OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Polyfenolen en hun positieve invloed op de huid

Wat zijn polyfenolen en hoe helpen ze onze huid? Ontdek hier wat het geheim is van deze geweldige moleculen die bekend staan om hun antioxiderende eigenschappen.

Wat zijn polyfenolen en wat voor voordelen brengen ze onze huid?

Hoewel velen van ons waarschijnlijk nog nooit van deze term hebben gehoord, zijn we wél bekend met de voordelen die polyfenolen onze huid kunnen bieden. Over het algemeen kunnen we stellen dat (plantaardige) voedingsmiddelen hoog aan antioxidanten, polyfenolen bevatten. Deze voedingsmiddelen staan bekend om hun anti-ageing eigenschappen en in het bijzonder om schadelijke effecten van Uv-straling te helpen neutraliseren.
Een belangrijke reden om polyfenolrijke voedingsmiddelen tot je te nemen is omdat ze uitermate goed zijn voor het neutraliseren van vrije radicalen. Door externe factoren
zoals luchtvervuiling en overmatige blootstelling aan Uv-straling kan ons lichaam extra veel vrije radicalen produceren, die uiteindelijk effect hebben op zichtbare tekenen van huidveroudering. Dus als je uit bent op het hebben van een mooie en gezonde gloed, dan is het van essentieel belang om polyfenolrijke ingrediënten aan je dieet toe te voegen.

Wat is de beste manier om polyfenolrijke voedingsmiddelen toe te voegen aan ons dagelijks dieet?

Eet groenten! Polyfenolen geven voedingsmiddelen vaak een zure of bittere smaak en zijn voornamelijk te vinden in rauwe groenten, fruit, kruiden en specerijen. Bewerkte of verfijnde voedingsmiddelen bevatten doorgaans een lagere dosis aan polyfenolen. Dus om het meeste uit je voedingsmiddelen te halen houdt je ze zo natuurlijk mogelijk! Je kan als algemene regel aanhouden dat kleurrijke voedingsmiddelen zoals blauwe bessen, granaatappels en rode druiven een hoge dosis polyfenolen bevatten, dankzij de aanwezigheid van het pigment anthocyaan. Andere goede bronnen van polyfenolen zijn komijn en kurkuma, en voor een maximaal effect ga je voor kurkuma in combinatie met zwarte peper. Kortom: hoe feller hoe beter! Bekijk hier 4 gezonde recepten die helpen tegen huidveroudering. Naast de positieve effecten op onze huid hebben polyfenolen ook een goede invloed op onze algehele gezondheid. Flavonoïden - een groep polyfenolen - kunnen onze bloeddruk helpen stabiliseren en studie toont aan dat bepaalde polyfenolen in pure chocolade (een stukje, niet de hele reep) een positief effect kunnen hebben op ons cardiovasculaire systeem, zoals verbetering van de bloedsomloop.1 2 Niet dat we een excuus nodig hadden, maar toch fijn om te weten.

[1] Huang WY, Davidge ST, Wu J. Bioactive natural constituents from food sources-potential use in hypertension prevention and treatment. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(6):615-30. doi: 10.1080/10408398.2010.550071.
[2] Arranz S, Valderas-Martinez P, Chiva-Blanch G, Casas R, Urpi-Sarda M, Lamuela-Raventos RM, Estruch R. Cardioprotective effects of cocoa: clinical evidence from randomized clinical intervention trials in humans. Mol Nutr Food Res. 2013 Jun;57(6):936-47. doi: 10.1002/mnfr.201200595.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top