OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hyaluronzuur: fabels en feiten

Het woord ‘zuur’ lijkt in eerste instantie alarmerend, maar hyaluronzuur is niet zoals salicylzuur exfoliërend. Het is juist bedoeld om de huid van vocht te voorzien. Hyaluronzuur ziet eruit als een pure, heldere gelei en het is een molecuul dat tot 1000x zijn eigen gewicht in water kan vasthouden. Ons lichaam maakt deze verzorgende gel op natuurlijke wijze aan om zichzelf gehydrateerd te houden. Alleen is het zo dat de hoeveelheid hyaluronzuur in onze huid daalt naarmate we ouder worden. Daarom kun je ook snel verschil zien met een vochtinbrengende crème met hyaluronzuur; je geeft de huid iets dat het herkent en gemakkelijk kan gebruiken. Hyaluronzuur kom je tegen in tal van verschillende soorten huidverzorging. Toch bestaan er nog veel fabels rondom hyaluronzuur, die we in dit artikel ophelderen. Het belangrijkste: hyaluronzuur in je huidverzorging is niet exact dezelfde hyaluronzuur dat in je lichaam, je cellen, voorkomt.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een glycosaminoglycaan, dat is een polysaccharide ofwel suiker dat van nature in de huid voorkomt. Het is een essentieel onderdeel van onze extracellulaire huidmatrix, de ‘kussentjes’ waarin onze huidcellen rusten. Hyaluronzuur komt van nature voor in de huid, dus het is belangrijk om onderscheid te maken tussen dat type HA en het ingrediënt in bijvoorbeeld crème. HA speelt een belangrijke rol bij het vasthouden van vocht in het lichaam. Hyaluronzuur wordt in de meeste weefsels in het lichaam aangetroffen, met de hoogste concentratie in de huid.

Wat doet hyaluronzuur?

Hyaluronzuur ondersteunt de structurele eiwitten van de huid, collageen en elastine, waardoor ze de huid stevig, jeugdig, vol, veerkrachtig en flexibel houden. Kortom, HA helpt je ​​huid er soepel en fris uit te zien en het vermindert zichtbaar rimpels. Maar naarmate we ouder worden, verliest de bovenste huidlaag (de epidermis) HA terwijl de diepere laag (de dermis) zijn natuurlijke HA wel kan behouden. De natuurlijke afname van hyaluronzuur naarmate we ouder worden, wordt verergerd door externe factoren zoals vervuiling en UV-straling (SPF is dus belangrijk), wat leidt tot rimpels, fijne lijntjes, een droge en slappe huid.

Hyaluronzuur geeft je huid meer collageen

Dit is een fabel. Hyaluronzuur ondersteunt collageen, maar je kunt geen verloren collageenvoorraden aanvullen door wat hyaluronzuurcrème in je gezicht te duwen. Vitamine Cis een actief ingrediënt dat wel bewezen collageen aanwakkert door de productie te helpen verhogen. Wat betreft hyaluronzuur heeft het in zijn natuurlijke staat een zogenaamd ‘hoog molecuulgewicht’, waardoor het te groot wordt om daadwerkelijk de epidermis (de bovenste huidlaag) te penetreren. In het lab gemaakte hyaluronzuur worden vaak tot deeltjes met een laag molecuulgewicht verwerkt om de penetratie te vergemakkelijken, maar ook deze miniversies kunnen niet voorbij de epidermis komen. Dat wordt natuurlijk een ander verhaal als we het hebben over hyaluronzuurfillers, waarbij de hyaluronzuur daadwerkelijk en direct in de huid wordt geïnjecteerd. Wel kan hyaluronzuur, net zoals collageen van binnenuit, je huid er steviger en voller doen laten uitzien. Dit komt omdat het maar liefst 1000x zijn eigen gewicht in water kan vasthouden. Hierdoor hydrateert het stofje intensief. Hyaluronzuur wordt door velen beschouwd als een vochtinbrengende crème, maar in werkelijkheid doet het de huid bovenal ‘voller’ ogen. Voor het hyaluronzuur serum Liftactiv H.A. Epidermic Filler combineerden we de hoogste concentratie hyaluronzuur binnen Vichy van 1,5% met Vitamine Cg en Peptiden om de huid te hydrateren, voller te maken én rimpels en fijne lijntjes te verminderen.

Hyaluronzuur is een moisturizer

Ja en nee. Moisturizing staat voor hydraterend en vochtinbrengend, en technisch gezien doet hyaluronzuur dat deels. Je kunt HA (hyaluronzuur) beter zien als een bevochtigende moisturizer. Dit betekent dat het geen moisturizing ingrediënten in zijn moleculen bevat. Terwijl het wel water uit de omgeving of diep uit je huid kan trekken om deze van extra vocht te voorzien.

