OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Oliën voor elk huidtype: van een droge tot vette huid

  • favoriet

Veel dermatologen raden tegenwoordig aan om zeker ook olie in je huidverzorgingsroutine op te nemen. Naast een droge olie voor het lichaam zijn ook gezichtsoliën helemaal de rigueur in beautyland. Voor elk huidtype, trouwens, niet alleen voor een droge huid. Het zijn in feite rijke vloeistoffen die al eeuwenlang worden gebruikt. Net zoals je dagelijkse dosis groenten en fruit, kunnen oliën veel betekenen voor de huid.

De een helpt bij zonschade, de ander kalmeert een gevoelige, rode huid en weer een andere gezichtsolie is juist handig bij onzuiverheden. Terwijl jojoba olie wel is bekroond tot ‘koning onder de oliën’ is er nog veel meer onder de zon. Denk aan amandelolie en kokosolie (niet alleen voor je wokschotel) maar ook sesam- en abrikozenpitolie. Hier de beste op een rij.

Waarom olie voor je gezicht?

‘Overdrijf het niet; met twee- of driewekelijks een paar druppeltjes natuurlijke en hoogwaardige olie kom je al een heel eind’

Onze huid heeft een beschermlaagje – een combinatie van olie ofwel vetten (lipiden) en water dat bovenop het huidoppervlak zit. Deze barrière voorkomt dat je aan waterverlies (ofwel dehydratatie) lijdt en zorgt ervoor dat de huid beschermd is tegen milieuvervuiling. Olie komt van nature voor in onze huid, maar wanneer we te veel of te agressief reinigen en weinig olie in onze voeding opnemen dan kan dit leiden tot een disbalans. Die beschermende barrière raakt verzwakt, waardoor de huid minder goed beschermd is.

Hoe kun je olie voor het gezicht het beste smeren?

Op tal van manieren, maar let wel: ook van natuurlijke producten kun je soms allergische reacties krijgen. Probeer gerust een (hoogwaardige) olie van je lokale biologische winkel. Maar mix eerst een half drupje door je nachtcrème of probeer de olie uit op een klein deel van je gezichtshuid om te kijken hoe deze hierop reageert. Nergens voor nodig om rond te lopen met een huid die druipt van, zeg, de olijfolie. Soms kan zulke overmaat de poriën juist verstoppen. Met een paar druppeltjes een paar keer per week kom je al een heel eind.

Olie van Vichy

Vichy verwerkt natuurlijke oliën door verschillende huidverzorgingsproducten. Skincare met olie als een van de ingrediënten glijdt namelijk gemakkelijker over het huidoppervlak. Olie wordt trouwens ook wel gebruikt als cleanser, vooral als eerste stap bij double cleansing. Stap één: het huidoppervlak schoonmaken met een oil cleanser, stap twee: de huid nog eens extra goed zuiveren met een foaming cleanser.

Hiernaast vind je bij Vichy Neovadiols Magistral Elixir, een geconcentreerd serum met een blend van revitaliserende en verzorgende oliën. Dit is echt een oppepper voor met name de rijpere huid. Het serum versterkt een dunnere huid die slap is geworden door een verlies aan elastine en collageen in de huid. Juist de toevoeging van oliën werkt daarbij goed. Het exceptionele complex aan oliën bestaat uit rijstzemelenolie, sheaboter en saffloerolie die tezamen een rijke bron aan Omega 3-6-9 bieden.

Waarom amandelolie voor je huid?

Amandelmelk mag het trendy alternatief zijn op koeienmelk voor in je cappuccino, maar wist je dat amandelolie ook wordt aanbevolen voor een stralende huid? Amandelolie wordt al eeuwenlang op de huid gesmeerd, namelijk van oudsher in Perzische en Chinese culturen. Het werd in de Ayurveda zelfs toegepast als ‘medicijn’ om een droge huid te behandelen alsook hypertrofische (de medische benaming voor witte en verhoogde) littekens te verhelpen.

Voordelen amandelolie voor de huid: bij een doffe huid en striae

Zo wordt amandelolie geprezen om zijn vele positieve werkingen op het huidoppervlak, aangezien het eigenschappen bevat die ontstekingsremmend zouden werken en het afweersysteem boosten. Wel fijn als je de klok er al op gelijk kunt zetten dat je in het najaar een griepje krijgt. Natuurlijk verhelpt amandelolie geen ziektes, maar het komt wel van pas als je in vooral de koudere maanden niet zo lekker in je vel zit. Zo doet dit natuurlijke product een doffe huid weer stralen, het helpt bij een geïrriteerd gevoel én het helpt om littekentjes alsook striae te vervagen. Je kunt ook een paar druppeltjes door je dagcrème of bodylotion (als je bijvoorbeeld zwanger bent met een groeiende buik) mixen.

