Salicylzuur crèmes en serums

Als je een acne-gevoelige huid hebt dan is de kans groot dat je weleens van het ingrediënt salicylzuur hebt gehoord. Salicylzuur werkt namelijk goed tegen onzuiverheden, diep in de poriën.

Het is een soort chemische exfoliant die bèta-hydroxyzuur (ook bekend als BHA) wordt genoemd en die de poriën ontstopt. Het bestanddeel, dat bijvoorbeeld voorkomt in salicylzuur crèmes en salicylzuur serums, wordt afgeleid van wilgenschors, wintergroene bladeren of zoete berkenschors. Het is ook oplosbaar in olie, wat betekent dat het gemakkelijk door mogelijk verstoppende talg op de huid heengaat. Salicylzuur kan zo dode huidcellen en vuil verwijderen dat zich in de loop van de tijd heeft opgehoopt.
Salicylzuur wordt verwerkt in tal van cosmetische en medicinale producten, zoals reinigingsmiddelen, toners en peelings. Maar ook salicylzuur crèmes en serums. Lees hier wat salicylzuur voor jouw huid kan doen.

Salicylzuur: voordelen

Salicylzuur en salicylzuur crème hebben een aantal voordelen, vooral als je een acne-gevoelige huid hebt. Salicylzuur is in olie oplosbaar, zodat het diep in de poriën (follikels) kan doordringen en verstoppingen binnenin kan afbreken.

Hiernaast exfolieert het ook het huidoppervlak voor een egalere, verfijnde teint. Dit betekent dus dat salicylzuur een mooie aanvulling is voor een huid die vatbaar is voor verstoppingen. Salicylzuur en daarmee salicylzuur crèmes (alsook andere producten zoals salicylzuur reiniger) zijn ontstekingsremmend, dus het is ideaal voor aandoeningen die vatbaar zijn voor ontstekingen zoals acne en rosacea.

Crème met salicylzuur

Er bestaan crèmes met salicylzuur, zoals Vichy’s Corrigerende Verzorging tegen Onzuiverheden. Deze vochtinbrengende crème (want het is heel belangrijk om een onzuivere huid gehydrateerd te houden) tegen puistjes en mee-eters is verrijkt met een ultralichte stof genaamd Airlicium, een innovatie die werkt om talg te verspreiden en te absorberen. Hiernaast bevat het matterende ingrediënten voor een soft focuseffect en LHA salicylzuur (1,5%) die de vette huid gericht aanpakt.

Je vindt salicylzuur ook vaak in reinigers, lotions en serums. Afgezien van het vernietigen van bacteriën onder het huidoppervlak (om bestaande puistjes te verminderen en toekomstige puistjes te voorkomen), bezit salicylzuur dus sterke exfoliërende eigenschappen die de huid glad, zacht en egaal houden. Deze LHA heeft bovendien ontstekingsremmende voordelen, die kunnen helpen bij het kalmeren van de huid en het verminderen van de rode, ontstoken bultjes die gepaard gaan met acne.

Wat betreft acne: mensen met een donkere huidskleur hebben de neiging om donkere vlekken (of post-inflammatoire hyperpigmentatie) te krijgen nadat een puistje is genezen. Salicylzuur kan dan in hogere concentraties worden gebruikt als een chemische peeling om acnelittekens en ook melasma (zwangerschapsmasker, pigmentvlekken) en in specifieke concentraties (alleen op recept) huidaandoeningen zoals psoriasis, roos, wratten en cystische acne mee te behandelen. In dat geval kan salicylzuur ook als crème worden meegegeven door de dermatoloog.

Salicylzuur werkt doeltreffend op acne, maar het heeft ook een paar nadelen. Een paar van de meest voorkomende bijwerkingen van salicylzuur zijn droogheid, branderigheid en irritatie. Wees daarom voorzichtig met salicylzuur als je een droge of een gevoelige huid hebt. Wil je een droge huid exfoliëren dan kan glycolzuur beter geschikt zijn voor jou. Bovendien kan salicylzuur je huid gevoeliger maken voor verbranding in de zon. Het is dus noodzakelijk om je blootstelling aan de zon zoveel mogelijk te beperken en dagelijks een breedspectrum zonnebrandcrème zoals UV-Age Daily te gebruiken.

Salicylzuur serum

Salicylzuur kan ook worden verwerkt in een serum, dat extra krachtig werkt. Serums zijn namelijk doorgaans meer geconcentreerd dan crèmes en bevatten actieve ingrediënten, waaronder salicylzuur. Serums zijn speciaal geformuleerd om een bepaald huidprobleem, zoals puistjes of pigmentvlekken, aan te pakken. Serums tegen acne-symptomen zullen daarom vaak salicylzuur bevatten.

Salicylzuur is een keratolytisch middel dat de pH van de huid verlaagt, de hydratatie en het proces van afschilfering (het afstoten van dode huidcellen) verhoogt. Het kan ook keratinepluggen (bekend als keratosis pilaris) direct oplossen en huidcellen reguleren om acne en puistjes te bestrijden.

Keratosis pilaris & salicylzuur: crèmes

Zoals net genoemd, kunnen salicylzuur en daarbij salicylzuur crèmes dus ook worden ingezet bij keratosis pilaris. Keratosis pilaris is een veelvoorkomende huidaandoening die ervoor zorgt dat er ruw aanvoelende bultjes op de huid verschijnen.

Deze kleine bultjes of puistjes zijn eigenlijk dode huidcellen die de haarzakjes verstoppen. Ze lijken soms rood of bruin van kleur. Keratosis pilaris wordt vaak aangetroffen op de bovenarmen, dijen, wangen of billen. Het is niet besmettelijk en deze bultjes veroorzaken meestal geen ongemak of jeuk.

Keratosis pilaris komt meestal voor in de winter, in een droger, ruwer klimaat. Er is geen remedie voor, maar je kunt de bultjes wel verminderen. Probeer medicinale crèmes verkrijgbaar bij de apotheek die ureum, melkzuur, alfahydroxyzuur of salicylzuur bevat.

Deze salicylzuur crèmes helpen dode huidcellen los te maken en te verwijderen. Hiernaast hydrateren en verzachten dit soort salicylzuur crèmes de droge huid ook. Body washes met glycolzuur of salicylzuur kunnen er ook voor zorgen dat je huid gladder aanvoelt en er verfijnder uitziet. AHA-glycolzuur verwijdert dode huidcellen op het oppervlak, terwijl salicylzuur zich een weg baant naar de diepere huidlagen om zich te richten op de keratine die verantwoordelijk is voor keratosis pilaris.

De beste salicylzuur crèmes en serums van Vichy

Vichy heeft dus een salicylzuur crème in het assortiment voor een acne-gevoelige huid: de Corrigerende Verzorging tegen Onzuiverheden. Een andere doeltreffende salicylzuur crème van Vichy: Phytosolutions Dubbel Verbeterende Dagelijkse Verzorging met salicylzuur én hyaluronzuur (dat weer hydraterend werkt) van natuurlijke oorsprong.

Klinisch onderzoek wijst uit dat deze crème met salicylzuur bij regelmatig gebruik mee-eters, imperfecties en restlittekentjes sterk terugbrengt. Verder heeft Vichy geen salicylzuur serum, maar wel de lijn Normaderm met reinigingsmiddelen en toners verrijkt met salicylzuur. Reinig de huid bijvoorbeeld met de Matterende Vulkanische Reiniger met klei en sluit je reinigingsbeurt af met Normaderms Zuiverende Lotion die ook salicylzuur bevat.

De redactie

De oplossing van Vichy

NORMADERM

Corrigerende Verzorging tegen Onzuiverheden

Dagcrème - Tegen onzuiverheden

Een complete dagcrème voor de vette huid en tegen onzuiverheden die de 5 symptomen van de onzuivere, volwassen huid met puistjes, vermindert. Voor volwassen vrouwen die last hebben van een vette huid met onzuiverheden.

NORMADERM

Zuiverende Lotion

Gezichtslotion - Reiniging

De zuiverende lotion van Normaderm is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van de onzuivere huid en voor het behandelen van grove poriën.