OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Salicylzuur tegen acne: voor een egale, stralende huid

Er zijn twee klassen van zuren die onder meer helpen bij acne en die je veel tegenkomt in verzorgingsproducten: bètahydroxyzuren (BHA's) en alfahydroxyzuren(AHA's).
Salicylzuur is een bèta-hydroxyzuur en is heel doeltreffend bij de behandeling van acne. Het is een natuurlijke stof, afgeleid van wilgenbast. Het hoort bij een klasse ingrediënten die salicylaten worden genoemd. En nu wordt het interessant: deze structuur is belangrijk omdat het salicylzuur beter oplosbaar maakt in olie, zodat het in de poriën van de huid kan doordringen. Dat is zeer effectief bij acne.

Zowel alfa- als bèta-hydroxyzuren exfoliëren de huid, maar AHA's (zoals glycolzuur en melkzuur) zijn oplosbaar in water, terwijl BHA's in olie oplosbaar zijn. Over het algemeen dringen in olie oplosbare ingrediënten gemakkelijker door de lipidenlagen tussen de huidcellen. Met andere woorden, in olie oplosbare ingrediënten kunnen dieper in de huid doordringen dan hun in wateroplosbare tegenhangers.

In een notendop: AHA's werken goed op het huidoppervlak om oude, dode huidcellen los te maken en een frisse, nieuwere huid te laten zien aan het oppervlak. Salicylzuur werkt dieper en het kan de poriën binnendringen om ze te ontstoppen. In dit artikel lees je alles over salicylzuur en wat het kan betekenen voor acne en puistjes.

Wat doet salicylzuur tegen een onzuivere huid?

Salicylzuur kan dus diep in je huid doordringen om daar zijn werk te doen. Deze kwaliteit is precies wat salicylzuur zo'n krachtig ingrediënt maakt voor het aanpakken van acne, en dan met name mee-eters en puistjes (met een wit kopje).

Zodra salicylzuur de huid binnendringt, lost het huidresten op die de poriën verstoppen. Hiernaast werkt het als een ontstekingsremmer en helpt het ook om rode, ontstoken puistjes sneller te laten verdwijnen. Het ingrediënt kan zo diep in de huid doordringen dat het de verbindingen tussen huidcellen verbreekt. Zodra salicylzuur de huid is binnengedrongen, kan het zure deel van het molecuul een deel van de intercellulaire 'lijm' oplossen die de huidcellen bij elkaar houdt. Daarmee kan de bron van acne worden aangepakt.

Deze afbraak van huidcellen bevordert bovendien exfoliatie. Salicylzuur wordt namelijk beschouwd als een keratolytisch medicijn, ideaal voor diepe exfoliatie. Keratolytische medicijnen veroorzaken verzachting en vervelling van de bovenste laag huidcellen.

Salicylzuur bij acne maakt ook desmosomen (aanhechtingen tussen cellen in de buitenste huidlaag) los en breekt ze af. Dit stimuleert exfoliatie en het ontstoppen van poriën. Hiermee voorkom je ook puistjes en mee-eters.

Wat doet salicylzuur voor acne?

Acne is een huidaandoening, waarvan puistjes en mee-eters in meerdere of mindere mate de symptomen zijn. Zoals al besproken, kan salicylzuur veel doen om de symptomen van acne in de basis te voorkomen en te verwijderen. Salicylzuur behandelt acne door verstopte poriën te ontstoppen.

Twee bekende ingrediënten tegen acne, salicylzuur en benzoylperoxide, kunnen naast elkaar worden gebruikt maar werken net iets anders. Salicylzuur verwijdert dode huidcellen die de poriën verstoppen. Terwijl benzoylperoxide vooral bacteriën doodt.

Beiden pakken de oorzaak van het probleem, milde of ernstige acne, aan. In overleg met je dermatoloog zou je daarom bijvoorbeeld de ene nacht een product met salicylzuur kunnen gebruiken en de volgende nacht een product met benzoylperoxide. Zo ontdoe je de huid van zowel dode huidcellen en bacteriën. Heb je last van hormonale acne dan is salicylzuur meestal zeer effectief.

Wat doet salicylzuur voor puistjes?

Salicylzuur werkt het allerbest op puistjes met een wit kopje en mee-eters. Er zijn in essentie drie factoren die bijdragen aan acne: een abnormale vervelling van huidcellen, overmatige vettigheid en de werking van P. acnesbacteria.

Salicylzuur helpt bij de eerste oorzaak door het type huidresten op te lossen dat de poriën verstopt en acne veroorzaakt. Daarom werkt salicylzuur dus ook heel goed tegen puistjes. Salicylzuur kan de keratinepluggen direct oplossen en de huidcellen reguleren. Het is enigszins effectief voor cystische acne vanwege de antibacteriële activiteit, maar salicylzuur werkt vooral goed op klassieke mee-eters en puistjes.

Helpt salicylzuur bij gistpuistjes?

Gistpuistjes (ook bekend als Pityrosporum folliculitis of Malassezia folliculitis) zijn geen gewone puistjes of acne. Hoewel het veel op hormonale acne of bacteriële acne lijkt.

Terwijl bacteriën terugkerende acne veroorzaken, worden gistpuistjes veroorzaakt door een overgroei van een andere abnormale huidflora: schimmel. Deze schimmel veroorzaakt een infectie van de haarzakjes die lijkt op acne-achtige rode bultjes met af en toe puistjes. In tegenstelling tot bij echte acne, waarbij je veel verschillende soorten acne-laesies bij elkaar kunt zien (mee-eters, papels, cysten), zijn gistpuistjes vaak uniform van uiterlijk en bovendien jeuken ze vaak.

Mensen met gistpuistjes doen er goed aan op zoek te gaan naar een reinigingsmiddel dat salicylzuur bevat. Salicylzuur is een keratolytisch middel dat wordt gebruikt bij acne maar ook schimmelinfecties van de huid. Het veroorzaakt afschilfering van de stratum corneumlaag van de huid, wat resulteert in het verwijderen van dode huidcellen samen met de schimmels.

Gezichtsreiniger met salicylzuur

Salicylzuur kun je in verschillende producten vinden: van salicylzuur crèmes tot reinigers. Een gezichtsreiniger met salicylzuur helpt dus bij acne, bij puistjes en mee-eters en zelfs bij gistpuistjes veroorzaakt door schimmel. Vichy’s Phytosolution Intensief Zuiverende Gel bevat BHA salicylzuur naast mineraliserend water en zink. Deze dagelijkse gezichtsreiniger met salicylzuur is speciaal ontwikkeld voor een vette, onzuivere (en hiernaast ook een gevoelige) huid. Het verwijdert onzuiverheden, waaronder vuil, stof en vervuilende deeltjes. Dat zorgt ervoor dat de huid schoon aanvoelt en er frisser, helderder en matter uitziet.
Mede dankzij het salicylzuur in deze gezichtsreiniger lijken mee-eters al na een maand gebruik minder prominent en ogen de poriën niet verstopt. Met BHA salicylzuur en zink gluconaat, heeft deze gezichtsreiniger een reinigende basis van plantaardige oorsprong.
De Normaderm-lijn bevat meerdere producten met salicylzuur geschikt voor een acne-gevoelige huid, zoals een zuiverende lotion met salicylzuur.

Wilt u zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij uwdichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service. Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • Hyalu-Masker

  LIFTACTIV SPECIALIST

  Hyalu-Masker

  Gezichtsmasker

  Met 1% hyaluronzuur

 • Verfraaiende verzorging tegen onzuiverheden - Normaderm Anti-Onzuiverheden Dagcrème - Vichy Normaderm
 • go to top