken met behulp van chemicaliën en andere lasers. Deze procedures zijn vaak snel, pijnloos en helen bij de meeste mensen vrij vlug. Verder kan één of twee keer per week exfoliëren helpen bij gerstekorrels – afhankelijk van hoe gevoelig je huid is. Milia ontstaat namelijk het snelst op een droge, niet-geëxfolieerde huid met een ophoping van dode huidcellen.
Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.