OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Salicylzuur: het ingrediënt voor een vette huid en acné

‘Zuur’ klinkt wat agressief, maar elk huidtype is gebaat bij een bepaald type zuur als ingrediënt – van Hyaluronzuur voor een vochtarme huid tot Salicylzuur in het geval van een vette huid met mee-eters en pukkeltjes. Salicylzuur is bekend in de cosmetische industrie; je vindt het in talloze producten terug. Salicylzuur + Acné wordt vaak gezien als ijzersterk team, waarbij het bestanddeel Salicylzuur een van de belangrijkste spelers is in de strijd tegen huidaandoening acné. Stip een pukkeltje ’s avonds aan met Salicylzuur (bijvoorbeeld in de vorm van Vichy’s Hyaluspot, met handige applicator) en de volgende dag kan deze al verdwenen zijn. Opgedroogd, en veel minder goed zichtbaar. Zie je dit ingrediënt op het etiket van je huidverzorging staan dan betekent dit dat je een micro-exfoliant te pakken hebt. Het is hiernaast een antioxidant die in de natuur voorkomt en al decennialang bekend staat om zijn magische werkingen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over Salicylzuur. Zodat je zelf vervolgens de overweging kunt maken: wel of niet toevoegen aan je dagelijkse beautyroutine.

‘Salicylzuur is een kleurloos, kristalachtig zuur en antioxidant dat van nature voorkomt in wilgen’

Wat is Salicylzuur?

Salicylzuur is een kleurloos, kristalachtig zuur dat hiernaast verwant is aan Glycolzuur – beiden vallen ze onder de Beta Hydroxy Acids (BHA’s). In feite is Salicylzuur een antioxidant dat in verschillende planten voorkomt, waaronder de wilg. Planten gebruiken deze stof in hun afweermechanisme om zich te beschermen tegen plantetende dieren en als natuurlijk conserveermiddel. Vroeger werd het ook gebruikt als conserveermiddel in ons voedsel, maar dat is in de EU niet meer toegestaan. Salicylzuur staat, in hoge concentraties, ook wel bekend om zijn pijnstillende en koortstremmende werking. In de oudheid wist men al van de genezende eigenschappen van deze stof, dat ook een belangrijk bestanddeel is in medicijn ‘aspirine’. Het wordt toegepast om acné te verhelpen, maar in hoge dosis ook bij de behandeling van wratten en likdoorns.

Waar zit Salicylzuur in en is het veilig?

Zoals hiervoor genoemd: het is een natuurlijk zuur dat voorkomt in de natuur, maar het kan ook synthetisch geproduceerd zijn. Huidverzorging voor thuis (zoals Vichy’s Normaderm-lijn) heeft een lage maar doeltreffende concentratie Salicylzuur, geheel veilig voor gebruik. In zijn natuurlijke habitat vind je Salicylzuur dus in wilgenbast, maar ook in verscheidene voedingsmiddelen waaronder paddenstoelen, blauwe bessen en amandelen. Er zit echter hooguit een milligram salicylzuur per 100g in deze voedingsmiddelen. 

‘Salicylzuur werkt het beste op mee-eters en grotere ontstekingen op elk huidtype, waaronder ook een gevoelige huid die tegelijkertijd vet is’

Waarom Salicylzuur bij acné?

Als Salicylzuur in de juiste concentratie en formule wordt toegepast dan kan antibacteriële Salicylzuur een glansrol spelen in het tackelen van acné. Dit zuur helpt namelijk bij het ontstoppen van de poriën en het verminderen van een overmatige talgproductie. Het is een krachtig wapen in de strijd tegen onzuiverheden, dat ook roodheid en irritaties kan kalmeren. Salicylzuur wordt vaak getipt door dermatologen bij de behandeling van acné, omdat het extra goed werkt op mee-eters en grotere ontstekingen. Op elk huidtype, overigens, dus ook in het geval van een gevoelige huid die tegelijkertijd vet is.

Wat doet Salicylzuur voor de huid?

Salicylzuur heeft verschillende effecten op de huid waardoor het een veelgebruikt bestanddeel is in verschillende cosmetische producten. Een aantal belangrijke eigenschappen van producten met Salicylzuur zijn:

Salicylzuur verzacht de huid

De hoornlaag van je huid wordt zachter, hierdoor kunnen schilfers op de huid gemakkelijker loslaten.

Salicylzuur helpt bij huidaandoeningen waaronder eczeem

In hoge doseringen kan Salicylzuur medische aandoeningen zoals een extreem droge huid, psoriasis en eczeem verzachten of zelfs oplossen.

Salicylzuur exfolieert en ontstopt poriën

Salicylzuur is een exfoliant. Het zorgt ervoor dat dode huidcellen van de huid worden verwijderd, zodat deze de poriën niet verstoppen.

Salicylzuur helpt acné voorkomen

Smeer een verzorgingsproduct met Salicylzuur op en het lost vetten op de huid op. Daarom is het ideaal voor de vette huid. Salicylzuur lost ook talg op en het helpt om puistjes, mee-eters of acné in zijn geheel te voorkomen.
‘Nog een voordeel van Salicylzuur: het verwijdert ongezonde huidcellen en ondersteunt hiernaast de aanmaak van nieuwe huidcellen’

Alle voordelen van Salicylzuur op een rij

In combinatie met andere producten zorgt Salicylzuur ervoor dat actieve bestanddelen in producten of een medicijn beter in de huid trekken, omdat de hoornlaag zachter wordt. Nog een voordeel van Salicylzuur: het verwijdert ongezonde huidcellen en het ondersteunt de aanmaak van nieuwe huidcellen. Exfoliëren met een exfoliant met Salicylzuur (of Glycolzuur) noemt men ook wel een chemische peeling. Als je kiest voor een mechanische peeling, oftewel scrubben, dan verwijder je vaak onbedoeld ook gezonde huidcellen. En die huidcellen heb je nodig voor een mooie, stralende, acné-vrije huid.

Welke producten met Salicylzuur werken het beste?

Zowel de exfoliërende werking als de vetoplossende eigenschappen maken Salicylzuur een perfect ingrediënt voor producten speciaal voor de vette huid en voor de huid met neiging tot acné. De huid wordt zachter, vetten worden opgelost en dode huidcellen worden verwijderd. Hierdoor raken poriën ook niet zo snel verstopt. Het ingrediënt komt daarom terug in de meeste producten van Vichy’s anti-onzuiverheden lijn Normaderm, zoals Normaderm Corrigerende Verzorging tegen acné en de Normaderm reinigingsgel. Andere producten waar Salicylzuur in verwerkt is bijvoorbeeld de scheerschuim van Vichy Homme voor mannen met een onzuivere huid die last hebben van puistjes of mee-eters.

Wilt u zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij uw dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service. Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • Hyalu-Masker

  LIFTACTIV SPECIALIST

  Hyalu-Masker

  Gezichtsmasker

  Met 1% hyaluronzuur

 • Verfraaiende verzorging tegen onzuiverheden - Normaderm Anti-Onzuiverheden Dagcrème - Vichy Normaderm
 • go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERING ALGORITME ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om jouw huid
  te analyseren

  Neem een selfie

  Vul je huidprofiel in

  Ontdek jouw persoonlijke huidverzorgings
  advies

  Fijne lijntjesJouw sterke punten
  Rimpels van
  de oogzone
  Jouw prioriteit
  Verminderde
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4