Wat te doen tegen jeuk en huidproblemen tijdens de overgang?

De overgang kan diverse huidproblemen veroorzaken, zoals jeuk en droogheid. Ook kan het gevoelig of prikkend zijn. Lees hier onze tips.

Het kan nogal een rollercoaster zijn voor uw lichaam, de overgang. Van de ene op de andere dag ziet u fysieke veranderingen, bijvoorbeeld in uw huid. Terwijl andere organen wel tegen een stootje kunnen en zich snel aanpassen, is dat bij de huid toch net iets anders. Een aantal van diens ijzersterke eigenschappen – waar u jarenlang vast erg blij mee bent geweest – beginnen af te nemen. Het wordt moeilijker om met agressieve factoren van buitenaf (denk: zonnestralen) te dealen, terwijl het lichaam vanbinnen transformeert. In andere woorden, uw huid doet gegeven de omstandigheden al zijn uiterste best. Dus geef vooral niet op. Wij bij Vichy vroegen huidexpert Karolin Koniac om haar advies.

Symptomen van huidproblemen tijdens de menopauze en overgang

Houd tijdens de overgang rekening met het volgende:

- Veranderingen in pH-niveaus in de huid.
- Vermindering van epidermale lipiden, ofwel huidvetten.
- Afname van hyaluronzuur in de huid.

Wat betekent dit allemaal? Terwijl bovenstaande zich voordoet, kunt u vaker last krijgen van irritaties, huiduitslag en een droge huid. Bestaande huidaandoeningen, zoals rosacea of eczeem, kunnen bovendien verergeren. Een oude bekende, maar belangrijk om nog eens te benadrukken: uw huid dient vooral tijdens de overgang volop hersteld, gevoed en gekalmeerd te worden. Dat is zo moeilijk niet. Vetzuren spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het flexibel houden van de huid. Onderzoek wijst uit dat een tekort aan vetzuren kan resulteren in bekende huidaandoeningen, waaronder: atopische dermatitis, acne en psoriasis.

Wat is de oorzaak hiervan?

Hormonen raken tijdens de overgang uit balans, wat vervolgens impact heeft op de hydratatiewaardes van de huid. Naarmate de jaren verstrijken gaat de talgproductie er bovendien op achteruit. Kijkt u in de spiegel en ziet u ineens een doffe huid die ruw aanvoelt? De huid is nu gevoeliger, dus het is tijd om uw huidverzorgingsroutine om te gooien. Dat heeft u zelf in de hand. Vooral in aanloop naar de overgang (ook wel perimenopauze genoemd) treden er een aantal significante veranderingen op. Denk aan: huidverdunning, verstoringen in de microcirculatie (ofwel bloedcirculatie), vermindering van collageen en elastische vezels (wat de huid stevig houdt), glycatie en een lagere talgafscheiding. Het wordt zichtbaar in de huid. Het goede nieuws is weliswaar dat deze symptomen van de overgang verminderd kunnen worden met de juiste huidverzorgingsroutine. In hoeverre dit optreedt, is bovendien ook afhankelijk van genen. Vraag uw moeder hoe zij de overgang heeft ervaren. Het kan heel goed zijn dat u dezelfde symptomen zal ervaren.

Ons stappenplan voor huidverzorging tijdens de overgang

Kies voor huidverzorgingsproducten die rijk zijn aan ceramide of Omega-3- of 6 (denk aan: sheaboter, rijstzemelolie en saffloerzaadolie) die het tekort aan vetzuren in de huid helpen herstellen. Deze vetzuren zijn verantwoordelijk voor de flexibiliteit en het optimaal functioneren van de huidbarrière. Wellicht heeft u ook dagelijkse exfoliatie nodig om de hydratatie van de huid te optimaliseren en om de celvernieuwing aan te sporen terwijl poriën ontstopt worden. Afhankelijk van de staat van de huid, zijn een enzymatische peel en exfoliërende producten voorzien van glycolzuur aanraders. Kies hiernaast voor dagelijkse en wekelijkse huidverzorgingsproducten (crèmes, serums) die zijn voorzien van retinol, groeifactoren zoals fyto-hormonen, aminozuren, Vitamine C, E en A, peptiden en andere moleculen die de tekenen van huidveroudering tegengaan. Hiernaast is het essentieel om een broad-spectrum zonnebrand te gebruiken. Elke dag! En dan hebben we het hier over UVA +++++, voordat u de zon instapt. Deze hoort ook regelmatig opnieuw aangebracht te worden. Maak er een gewoonte van en uw huid zal u dankbaar zijn. Het beschermt de huid namelijk tegen zonschade, toenemende huidverdunning en photo-aging.

Wat kun je verder doen voor een mooiere huid?

Hydrateren is extra belangrijk voor de huid tijdens de overgang. Wie ooit zijn vettige huid vervloekte, mag nu juist blij zijn met een overmatige talgproductie: het houdt de huid vol en gevoed. Hydrateren kan natuurlijk ook van binnenuit. Tips:

1. Gebruik tweemaal daags een zachte cleanser, die het functioneren van de huidbarrière beschermt. Plus, vermijd heet water.
2. Moisturize uw gezicht en lichaam minstens twee keer per dag.
3. Kies producten met ingrediënten die water aantrekken, zoals hyaluronzuur en glycerine.
4. Exfolieer ook een schilferige huid die ruw aanvoelt, want deze neemt waarschijnlijk de ‘dorstlessers’ niet voldoende op bij het aanbrengen. De oplossing: verwijder dode huidcellen van de bovenste huidlaag. Dit kunt u thuis doen – in het comfort van uw eigen badkamer – of bij een professional die zich specialiseert in chemische peels of microdermabrasie. Heel belangrijk: gebruik altijd broad-spectrum zonnebrandproducten na de exfoliatie. Uw dermatoloog kan u hierbij ook van advies voorzien.
5. Overweeg een gezondere lifestyle! Roken, alcohol, overmatige blootstelling aan de zon zonder SPF maken uw huid er niet mooier op en werken een droge huidstructuur in de hand.
6. Start met hydraterende gezichtsmists of spray thermaal water over uw gezicht gedurende de dag. Vermijd ook plekken waar de lucht te droog is. Met andere woorden: knal niet meteen de verwarming of airconditioning aan als u het een beetje koud of warm heeft. Deze watertjes, speciaal voor de huid, kunnen uw huid ondertussen van voldoende vocht voorzien.
7. Vergeet vooral niet goed te eten! Drink voldoende water om uw lichaam volop te hydrateren. Probeer ook meer waterrijke producten en Omega-3 vetzuren toe te voegen aan uw dagelijkse eetpatroon.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE