PUISTEN VOORKOMEN: 11 SIMPELE TIPS VOOR EEN MOOIERE HUID

Vind hier onze 11 beste tips om het primaire symptoom van acne, puistjes, te voorkomen.

HOE ONTSTAAN PUISTEN?

Als de talg in een talgklier niet goed kan worden weggewerkt en komt vast te zitten dan ontstaat er een verstopping en uiteindelijk een puistje. Wordt het puistje ook groot en rood dan is deze waarschijnlijk besmet met bacteriën. Simpelweg omdat bepaalde bacteriën die in ons milieu en in de gebruikelijke bacterieflora van onze huid voorkomen zich voeden met talg. Vervolgens vermeerderen zij dan snel in de talgklier en veroorzaken daar een ontsteking.

TIPS OM PUISTJES TE VOORKOMEN

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Met de volgende tips kun je puistjes zoveel mogelijk voorkomen.

Tip 1: Pak je rust
Probeer stress te voorkomen, want dit kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en je huid daardoor onrustiger maken.

Tip 2: Eet gezond
Denk hierbij aan volwaardige, gevarieerde voeding met veel groenten en fruit bomvol vitaminen zoalsvitamine C.

Tip 3: Goede huidverzorging
Met passende dagelijkse gezichtsverzorging voor jouw huidtype voorkom je dat de poriën verstopt raken. Begint er toch een puistje op te komen: stip deze dan aan metNormaderm Anti-Onzuiverheden Pasta. Het puistje verdwijnt hierna zichtbaar binnen 48 uur. Dit middel is niet bedoeld voor je hele gezicht, maar om een opvallende pukkel uit te drogen en te desinfecteren zodat deze snel verdwijnt van binnenuit. Zo voorkom je dus dat een onderhuids puistje groter wordt.

Tip 4: Blijf van je huid af
Gemiddeld 65 keer per dag, zo vaak raken we dagelijks geheel onbewust onze huid aan. Niet handig, want hiermee wordt het risico op een bacteriële besmetting (en dus puistjes) vergroot. Om die reden is het ook handig je handen zo vaak mogelijk te wassen. Bacteriën zitten namelijk overal, op een toetsenbord, op het autostuur, op een mobiele telefoon. Regelmatig handen wassen is dus belangrijk.

Tip 5: Gebruik geen zeep
Kies liever voor specifieke verzorgingsproducten tegen onzuiverheden, zoalsVichy’s Normaderm-lijn. Zeep of andere harde zeepproducten schuren de huid en verwijderen de hydrolipide-laag die de huid beschermt tegen uitdroging. De barrièrefunctie wordt hierdoor aangetast en dat betekent vrij spel voor schadelijke invloeden van buitenaf (vrije radicalen, bacteriën, etc.).

Tip 6: Knijp puistjes niet uit
Door een puistje uit te knijpen, worden bacteriën over het gezicht verspreid. Hierdoor verhoogt de kans op infectie en littekens.

Tip 7: Kies niet voor huis- tuin en keukenmiddeltjes
Sla pure alcohol, citroen of tandpasta over bij een acne-gevoelige huid. Met deze middelen kun je de huid namelijk uitdrogen. Bovendien kan er meer roodheid of vervelende irritaties ontstaan.

Tip 8: Gebruik een dagcrème
Het is nooit goed voor de huid als deze gehydrateerd raakt, wat zekerook kan voorkomen bij een vette huid. Mist de huid vocht dan geeft deze een signaal af dat er meer talg moet worden aangemaakt waardoor je in een vicueuze cirkel belandt met meer kans op puistjes. Kies voor een dagcrème voor een onzuivere huid. Dit is een fijne dagcrème voor alle typen imperfecties: mee-eters, poriën, glimmende huid, roodheid, vlekjes en een onregelmatige teint.

Tip 9: Smeer geen scheerschuim op zeepbasis
Wanneer je puistjes hebt, kan scheren de huid nog verder irriteren. Dit komt omdat de zeep de huid schuurt en daarmee een overproductie van talg stimuleert. Daarmee loop je dus meer kans op puistjes.

Tip 10: Vergeet nooit je make-up te verwijderen
Make-upresten van foundation of concealer verstoppen de poriën van de huid en verhogen de kans op het verschijnen of ontsteken van een puistje. Kies liefst voorhypoallergene make-up en vooral niet-comedogene producten om je huid te reinigen. Nog een tip: pas make-up toe om de aandacht te trekken naar dat deel van het gezicht waar geen pukkeltje te zien is, zoals je ogen.

Tip 11: Stop met roken
Dat roken een ongezonde gewoonte is, staat buiten kijf. Je ziet het terug in je gezicht met rimpels en ook onzuiverheden. Stop met roken: dit is veruit de beste manier om je gezicht opnieuw te laten stralen en het onzuiverheden lastig te maken terrein te winnen.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE