OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Vitamine C: feiten en fabels op een rij

Vitamine C is een van de meest populaire ingrediënten van het moment, omdat het doeltreffend kan helpen tegen zichtbare tekenen van huidveroudering zoals pigmentvlekken. Er is veel bekend over vitamine C, maar er gaan ook nog steeds veel fabels over het ingrediënt rond. Dat komt ook omdat er verschillende vormen vitamine C bestaan (hierover verderop meer) en vitamine C-producten zijn verkrijgbaar in diverse texturen: zijdezacht, licht plakkerig, romig en olieachtig. Kies voor een textuur die je persoonlijk het fijnst vindt, want vooral consistentie is belangrijk bij het gebruik van vitamine C. Lees verder om alles te weten te komen over dit steringrediënt.

Elke soort vitamine C is hetzelfde

Vitamine C staat op de voorkant van verpakkingen simpelweg aangemerkt als vitamine C, maar op de ingrediëntenlijst kan het net even anders heten: L-ascorbinezuur (pure vitamine C) of een andere naam, zoals ascorbylglucoside, magnesiumascorbylfosfaat , ascorbyltetraisopalmitaat en ga zo maar door. Dit zijn ingrediënten afgeleid van vitamine C, die additieven bevatten om het ingrediënt stabieler of gemakkelijker te absorberen te maken. Let wel, vitamine C kent verschillende gradaties en het heeft daarmee een andere impact op jouw huid. De één is werkzamer dan de ander, de één kan in het begin wat meer irritatie opwekken dan de ander. Ben je niet tevreden over bijvoorbeeld de werkzaamheid of gebruiksbeleving van vitamine C geef dan niet meteen op. Het is dan handig eens te kijken naar het percentage en het pH-niveau in de formule van de versie vitamine C die je hebt gebruikt. Daarna kun je verder gaan met het verkennen van andere soorten vitamine C’s die wel passen bij je huid. Het is een krachtige antioxidant, dus de moeite van het proberen waard.

Vitamine C verhoogt gevoeligheid voor de zon

In zijn pure vorm is vitamine C zuur, en daarom denken veel mensen dat vitamine C-producten alleen 's avonds mogen worden gebruikt. Maar in tegenstelling tot sommige andere zuren is het niet wetenschappelijk aangetoond dat vitamine C gevoeligheid voor de zon verhoogt. Studies tonen zelfs aan dat deze krachtige antioxidant kan helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen uit UV-straling. Wel een goed idee: combineer je vitamine C met een goede SPF tegen zonlicht. Dit betekent ook dat je vitamine C dus op elk moment van de dag kunt aanbrengen. Ben je op zoek naar antioxiderende voordelen (tegen vrije radicalen) gedurende de dag, breng dan 's ochtends aan. Ligt je focus op het verstevigen en verjongen van de huid (aangezien vitamine C de productie van collageen stimuleert) dan kan het een goede optie zijn voor je avondroutine.

Vitamine C verkleurt de huid

Misschien is het je opgevallen dat na het gebruik van sommige vitamine C-producten je huid een beetje oranje kunnen worden. Alsof je net een selftanner hebt aangebracht. Dat klopt ergens wel. L-ascorbinezuur wordt langzaam afgebroken tot een suiker die werkt als een fake tan. Dat effect is weliswaar tijdelijk. Wel handig om op te letten: gebruik je vitamine C-formule voordat deze afneemt in kwaliteit, dus breng consequent aan met een frequentie geschikt voor jouw huid. Was je handen verder direct na het aanbrengen. Het is ook belangrijk om het product gelijkmatig over je gezicht aan te brengen, zodat er geen ongelijke vlekken ontstaan. Hoewel ook die ‘vlekken’ inderdaad dus snel vervagen. De laatste methode die je kunt toepassen in jouw routine: breng een fijne olie over je vitamine C-product aan zodat oxidatie op de huid wordt voorkomen. Je kunt ook kiezen voor een stabielere afgeleide vorm van vitamine C die geen tijdelijke tanning-achtige effecten veroorzaakt.

De huid kan resistent worden voor vitamine C

Hiermee wordt gesuggereerd dat jouw huid een bepaalde weerstand zou opbouwen tegen vitamine C. Die weerstand zorgt ervoor dat je huid went aan het ingrediënt en de stof dus ook minder doeltreffend werkt voor jouw gezicht en hals. Er is nog geen studie die heef aangetoond dat dit ook daadwerkelijk gebeurt met vitamine C. Het is net zoals bij gezond voedsel. Als je dagelijks gezond eet, wordt je lichaam niet resistent tegen de groenten die je binnenkrijgt. Je huid evolueert en de behoeften veranderen, dus je kunt je huidverzorgingsroutine wel van seizoen tot seizoen en in de loop van de tijd aanpassen. Dat hoeft weliswaar niet omdat je huid ‘gewend’ is geraakt aan een vitamine C-product. Je kunt vitamine C zo vaak gebruiken als je wil.

Vitamine C is niet geschikt voor alle huidtypes waaronder een gevoelige huid

Ons lichaam kan niet zelf vitamine C aanmaken, maar heeft het wel nodig. Dus de enige manier om te profiteren van vitamine C is door het te eten of plaatselijk toe te passen. Het goede nieuws is dat vitamine C in principe geschikt is voor alle huidtypes. De truc is om het juiste type vitamine C voor jouw huid te vinden. L-ascorbinezuur moet bijvoorbeeld worden geformuleerd in lagere pH-waarden dan de meeste derivaten. Dus hoewel het een van de krachtigste versies is van vitamine C (zolang het niet oxideert) is het ook een van de meest potentieel irriterende van alle vitamine C-soorten. Met een gevoelige huid kies je liever voor een derivaat met een minder zure formule.

go to top