8 vragen aan de overgangsconsulente

Zegt de huisarts dat je klachten er nou eenmaal bij horen en dat je het dus maar moet uitzingen? Niks daarvan! Overgangsconsulente Lianne Schots vertelt ons precies wat we willen weten over die ene fase uit het vrouwenleven.

Overgangsverschijnselen, waarom herkennen huisartsen die vaak zo slecht?

“Dat is meestal gewoon een kwestie van tijd: als patiënt heb je bij de huisarts maar tien minuten om je verhaal te doen. Daarnaast zijn er huisartsen die zeggen dat ‘het er nu eenmaal bij hoort’. Heel jammer als een vrouw het er dan bij laat zitten. Een overgangsconsulent kan als aanspreekpunt dienen. Wij brengen alle symptomen in kaart en van daaruit kunnen we doorverwijzen naar een huisarts, gynaecoloog, psycholoog of seksuoloog voor verdere zorg.”

Hoe lang duurt de overgang gemiddeld?

“Het merendeel van de vrouwen zit er vanaf haar 45ste tot haar 55ste in. De ergste klachten zijn vaak zo rond je vijftigste. Maar er zijn ook vrouwen die al rond hun veertigste pre-menopauzaal zijn, waardoor hun klachten niet worden herkend als gerelateerd aan de overgang.”

Kent de overgang ook positieve verschijnselen?

“Het is zeker niet alleen maar kommer en kwel. Veel vrouwen zien het echt als een nieuwe fase. Je maakt de balans op, beslist nú om wat anders te doen. De kinderen zijn misschien net de deur uit en je hebt je handen meer vrij. Ook neemt het zorghormoon af, waarmee je als meisje, puber en moeder vol zat. Dat houdt in dat je meer voor jezelf gaat zorgen zonder je daar schuldig over te voelen.”

Wat zijn de minder bekende overgangsklachten?

“Hartkloppingen, of het hebben van een opgejaagd gevoel. Dat hoeft niet altijd aan de overgang gerelateerd te zijn. Het kan ook te maken hebben met een slechte conditie of hartproblemen. Spier- of gewrichtsklachten zijn ook atypische overgangsklachten. Net als slecht slapen. Ook daarvoor geldt trouwens dat het net zo goed te maken kan hebben met vermoeidheid, een primair slaapprobleem of met piekeren. Het is goed om dit verder uit te zoeken.”

Zijn er manieren om nachtelijk zweten te lijf te gaan?

“Er zijn natuurlijk de basisdingen: slapen onder een dun dekbed, het raam open doen en geen dikke pyjama dragen in bed. Daarnaast helpt het om geen alcohol te drinken, 's avonds niet te veel suikers te eten en koffie na het middaguur te laten staan.”

Welke supplementen zijn in deze periode nodig?

“Het is verbazingwekkend hoeveel vrouwen met vitamine D tekort rondlopen. Dit heeft invloed op je botstructuur, immuniteit en weerstand. Verder beschermt omega 3 tegen hart- en vaatziekten. Maar voordat je potten met vitamines gaat inslaan is het belangrijk om te kijken naar je voeding en beweging en naar je alcohol- en nicotinegebruik. Daarmee maak je het grootste verschil.”

Moeten we wel of niet aan de hormonen bij ernstige klachten?

“Het gaat erom wat een vrouw zelf wil en in welke fase ze zit. Menstrueert ze nog? Wat is haar leeftijd? Heeft ze kanker gehad of trombose? Als een vrouw ouder dan zestig is, wordt het eigenlijk nooit geadviseerd om nog aan hormonen te beginnen. En als je het gebruikt, dan ook niet langer dan vijf jaar. Het is maatwerk, maar het is jammer dat hormonen zo lang in een slecht daglicht hebben gestaan. Mocht je het om wat voor reden niet kunnen of willen gebruiken, dan loont het de moeite om een orthomoleculair therapeut te laten kijken of plantaardige oestrogenen uitkomst kunnen bieden.”

Waarom wordt onze huid een stuk droger en kwetsbaarder?

“Dat komt omdat ons oestrogeengehalte een stuk lager is. Dat heeft invloed op de soepelheid en kwetsbaarheid van de huid. Het is tijdens de overgang extra belangrijk om de huid goed te hydrateren en te verzorgen.”

Meer weten over de overgang? Download nu gratis de speciale editie van Saar Magazine met adviezen en informatie en een mooie interview reeks met vrouwen in de overgang. Klik hier om het magazine te downloaden.

De redactie

De oplossing van Vichy

NEOVADIOL

Na de overgang
Lipidenaanvullende, anti-verslapping - dagcrème

Dagcrème - Dagcrème

Lipidenaanvullend. Vermindert huidverslapping. Voedt. Voor alle huidtypes