Waarom kokosolie voor je huid?

‘Actrice Kate Bosworth zweert bij teunisbloemolie die haar soms acné-gevoelige huid kalmeert’

Kokosolie is lang in het nieuws geweest als een ideale vervanger voor bijvoorbeeld roomboter om mee te koken, maar in plaats van het alleen te eten kun je het ook op je gezicht of in je haar smeren. Kokosolie is populair aangezien het rijk is aan vetzuren, en laten die nu helpen het vochtgehalte in de huid op peil te houden en deze heerlijk soepel en zijdezacht te maken. Het wordt zelfs aangemerkt als anti-aging product. Al zijn er voor de rijpere huid nog tal van andere anti-aging oliën die misschien wel beter werken.

Voordelen kokosolie voor de huid: rijke body oil

Toch wil je bij kokosolie een slag om de arm houden als het aankomt op de huid van je gezicht, want bij een gecombineerde of vette huid kan het juist puistjes veroorzaken. Inderdaad, poriën verstoppen. En dat is het laatste wat je wil als je huid acné-gevoelig is. Kokosolie is rijk aan vitaminen, waaronder laurinezuur, maar heb je last van een overmatige talgproductie dan is deze zwaardere olie wellicht niet voor jou. Een niet-comedogene gezichtsolie is dan beter geschikt, zonder een pukkeltje te veroorzaken. Als je perse kokosolie wil proberen met een vette huid: smeer het bijvoorbeeld alleen op je lichaam.

Waarom teunisbloemolie?

‘Sesamolie heeft een hoge zink-waarde, die de huid kan ondersteunen bij diens productie van colageen dat een stevigere huid bevordert’

Het kan zomaar zijn dat je in plaats van teunisbloemolie hebt gehoord van de Engelse benaming: Evening Primrose Oil. Teunisbloemolie wordt gewonnen uit de zaden van veldbloemen. Het is een bijzonder hydraterende olie, die ook krachtige ontstekingsremmende eigenschappen zou bezitten. Veel mensen met een acné-gevoelige huid, waaronder actrice Kate Bosworth, zweren daarom bij Teunisbloemolie die de huid kalmeert zonder poriën te verstoppen.

Voordelen teunisbloemolie voor de huid: kalmeert roodheid

Het voornaamste ingrediënt van Teunisbloemolie is gamma-linoleenzuur, een hoogwaardige bron van Omega-6 essentiële vetzuren. Deze zuren helpen de huidbarrière versterken en daarbij onzuiverheden alsook roodheid kalmeren. Onze lichamen zijn er zelf niet toe in staat om gamma-linoleenzuur te produceren, dus je kunt het eten (vette vis, maar ook walnoten en broccoli), als supplement innemen of dus direct op je huid smeren.

Waarom sesamolie?

‘Cleopatra was in haar tijd al groot fan van olijfolie, rijk aan het ultiem hydraterende ingrediënt Squaleen’

Sesamolie wordt van oudsher veel gebruikt in Ayurveda; voor gezond tandvlees (’s ochtends een half uur spoelen met sesamolie – oil pulling genaamd) en een mooie, vitaal uitziende huid. Sesamolie zou helpen bij het bevechten van bacteriën die je liever kwijt dan rijk bent in je lichaam, al is hier geen hard bewijs voor. Daarom wordt in Ayurvedische geneeswijzen sesamolie zelfs toegepast om te helpen bij virussen en een te hoog cholesterol.

Voordelen sesamolie voor de huid: helpt bij huidirritatie

Voor het lichaam wordt sesamolie gezien als goede basis voor de remedie van huidirritatie door harde windvlagen (buiten in de kou) of als je huid door de zon is verbrand. Verder heeft sesamolie een hoge zink-waarde, die de huid kan ondersteunen bij het produceren van colageen. Dit geeft de huid meer elasticiteit en het helpt bij ‘schade’ zoals restlittekentjes. De olie bevat tot slot het antioxidant sesamol, dat helpt bij de verschijning van fijne lijntjes.

Waarom olijfolie?