Hyaluronzuur is lichaamseigen en het ingrediënt komt dus van mensen

Dat klopt niet. HA in vrij verkrijgbare en op recept verkrijgbare producten wordt niet geoogst via echte mensen (hoewel het vroeger afkomstig was van navelstrengen). Meer recentelijk wordt HA meestal afgeleid van bacteriële of microbiële fermentatie. Dat is effectief, veilig en veganistisch.

Het formaat van hyaluronzuur is belangrijk

Zeker waar. Zoals we al kort hebben aangestipt, is hyaluronzuur wanneer het op de huid wordt aangebracht een te groot molecuul (3000 nanometer) om door de bovenste huidlagen heen te gaan. De intercellulaire ruimte is namelijk slechts 15 tot 50 nanometer, dus het kan niet worden opgenomen door of doordringen in de huid. HA moet daarom worden verkleind om te worden opgenomen. Dit kan worden gedaan door een proces dat hydrolyseren wordt genoemd, waarbij water wordt gebruikt om het HA af te breken. Dit resulteert in 'gehydrolyseerd hyaluronzuur' dat vaak wordt vermeld als ingrediënt in serums en moisturizers. Deze vorm van hyaluronzuur vind je bijvoorbeeld in de Liftactiv Supreme SPF30 terug.

Je kunt ook meer hyaluronzuur aanmaken zonder het te smeren

Ja, je kunt de HA voorraad van je eigen lichaam stimuleren. Daarmee laat je dus je lichaam zijn eigen hyaluronzuur aanmaken en het hyaluronzuur bewaren dat je lichaam al maakt. De belangrijkste manier voor een hogere hyaluronzuurproductie is door de cellulaire omzet te verhogen. Aangezien elke nieuwe cel een nieuwe extracellulaire matrix voortbrengt, compleet met zijn eigen HA. Gebruik AHA-, en BHA-exfoliatie (van glycolzuur tot citruszuur of salicylzuur) om je lichaam te stimuleren meer hyaluronzuur aan te maken. Zonder peelen of exfoliëren, kan ook een goede gezichtsmassage de celvernieuwing helpen stimuleren. Je kunt hyaluronzuur ook via voedsel binnenkrijgen, zoals via zoete aardappelen en bottenbouillon. Help ten slotte het hyaluronzuur dat je al hebt door het meer vocht te geven om nog even op te kunnen teren. Drink meerdere glazen water per dag en eet waterrijke groenten zoals selderij en komkommer.

Een vette huid heeft geen moisturizer of hyaluronzuur nodig

Het is belangrijk om elk huidtype te hydrateren, en een vette huid profiteert van hetzelfde lichte maar ultra hydraterende vocht om de overproductie van talg te vertragen. Te veel talg resulteert in meer glans en onzuiverheden zoals puistjes. Het is extra belangrijk om een vette, onzuivere huid goed te hydrateren, want raakt deze vochtarm dan wordt er een signaaltje uitgestuurd naar het lichaam om meer talg aan te maken. Hierdoor wordt de huid weer vetter dan je wellicht wil. Pak er een lichtgewicht gezichtsverzorging met hyaluronzuur bij zoals Minéral 89 of Normaderm Phytosolution dagverzorging. Hyaluronzuur voor de vette huid is een goede manier om je huid te trainen om weer precies de juiste hoeveelheid talg te produceren voor hydratatie.

Smeer alleen hyaluronzuur crème als de huid droog aanvoelt

Beter voorkomen dan repareren, zoals de meeste dermatologen zeggen. De huid bestaat voor meer dan 90% uit water, dus zonder hydratatie en een sterke vochtbarrière (de eerste verdedigingslinie van je huid) is de huid van je gezicht sneller vatbaar voor uitdroging, roodheid en irritatie. Met een goede dagelijkse vochtinbrengende crème voorkom je schade veroorzaakt door een droge, vochtarme huid. Vichy’s Aqualia Thermal is een verzorgende gel-crème met hyaluronzuur en mineraliserend thermaal water. Er is ook een variant voor een extra droge huid of juist voor een vettere huid.

Hyaluronzuur vind je alleen in crème

Vrijwel elke huidverzorgingsformule kan hyaluronzuur bevatten; van reiniger tot toner en serum. Het slaat allemaal terug op het in stand houden van die sterke vochtbarrière –hoe anti-verouderend, verstevigend of reinigend je product met hyaluronzuur ook is. In veel zonnebrandcrèmeformules zoals Vichy’s zonbeschermend water SPF 50 zit ook hyaluronzuur. Of in de hydraterende, op water gebaseerde foundation Minéralblend met hyaluronzuur en minerale pigmenten. De Minéral 89-lijn bevat ook oogverzorging met hyaluronzuur en cafeïne die versterkend en verfrissend werkt.

go to top