OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is Vitamine K?

Als je een beetje thuis bent in huidverzorging heb je vast gehoord van vitamine C, A en E. Maar als je het alfabet verder afgaat dan kom je ook uit bij een andere vitamine die veel zou kunnen doen voor je huid. We hebben het hier over vitamine K, een vitamine die een belangrijke rol speelt bij verschillende lichaamsfuncties. Het speelt bijvoorbeeld een sleutelrol bij nodige bloedstollingen en het voorkomen van overmatig bloeden. Wat is vitamine K precies? In feite een groep verbindingen. De belangrijkste van deze verbindingen blijken vitamine K1 en vitamine K2 te zijn. Een vitamine K-tekort komt zelden voor, dus daar hoef je niet zo snel bang voor te zijn. Wel komt dit ingrediënt steeds meer terug in lotions en met name oogcrèmes die helpen tegen rimpels en donkere kringen onder de ogen. In een notendop: van deze specifieke vitamine wordt gedacht dat het een antioxiderende werking heeft, waardoor het een anti-aging functie heeft. Het helpt in ieder geval wondjes sneller genezen en het helpt bij donkere kringen onder de ogen. Wat de exacte werking is van vitamine K? Wat vitamine K precies doet voor je huid? En wat je kunt verwachten als je een vitamine-K-crème koopt? Dat leggen we je in dit artikel allemaal uit.

Wat zijn de voordelen van Vitamine K voor je huid?

Het is aangetoond dat vitamine K ontstekingsremmend werkt door een beschermend effect uit te oefenen tegen oxidatieve stress door de vorming van reactieve zuurstofsoorten (vrije radicalen) te blokkeren. Oxidatieve stress in de huid speelt een grote rol bij het verouderingsproces. Oxidatieve stress wordt ook veroorzaakt door UV-straling. Smeer dus altijd goed met SPF.

Hiernaast wordt meer en meer bekend dat vitamine K kan helpen om hardnekkige kringen onder de ogen te helpen vervagen. De meeste huidverzorgingsproducten met vitamine K zijn oogcrèmes die beweren het gebied onder de ogen te verhelderen. In theorie zou dit het gevolg moeten zijn van de effecten die de vitamine heeft op het bloedstollingsproces. Plus, de invloed die het uitoefent op het bloed dat zich verzamelt in de kleine bloedvaten onder het oog. Het wordt als goede behandelmethode gezien voor donkere kringen en ook pigment onder de ogen.

Vaak wordt de vitamine K in deze type oogcrèmes ook gecombineerd met andere oplichtende huidingrediënten zoals cafeïne, retinol, vitamine C en E. Vichy’s Minéral 89 Ogen bevat bijvoorbeeld cafeïne en vermindert zowel donkere kringen als fijne lijntjes bij de ogen.

Waarom en wanneer is het van belang?

Vitamine K is een belangrijke factor bij de gezondheid van botten en wondgenezing. Dit is de voornaamste rol. Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die eiwitten maakt voor gezonde botten en een normale bloedstolling. Volgens de Harvard School of Public Health helpt vitamine K bij de productie van vier van de dertien eiwitten die nodig zijn voor de bloedstolling. Je kunt ervoor kiezen om vitamine K crème te gebruiken op donkere kringen en als anti-aging lotion. Dit is cosmetisch, niet noodzakelijk voor je gezondheid.

Vitamine K tekort

Een tekort aan vitamine K is zeldzaam en komt voornamelijk voor bij pasgeboren baby's, mensen met een ernstige opnamestoornis en patiënten die langdurig antibiotica hebben geslikt. Symptomen geassocieerd met een vitamine K tekort zijn: een vertraagde bloedstolling, een bloedneus of bloedend tandvlees, snel blauwe plekken, overmatig bloeden uit wonden en zware menstruaties. Mocht je een tekort vermoeden, maak dan snel een afspraak met je huisarts.

Wat is de toepassingswijze?

Hoe, wat en wanneer met vitamine K. Als algemene vuistregel kun je een vitamine K crème kopen en tot twee keer per dag gebruiken. Bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds als oogcrème, omdat dit bestanddeel momenteel vooral in verhelderende oogcrèmes wordt aangetroffen. Zoek voor de beste resultaten naar formules waarbij de vitamine K wordt gecombineerd met andere oplichtende ingrediënten zoals cafeïne, arnica, vitamine C of zelfs retinol ofwel vitamine A. Dit zou de penetratie en werking van vitamine K ook kunnen verbeteren.

De werking van Vitamine K

Wat doet vitamine K nu precies: het bevordert het zogenaamde cellulaire metabolisme en het heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Hiernaast bevordert het dus de wondgenezing en het heeft mogelijk enkele antioxiderende eigenschappen. Vitamine K heeft dus zeker wel zo zijn voordelen voor de huid. De vitamines rol bij de bloedstolling kan het ook gunstig maken om donkere kringen onder de ogen te minimaliseren. Het is zeker de moeite waard om eens te proberen als je het gebied onder de ogen meer wilt helpen verhelderen.

Waar moet je op letten?

Er wordt nog druk onderzocht wat voor positieve effecten vitamine K allemaal heeft op de huid, maar het smeren of slikken van vitamine K heeft geen echte bijwerkingen. Tenzij je er allergisch voor bent, is het veilig voor alle huidtypes.

Wel belangrijk: iedereen met een risico op bloedstolsels dient zijn of haar arts te raadplegen voor vitamine K te gebruiken. Doorgaans kan het in ieder geval geen kwaad om het eens uit te proberen. Handig om te weten: je kunt ook simpelweg meer vitamine K in je voeding opnemen. Waar zit vitamine K zoal in: groene bladgroenten, zoals boerenkool, spinazie, snijbiet, peterselie, romaine- en bladsla, maar ook in vis, vlees, eieren en verschillende ontbijtgranen.

Voor een dosis krachtige antioxidanten in je huidverzorging kun je ook kiezen voor het Liftactiv H.A. Epidermic Filler serum met anti-oxidatieve werking, Minéral 89 Ogen bevat mineraliserend water dat de huid versterkt en met behulp van hyaluronzuur en caffeïne wallen tegengaat.

De oplossing van Vichy

Minéral 89 Ogen: Revitaliseert   en versterkt de oogcontouren

Minéral 89 Ogen: Revitaliseert en versterkt de oogcontouren

Jouw dagelijkse versterking voor een frissere blik.

( 71 beoordelingen )

go to top