‘Abrikozenpitolie bootst eigenlijk de intercellulaire lipides na, om de barrièrefunctie van de epidermis te ondersteunen’

Het is niet voor niets dat Cleopatra in haar tijd fan was van olijfolie. Niet alleen om door een salade te mixen, maar juist ook om op de huid te smeren. Zo zou olijfolie de huid kunnen beschermen tegen de tekenen van photo-aging (door blootstelling aan de zon) en zonschade. Olijfolie is met name rijk aan antioxidanten waaronder een ingrediënt genaamd Squaleen dat ultiem hydraterend is maar ook helpt optreden tegen vrije radicalen. 

Voordelen olijfolie voor de huid: voor ogen, wimpers en nagels

Olijfolie is ook heel handig om wasachtige substanties zoals waterproof mascara en eyeliner ter verwijderen. Terwijl het dus eveneens voorzien is van antioxidanten en hydraterend Squaleen, waardoor het een fijne moisturizer vormt voor de delicate huid rondom de ogen. Hierbij voedt het ook nog eens de wimpers. Als een soort wimper conditioner. Verder kun je het aanbrengen op nagelriemen om sterke, gezonde nagelgroei te helpen bevorderen. 

Waarom abrikozenpitolie?

Abrikozenpitolie wordt gewonnen uit de pit van de abrikoos (zoals de naam eigenlijk al gezegd) en de olie is rijk aan voedingsstoffen en natuurlijke moisturizing waarden. Het bootst eigenlijk de intercellulaire lipides (bestaande uit ceramiden, vetzuren en lipiden ofwel huidvetten) na om de barrièrefunctie in de epidermis te ondersteunen. Tjokvol vitaminen (waaronder Vitamine A, helpend bij fijne lijntjes) die de huid soepel en gehydrateerd houden. Terwijl de bloedcirculatie ook wordt aangewakkerd voor een stralende huid. 

Voordelen abrikozenpitolie voor de huid: bomvol vitaminen

Naast Vitamine A is abrikozenpitolie rijk aan Vitamine E en B, waarbij laatstgenoemde helpt om roodheid en pigmentvlekken te verminderen. Vitamine B3 (ook wel bekend als niacinamide) wordt gezien als een van de beste vormen van Vitamine B, dat ondersteuning biedt bij de behandeling van rosacea en hyperpigmentatie, maar ook acné, zonschade, een droge en een verouderde huid. Abrikozenpitolie wordt vooral aangemerkt als anti-aging olie. 

Waarom macadamianootolie?

In plaats van kokosolie stijgt macademianootolie in populariteit. Het is veel minder rijk dan kokosolie, waardoor poriën niet verstopt raken. Deze notenolie is afkomstig van bomen uit Australië. De olie is lichtgewicht, terwijl het snel door de huid wordt geabsorbeerd. De vetzuren in deze type olie, ofwel natuurlijke moisturizer, bieden een natuurlijke oliebarrière aan de huid. 

Voordelen macadamianootolie voor de huid: tegen droogte

Macademianootolie is met name fijn voor een behoorlijk droge winterhuid, zonder dat het een plakkerig, vet filmpje achterlaat. Australische macademianootolie is voorzien van voordelige voedingsstoffen voor een stralende huid waaronder fytosterolen die de huid beschermen. Plus antioxidanten zoals Vitamine E en Squaleen. Gebruik het als milde make-up remover, massageolie of ter vervanging van crème voor gezicht en lichaam. 

Waarom monoï olie?

‘Vichy’s Magistral Elixir is een geconcentreerd serum met een blend van revitaliserende en verzorgende oliën’

Vooral de eilandbewoners in de Zuidelijke Pacific (denk: Tahiti) gebruiken traditiegetrouw monoi olie als moisturizer voor het lichaam van top tot teen. Het is een parfum-olie (monoï betekent letterlijk ‘geparfumeerde olie’) vervaardigd door de blaadjes van de Tiaré-bloem te weken in kokosolie. In Frans-Polynesië wordt het gebruikt als verzachter voor de huid en het haar. Authentieke Tahitiaanse monoï-olie volgt een strikte productiewijze. 

Voordelen monoï olie voor de huid: intense bescherming en hydratatie

Als je het de Tahitiaanse community vraagt zou hun geliefde Monoï olie de huid beschermen tegen potentieel schadelijke harde wind, de intense tropische zon en het uitdrogende effect van zout water in deze regio. Het wordt aangeduid als een verzachtende, beschermende olie die diepe hydratatie biedt zonder dat het de huid stript van diens natuurlijke oliën.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

Meest gelezen

go to top