OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

De pil tegen acne: een slim en doeltreffend idee?

Acne tegengaan

Orale anticonceptie, beter bekend als de pil, wordt soms ook voorgeschreven als remedie tegen acne. Terecht of onterecht? Het is logisch dat veel acne patiënten naar een ‘magische pil’ zoeken tegen acne, want acne kan je huid (en daarbij ook zelfvertrouwen) behoorlijk aantasten. Deze huidaandoening is niet alleen voorbehouden aan de jeugd, hormonale volwassenacne bestaat en kan bijzonder volhardend zijn. Zelfs met goede verzorging. Wordt dit niet behandeld dan kan het zelfs leiden tot littekens en emotionele stress. Een prangende vraag bij mensen die worstelen met acne is daarom: zou de pil niet kunnen helpen bij acne? Vaak genoeg worden hier namelijk zeer goede resultaten mee geboekt. En stel, je wil inderdaad anticonceptie slikken voor huidproblemen zoals acne: hoe kies je dan voor veilig en effectief? Dr. Brigitte Letombe, gynaecologe van het CHRU van Lille, schijnt graag licht op de materie.


Hoe kan de anticonceptiepil tegen acne helpen?

Het innemen van anticonceptie (tegen acne), of andere vormen van anticonceptie, vermindert hormoonschommelingen. Hierdoor wordt er een stabiele stroom van hormonen vrijgegeven gedurende de maand. Hiernaast bevat anticonceptie zowel oestrogeen als progesteron, dat het aantal androgenen in een mensenlichaam verlaagt. Dit resulteert vervolgens in minder talg, en daardoor minder acne. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de pil tegen acne een effectieve methode is om zowel ontstekingsgevoelige, hormonale acne en niet-ontstekingsgevoelige acne te behandelen.

Pil tegen acne: waarop letten voordat je begint?

Dr. Letombe heeft gelijk een belangrijke kanttekening: ‘We moeten oppassen met generalisaties, want “de pil” omvat meerdere soorten anticonceptie die – afhankelijk van hormonen en doseringen – zeker niet allemaal hetzelfde effect op de huid hebben. Hoe dat zit: een pil die alleen maar progestativa bevat, kan de talgproductie bevorderen en daarmee acne juist veroorzaken of verergeren. Combinatiepillen, ofwel pillen die ook oestrogenen bevatten, beperken daarentegen juist de stimulans van de talgklieren. Hierdoor kan middels deze pil acne gereguleerd worden, afhankelijk van het soort progestatief. Duizelt het je een beetje? Hieronder gaan we er dieper op in. Hiernaast is het belangrijk om je huisarts te raadplegen voor je zomaar een pil tegen acne slikt.

Welke pil werkt goed tegen acne?

‘Kies liefst voor een combinatiepil, de zogenaamde oestroprogestativa’, tipt Dr. Letombe. Van deze oestroprogestativa hebben de allernieuwste pilgeneraties, die nieuwe progestativa bevatten, namelijk een anti-acnewerking. Doorgaans wordt deze anticonceptie weliswaar niet direct voorgeschreven. Sterker nog, zelfs pas wanneer er een reële intolerantie bestaat bij de patiënt voor pillen van de tweede generatie. Hiernaast cruciaal om in acht te nemen: vrouwen met een geschiedenis van bloedpropjes (die aders of slagaders verstoppen) of die kans lopen op trombose (omdat dit bijvoorbeeld veel in de familie voorkomt) mogen beslist geen anticonceptie met oestrogeen slikken.

Welke pil verergert acne?

Anticonceptiepillen die alleen progesteron-hormonen bevatten (ook wel bekend als de ‘mini pil’) zal acne helaas alleen maar verergeren. Vrouwen die kampen met hevige uitbraken van acne willen uit de buurt blijven van deze anticonceptiva. Gelukkig kunnen vrouwen wel verlichting vinden van pijnlijke, storende pukkeltjes en mee-eters met de pil. Er zijn er meerdere op de markt waaruit te kiezen valt. Met behulp van je arts of dermatoloog kan er zodoende een pil geselecteerd worden die past binnen je lifestyle en acne tegelijkertijd doelgericht aanpakt. Sla een bezoek aan je dokter dus niet over.

Hoe lang duurt het voordat de pil tegen acne werkt?

Het kan een paar maanden duren nadat je van start bent gegaan met de pil tegen acne om een merkbare vermindering in acne-uitbraken te zien. Het is hiernaast ook goed mogelijk dat de acne in het begin verhevigt, maar dit zal uiteindelijk weer verdwijnen. De reden dat het even duurt voordat acne vervaagt na het gebruik van anticonceptie tegen acne is dat het soms een paar maanden kan kosten voordat het vrouwenlichaam gewend is geraakt aan de nieuwe hormonen.

Andere opties om van je acne af te komen zonder pil?

Het is zeker geen noodzaak om anticonceptie tegen acne te slikken. Er bestaan ook andere opties om uitbraken van acne (puistjes, mee-eters) ver weg te houden. Niet alle vrouwen met huidproblemen willen namelijk hormonen slikken, en dat staat je uiteraard vrij. Voor hen zijn er ook crèmes en/of effectieve antibioticabehandelingen om van een zee aan puistjes af te komen. Voor ernstige vormen van acne bestaan er zeer zware medicijnen, die bij zwangerschap kunnen leiden tot misvormingen bij de foetus. De arts zal in dat geval naast deze medicijnen ook een vorm van anticonceptie voorschrijven zodat de patiënte niet zwanger kan raken (maandelijkse tests).

Wanneer werkt een acne pil helemaal niet

Het is belangrijk om te vermelden dat anticonceptie tegen acne zo werkt dat het de extra mannelijke hormonen die circuleren in de bloedstroom verminderen. Vrouwen met een hevige vorm van acne kunnen beter smeerbare medicaties zoals een tretinoïne-crème smeren of voor andere producten als acne-behandeling (zoals orale antibiotica)  kiezen voor de beste resultaten. Hiernaast is het van belang om heel goed voor een onzuivere, naar acne neigende huid te zorgen. Kies bijvoorbeeld voor de Normaderm-lijn die mild en optimaal zuivert.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top